Vývoj inovatívnych liekových foriem zabraňujúcich zneužívaniu opioidných analgetík

Vývoj inovatívnych liekových foriem zabraňujúcich zneužívaniu opioidných analgetík

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
MVDr. Denisa Toropilová PhD.100%100%-
ISBN: 978-80-972360-1-4

Vývoj inovatívnych liekových foriem zabraňujúcich zneužívaniu opioidných analgetík

Štefan Husár1,2 , Beáta Vladovičová , Miroslava Sýkorová ,
1 Saneca Pharmaceuticals a.s., Hlohovec, SR
2 Farmaceutická fakulta UK v Bratislave, Katedra farmaceutickej chémie
husar.stefan26@gmail.com

Predpisovanie opiátových analgetík na lekárske účely viedlo k paralelnému nárastu ich nemedicínskeho užívania za účelom navodenia stavov eufórie, straty pocitu telesnej či duševnej bolesti a zvýšenia mentálnej aktivity (1). Opioidy môžu byť zneužívané rôznym spôsobom, najčastejšie formou šnupania, fajčenia, aplikovania podkožne alebo intravenózne a užívaním nadmerných dávok perorálne. Primárnymi metódami manipulácie s opiátmi sú žuvanie, drvenie alebo mletie na menšie častice až prach, rozpúšťanie v alkohole a extrahovanie (2). Predovšetkým liekové formy s predĺženým uvoľňovaním môžu byť zneužívané na dosiahnutie požadovaného dumpingového efektu a dochádza k nárazovému uvoľneniu celej dávky opiátového liečiva z liekovej formy. Vývoj inovatívnych liekových foriem odolných voči zneužitiu sa zameriava na farmakodynamiku opiátovej analgézie pridaním farmakologicky aktívnych látok, ktorých účinok sa prejaví len v prípade fyzikálnej alebo chemickej manipulácie. Druhou možnosťou je ovplyvnenie farmakokinetiky opioidov zabudovaním fyzikálnych bariér do vyvíjanej formulácie (3).

Poďakovanie: 

Dosiahnuté výsledky vznikli v rámci riešenia projektu „Výskum a vývoj farmaceuticky účinných látok stereoselektívnymi postupmi vrátane vývoja konečných liekových foriem“, ktorý je podporovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci poskytnutých stimulov pre výskum a vývoj zo štátneho rozpočtu v zmysle zákona č.185/2009 Z. z. o stimuloch pre výskum a vývoj a o doplnení zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.

Zdroje: 

(1) Institute of Medicine. Relieving Pain in America: A Blueprint for Transforming Prevention, Care, Education, and Research. Washington, DC: National Academies Press; 2011
(2) Katz N, Dart RC, Bailey E, et al. Tampering with prescription opioids: nature and extent of the problem, health consequences, and solutions. Am J Drug Alcohol Abuse. 2011; 37 (4): 205-207.
(3) Webster LR, Bath B, Medve RA. Opioid formulations in development designed to curtail abuse: Who is the target? Exp Opin Investig Drugs. 2009; 18 (3): 255-263.

Diskusia