Stanovenie citlivosti kmeňov Staphylococcus warneri izolovaných z potravín živočíšneho pôvodu voči vybraným druhom antibiotík

Stanovenie citlivosti kmeňov Staphylococcus warneri izolovaných z potravín živočíšneho pôvodu voči vybraným druhom antibiotík

Rok:
2017

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
MVDr. Anna Reitznerová100%100%-
PharmDr. Monika Fedorová100%100%-
MVDr. Tatiana Andrašková100%--
MVDr. Jana Výrostková PhD.100%--
ISBN: 978-80-972360-1-4

Stanovenie citlivosti kmeňov Staphylococcus warneri izolovaných z potravín živočíšneho pôvodu voči vybraným druhom antibiotík

Ivana Regecová1 , Monika Pipová , Pavlina Jevinová , Jana Výrostková , Oľga Danišová ,
1 UVLF v Košiciach/ Katedra hygieny a technológie potravín, Košice, Slokakia
ivana.regecova@uvlf.sk

S. warneri patrí do skupiny koaguláza-negatívnych stafylokokov, ktoré tvoria hlavnú časť normálnej mikroflóry kože a slizníc. Tento bakteriálny druh bol do nedávnej doby považovaný za prakticky nepatogénny. Dnes je zrejmé, že u imunodeficientného pacienta a dojčiat môže vyvolať vážne ochorenia od miestneho zápalu až po sepsu.

Okrem toho sa vyznačuje zvýšenou rezistenciou voči bežne používaným antibiotikám a zároveň sa považuje za rezervoár týchto génov kodujúcich antimikrobiálnuckú rezistenciu voči bežne používaným antibiotikám. (Hammad et al., 2012). V poslednom období je zaznamenaný výskyt S. warneri aj v potravinách živočíšneho pôvodu, čo môže byť zapríčinené najmä hygienou v potravinovom reťazci, kde hlavnú úlohu zohrávajú pracovníci v potravinárskom priemysle, čo pri nesprávnej manipulácií s potravinou počas výrobného procesu, má za následok zvýšené nebezpečenstvo kontaminácie konečného výrobku, ľudskými mikróbami vrátane multirezistentných  kmeňov S. warneri

V našej práci sme sa preto zaoberali izoláciou kmeňov  S. warneri zo vzoriek mäsa sleďa obyčajného (Clupea harengus) pochádzajúceho z lovnej oblasti FAO 27 (Nórsko), zo vzoriek stehennej svaloviny  bažanta obyčajného (Phasianus colchicus) a králika divého (Oryctolagus cuniculus) pochádzajúcich zo spoločnej poľovačky na pôde Účelového zariadenia pre chov a choroby zveri, rýb a včiel UVLF v Rozhanovciach. U týchto izolátov bola pomocou PCR potvrdená 16S rDNA sekvencia špecifická pre rod Staphylococcus spp. Vykonala sa aj druhová identifikácia pomocou MALDI-TOF hmotnostnej spektrometrie na základe, ktorej sa ako S. warneri identifikovalo 38 izolátov.

U druhovo identifikovaných izolátov S. warneri sa pomocou agarovej dilučnej metódy, potvrdila najväčšia rezistancia voči penicilínu (30 izolátov) a naopak najväčšia citlivosť na tetracyklín (28 kmeňov). U jedného kmeňa bola pomocou PCR potvrdená prítomnosť mecA génu. Tento kmeň bol súčasne rezistentný na penicilín, erytromycín, tetracyklín. Pomocou agarovej dilučnej metódy bola u 18 izolátov potvrdená aj multirezistencia.

Naše výsledky poukazujú na prítomnosť rezistentných a multirezistentných kmeňov S. warneri v potravinovom reťazci, ktorý sa považuje za jednu z hlavných ciest prenosu rezistentných baktérií medzi živočíšnou a ľudskou populáciou. Rezistentné baktérie sa dostávajú potravou do zažívacieho traktu konzumenta, kde sa môžu prenášať na celý rad doposiaľ citlivých baktérií. 

Poďakovanie: 

Táto práca bola podporená projektom VEGA 1/0705/16.

Zdroje: 
  1. Hammad AM, Watanabe W, Fujii T, Shimamoto T. 2012. Occurrence and characteristics of methicillin-resistant and –susceptible Staphylococcus aureus and methicillin- esistant coagulase-negative staphylococci from Japanese retail ready-to-eat raw fish. International Journal of Food Microbiology 156:286–289.

Diskusia

Dobrý deň, vykonali ste aj iné identifikačné testy na stanovenie druhovej príslušnosti jednotlivých izolátov alebo ste sa spoliehali len na MALDI-TOF? Ďakujem.

Dobrý deň. Vykonávali sme aj identifikáciu pomocou PCR metódy, kde sme amplifikovali špecifickú sekvenciu sodA génu, pre druh S. warneri. Avšak v tejto práci sme to nepublikovali.