Zhodnotenie vegetačného obdobia oblasti Horného Požitavia

Zhodnotenie vegetačného obdobia oblasti Horného Požitavia

Rok:
2016

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
RNDr. Miroslav Horváth PhD.100%100%100%
Autor: Ján Valach
ISBN: 978-80-972360-0-7

Zhodnotenie vegetačného obdobia oblasti Horného Požitavia

Ján Valach1 ,
1 Stavebná fakulta STU v Bratislave, Bratislava,
vurrval@gmail.com

Teplota vzduchu je spolu so zrážkami základnou životnou podmienku poľnohospodárskych plodín, nakoľko podmieňuje a ovplyvňuje ich základné životné funkcie, akými sú príjem živín, transpirácia, fotosyntéza, dýchanie atď. Život kultúrnych rastlín je možný iba v určitom teplotnom intervale, ktorého horná a spodná hranica, tzv. "kritická teplota" je daná anatómiou rastlinného tela a fyziologickými procesmi prebiehajúcimi v ich orgánoch. Rozsah teplôt v hodných na dobrý vývin a rast poľnohospodárskych plodín je rôzny. Závisí od rastlinného druhu a od toho, v akých oblastiach rastú a z akých pochádzajú. V miernych  zemepisných šírkach teplotná amplitúda rastlín pomerne široká, najmenšia teplotná amplitúda je v tropickom pásme a najnižšie teploty znesú rastliny v pásme arktickom alebo horskom. Medzi extrémami existuje väčšia extenzita teplôt, najlepšie zodpovedajúca požiadavkám organizmu v danom stupni vývinu. Tieto sa považujú za teploty optimálne, resp. pásmo optimálnych teplôt.

Cieľom predkladaného príspevku je štatistické zhodnotenie teploty vzduchu, vegetačného obdobia za roky 1966-2014 z meteorologickej stanice Arborétum Mlyňany SAV lokalizovanej v okrese Zlaté Moravce, v nadmorskej výške 195,5 m n. m., na 48°19´19´´ severnej zemepisnej šírky a 18°22´09´´ východnej zemepisnej dĺžky, ktorej poloha reprezentuje oblasť Horného Požitavia.

Podľa účinku teplôt na fyziologické procesy rastu a vývinu poľnohospodárskych plodín za vegetačné obdobie sa člení na:

a) veľké vegetačné obdobie definované priemernou dennou teplotou vzduchu T ≥ 5,0 °C,

b) hlavné vegetačné obdobie definované priemernou dennou teplotou vzduchu T ≥ 10,0 °C,

c) vegetačné leto definované priemernou dennou teplotou vzduchu  T ≥ 15 °C.

Poďakovanie: 
Zdroje: 

Diskusia

Čo vyjadruje os Y vo vašom grafe? Aký trend možno vyčítať z klesajúcej tendencie lineárnej trendovej spojnice pre VVO?

Dobrý deň. Na os Y boli vynesené dni začiatku jednotlivých vegetačných období. Klesajúca tendencia lineárne trendovej spojnice pre VVO (veľké vegetačné obdobie) sa dá interpretovať tak, že dni s priemernou dennou teplotou vzduchu T ≥ 5,0 °C, charakterizujúcou nástup VVO, sa začínajú vyskytovať čoraz skoršie.