Nové substráty nekatalyzovaného bromičnanového oscilátora

Nové substráty nekatalyzovaného bromičnanového oscilátora

Rok:
2017

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Mgr. Lenka Slušná100%100%-
Mgr Vladimír Heger100%100%100%
Mgr Eva Noskovičová100%100%100%
Mgr. Radivojka Vulić100%100%-
Bc. Peter Kaštier100%100%100%
Ľubomír Lonek100%100%100%
Mgr. Dana Szabóová100%100%-
Martina Chovancová100%100%100%
ISBN: 978-80-972360-1-4

Nové substráty nekatalyzovaného bromičnanového oscilátora

Marek Pribus1 , Ivan Valent ,
1 Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského, Bratislava, Slovenská republika
marek.pribus@gmail.com

Prvý nekatalyzovaný bromičnanový oscilátor bol objavený L. Kunhertom a H. Lindem v sedemdesiatych rokoch minulého storočia.[1] Išlo o reakciu diazóniovej soli (p-(N,N-dietylamino)benzodiazónium tetrafluoroborátu) s okysleným vodným roztokom bromičnanu draselného. Tieto systémy sa skladajú z bromičnanových aniónov, aromatického substrátu a kyseliny sírovej. V porovnaní s Belousovou-Žabotinského oscilačnou reakciou sú charakterizované pomerne nízkym počtom chemických oscilácií. Hlavný rozdiel medzi katalyzovanými a nekatalyzovanými systémami spočíva v tom, že v nektalyzovaných systémoch zohráva úlohu redoxného katalyzátora samotný organický substrát. O rok neskôr M. Orbán a E. Körös objavili ďalšie zlúčeniny, vhodné ako substráty pre nekatalyzovaný bromičnanový oscilátor.[2, 3] V súčasnosti poznáme množstvo organických zlúčenín, ktoré môžu byť substrátom nekatalyzovaného bromičnanového oscilátora, avšak len malé množstvo týchto systémov bolo podrobne študovaných. Najpreskúmanejšie sú systémy, v ktorých sa ako substrát použil fenol, cyklohexán-1,4-dión a anilín. Pre tieto systému sú navrhnuté aj mechanizmy, či už kvalitatívne alebo kvantitatívne. Napriek intenzívnemu štúdiu týchto systémov však zostávajú niektoré reakčné kroky stále neobjasnené.

Cieľom práce je identifikácia organickej zlúčeniny vhodnej ako substrát nekatalyzovaného bromičnanového oscilátora. Následne sa použitím plynovej chromatografie (prípadne vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie) v kombinácii s hmotnostnou spektrometriou odseparujú a identifikujú jednotlivé medziprodukty a produkty reakcie. Z nameraných experimentálnych údajov sa potom navrhne mechanizmus reakcie a porovná sa s existujúcimi mechanizmami pre tento typ reakcie.

Poďakovanie: 
Zdroje: 

[1] Kunhert L. Linde H.: Z. Chem., 17, 19 (1977).
[2] Orbán M., Körös E.: J. Phys. Chem., 82, 14 (1978).
[3] Orbán M., Körös E.: React. Kinet. Catal. Lett., 8, 2 (1978).

Diskusia

Dobrý deň, podľa čoho vyberáte látky vhodné ako substráty na oscilačné reakcie? Vychádzate z teoretických výpočtov?

Dobrý deň, potenciálne substráty sme vyberali podľa podmienok, ktoré určili Orbán s Körösom keď identifikovali rôzne deriváty fenolu a anilínu ako vhodné substráty pre nekatalyzovaný bromičnanový oscilátor. Chceli by sme zistiť, či tieto podmienky platia, aj v tom prípade, keď sa ako substrát použije heterocyklická zlúčenina s aminoskupinou, prípadne hydroxylovou skupinou. Teoretické výpočty sme zatiaľ nerobili, ale ďakujem za podnet, určite budeme zvažovať aj tento smer.

Zaujímavý nápad. Ďakujem za odpoveď.