Účinok hyperosmotického stresu na radiálny rast Fusarium oxysporum

Účinok hyperosmotického stresu na radiálny rast Fusarium oxysporum

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
96%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Ing. Ľubomír Kišš100%100%100%
Ing. Zuzana Matejčeková100%100%100%
Ing. Kristína Lépesová100%100%-
Ing Lucia Birošová PhD100%100%-
RNDr. Peter Bališ PhD.100%80%100%
ISBN: 978-80-972360-0-7

Účinok hyperosmotického stresu na radiálny rast Fusarium oxysporum

Martina Koňuchová1 , Mária Molnárová , Alena Ciburová , Ľubomír Valík
1 Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave, Bratislava, Slovenská republika
martina.konuchova@gmail.com

Udržiavanie intracelulárneho osmotického tlaku má veľký význam pre prežitie buniek. Vzhľadom k tomu, že osmoregulačné procesy sú dôležité pre všetky živé organizmy, veľké výkyvy v osmomolarite životného prostredia môžu vyvolať stresové odpovede mikroorganizmov. V predloženej práci sme sa zamerali na popísanie vplyvu prídavku NaCl a glycerolu do živného média na rast potenciálne toxickej vláknitej huby Fusarium oxysporum. Pri zvyšovaní osmotického stresu postupne sa zvyšujúcou koncentráciou osmoúčinných látok v substráte  sme pozorovali zníženie rastovej schopnosti sledovanej kultúry F. oxysporum. Vo všeobecnosti dlhšia doba na prispôsobenie sa novým podmienkam bola zaznamenaná pri raste F. oxysporum na médiu so zníženou av-hodnotou upravenou NaCl. Najvyššiu rastovú rýchlosť dosiahol izolát pri prídavku 1 % NaCl (av = 0,90 ±0,001; vk = 0,1 %; Grcol = 0,675 mm.h-1). V porovnaní s dynamikou rastu na modelovom médiu s obsahom 1 % NaCl sa rast na agare s prídavkom 7 % NaCl (av = 0,955) spomalil o 50 % (Grcol0,995 = 0,328 mm.h-1). Pri raste F. oxysporum na živnom médiu bez prídavku glycerolu a pri 5,1 % obsahu tejto osmoticky účinnej látky (av = 0,990) sme pozorovali takmer rovnakú rastovú rýchlosť (Grcol0,999 = 0,540 mm.h-1; Grcol0,990 = 0,539 mm.h-1). Následným zvyšovaním koncentrácie glycerolu nad spomínanú úroveň, radiálna rastová rýchlosť mikromycéty klesla a pri av-hodnote média 0,955 ±0,001 (vk = 0,1 %) došlo v priemere k 2,6-násobnému zníženiu. Z uvedeného vyplýva, že pri rovnakej aktivite vody mliečneho modelového média má na rast, resp. inhibíciu F. oxysporum výraznejší vplyv použitie glycerolu na úpravu av-hodnoty prostredia v porovnaní s NaCl. Z grafického znázornenia vplyvu koncentrácie použitých osmoticky účinných látok (NaCl, glycerol) na radiálnu rýchlosť vyjadrenú pomocou Gibsonovej matematického modelu je zjavné, že so zvyšujúcou sa av-hodnotou média smerom k optimálnej pre rast F. oxysporum, sa radiálna rýchlosť zvyšovala oveľa rýchlejšie na médiu s prídavkom glycerolu ako pri raste na médiu s obsahom NaCl. Znalosť vplyvu faktorov obmedzujúcich rast mikromycét môžeme prakticky využiť pri produkcii bezpečných potravín.

Poďakovanie: 

Táto práca vznikla aj vďaka programu na podporu mladých výskumníkov na STU.

Zdroje: 

Diskusia

Dobrý deň.

Chcel by som sa opýtať,ako by sa to správalo v prípade použitia oboch osmoticky aktívnych látok naraz.

Zároveň by som rad sa opýtal či je potrebný údaj vyhodnocovania v čase 0, keď po 40h nie je viditeľná zmena nárastu. Zároveň by som sa rád opýtal, čím si vysvetľujete (podľa mňa) významný odklon v prípade použitého glycerolu pri hodnote av 0,955 od ostatných av, ale aj od použitého NaCl.

ďakujem pekne

Dobrý deň,
v tejto práci sme sa zamerali na sledovanie vplyvu účinku jednotlivých osmoticky aktívnych látok najmä z pohľadu významnosti pre potravinársky priemysel. Pridanie oboch osmoticky aktívnych látok súčasne nebolo predmetom skúmania práce a závisí od pomeru jednotlivých látok a od následnej schopnosti týchto látok preniknúť do bunky.
Údaj od 0 po 44 h je pri vyhodnocovaní je potrebný, pretože odzrkadľuje čas, ktorý daný izolát potrebuje na prispôsobenie sa podmienkam prostredia. Z potravinárskeho hľadiska počas tohto času nevidíme „oplesnenie“ potraviny, ale pri určitých podmienkach sa daná vláknitá huba môže množiť a spôsobiť ohrozenie zdravia. Počas tejto fázy má výrobca potravín možnosť prijať nápravné opatrenia a predísť tak znehodnoteniu produktu.
Prídavok osmoticky aktívnych látok (glycerol, NaCl) na úpravu aktivity vody 0,955 spôsobil spomalenie rastu, ale zároveň nespôsobil zmenšenie priemeru kolónií. Pri zvýšení koncentrácie osmoúčiných látok nad spomínanú koncentráciu predpokladáme, že okrem spomalenia rastu by bolo pozorované aj zmenšenie priemeru kolónií.

Ďakujem pekne za odpoveď. Pekná práca a veľa úspechov v ďalšom výskume.