Antibakteriálny efekt esenciálnych olejov na MRSA

Antibakteriálny efekt esenciálnych olejov na MRSA

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
60%
Prevedenie (dizajn)
40%
Diskusná interakcia
60%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.60%40%60%
ISBN: 978-80-972360-2-1

Antibakteriálny efekt esenciálnych olejov na MRSA

Silvia Porubčanová1 , Libuša Lengyelová , Beáta Piršelová ,
1 Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Nitra
silvia.hatokova@gmail.com

Rezistencia mikroorganizmov Staphylococcus aureus na antibiotiká sa stále zvyšuje. Alternatívnym riešením v oblasti medicíny je využitie prírodných produktov, esenciálnych olejov s antibakteriálnym účinkom. Cieľom našej práce bolo najprv vypracovať metodiku vhodnú na zisťovanie baktericídneho efektu troch vybraných esenciálnych olejov, gáfrovníka lekárskeho, čajovníka austrálskeho a dúšky tymiánovej na baktérie S. aureus a neskôr použiť túto metodiku na detekciu baktericídneho pôsobenia olejov na kmene MRSA. Sledovali a porovnávali sme antibakteriálny efekt vybraných olejov na MRSA.  Výsledky sme zaznamenali do tabuliek a grafov a na vyhodnotenie sme použili štatistickú metódu Anova v MS Excel. Na základe spracovania údajov sme zistili, že najsilnejší baktericídny účinok spomedzi testovaných olejov vykazoval EO dúška tymiánová.

Kľúčové slová: Staphylococcus aureus, MRSA, rezistencia, esenciálne oleje

Poďakovanie: 
Zdroje: 

Diskusia

Dobry den, mna by zaujimalo, v akej forme by sa podla vas mal podavat esencialny olej pri MRSA infekcii? S. aureus sa moze nachadzat v podstate kdekolvek v ludskom tele, ale esencialny olej by sa asi mohol pouzivat len na kozne infekcie prip. infekcie ustnej dutiny? Myslite si, ze baktericidny ucinok ma jedna specificka latka obsiahnuta v oleji, alebo ide o ucinok viacerych zloziek zaroven? Planujete pripadne zistit, ktora zo zloziek oleja je ta ucinna a aky je jej mechanizmus ucinku? Dakujem.

Dobrý deň. Ďakujem Vám za Vaše otázky. Je to len náš laický názor, že by sa mohol podávať v zriedenom stave v spreji lokálne do hrdla, nosa alebo na infikované hnisavé rany. Čo sa týka účinku jednotlivých zložiek olejov – sú jedinečné tým, že práve ich kombinácia v oleji má takýto účinný efekt proti baktériám. Neplánujeme preto študovať jednotlivé zložky olejov. Skôr by nás možno zaujímalo, aký efekt by malo podávanie rôznych kombinácií esenciálnych olejov – mohli by mať synergický efekt.

Dobrý deň. Je to len náš laický názor, že by sa mohol podávať v zriedenom stave v spreji lokálne do hrdla, nosa alebo na infikované hnisavé rany. Čo sa týka účinku jednotlivých zložiek olejov - sú jedinečné tým, že práve ich kombinácia v oleji má takýto účinný efekt proti baktériám. Neplánujeme preto študovať jednotlivé zložky olejov. Skôr by nás možno zaujímalo, aký efekt by malo podávanie rôznych kombinácií esenciálnych olejov – mohli by mať synergický efekt.

Dobry den, tiez ma automaticky napadne otazka ako si predstavuje podavanie EO napr. na infekciu hornych dychacich ciest, ako by ste pretransformovali EO na inu liekovu formu? Planujete testovat vami vybrane EO aj na inom druhu mikroorganizmu, mimo baktérie S. aureus? Dakujem za odpovede, ZB

Dobrý deň. Na niektoré Vaše otázky je odpovedané vyššie. Čo sa týka testovania na rôzne baktérie, tak áno, robíme už aj s inými patogénmi, ako napr. E. coli, Ps. aeruginosa.

Dobry den, zaujimava praca. Tym, ze je zname, ze najvacsie riziko vzniku infekcie predstavuje pobyt v nemocnici mozno by bolo dobre zistit ucinok tychto olejov v dezinfekcnych prostriedkoch, ktore by mohli byt pouzivane v tychto priestoroch, kedze MRSA je schopna prezit dlhu dobu aj na beznych cistiacich prostriedkoch (neviem, ci uz take nieco existuje resp. sa pouziva??).

Dobrý deň, ďakujem Vám. Áno, existujú už dezinfekčné prostriedky s obsahom esenciálnych olejov, ale v nemocničných zariadeniach sa asi nepoužívajú, len v domácnostiach.