Možnosti terapie rakoviny štítnej žľazy

Možnosti terapie rakoviny štítnej žľazy

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
47%
Prevedenie (dizajn)
60%
Diskusná interakcia
60%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Bc Miroslava Mališová20%60%-
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.20%20%20%
RNDr. Marcela Valko-Rokytovská PhD.100%100%100%
ISBN: 978-80-972360-2-1

Možnosti terapie rakoviny štítnej žľazy

Oto Szaniszló1 , Marcela Valko-Rokytovská , Aneta Salayová , Peter Očenáš
1 Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice,
oto.szaniszlo@centrum.sk

Rakovina štítnej žľazy patrí medzi najčastejšie karcinómy žliaz s vnútorným vylučovaním. Jej včasná diagnostika a liečba zvyšuje prevalenciu ochorenia. Poruchy funkcie štítnej žľazy negatívne ovplyvňujú organizmus a znižujú kvalitu života pacienta. V súčasnosti nastal rýchly rozvoj chirurgickej liečby a skvalitnenie nových operačných postupov. Pacient s rakovinou štítnej žľazy je doživotne odkázaný na substitučnú liečbu syntetickými hormónmi štítnej žľazy. Dostupnosť týchto liekov je pre pacienta nevyhnutná.

Predmetom diplomovej práce bolo preskúmať možnosti diagnostiky, terapie a doživotnej substitučnej hormonálnej terapie rakoviny štítnej žľazy. Hlavným cieľom bolo sledovať dostupnosť a spotrebu liekov na Slovensku. Vyhodnotili sme spotreby vybraných liekov vzhľadom na časové obdobia v štyroch rôznych lekárňach, ktoré boli vybrané na základe ich špecificity, akými sú poloha a charakter zdravotníckeho zariadenia.

Výsledky práce reflektujú konkurenčnosť dostupných dvoch liekov Euthyroxu a L-thyroxinu. Spotreba týchto terapeutík závisí od preskripcie lekárov. Pri rozhodovaní nezohráva veľkú úlohu doplatok pacienta. Z tohto dôvodu si pacienti zvyčajne zvolia Euthyrox, ktorý je dostupný vo viacerých silách a spĺňa požiadavky pacientov. Štatistickým vyhodnotením predajov oboch liekov v lekárňach za určité časové obdobie sme potvrdili, že Euthyrox, originálny liek, má vyššiu spotrebu ako generikum L-thyroxin.

Kľúčové slová: štítna žľaza, rakovina, terapia, spotreba liekov, Euthyrox, L-thyroxin

Poďakovanie: 
Zdroje: 

Diskusia

Dobry den, zaujimalo by ma preco ste vo vasej hypoteze zadefinovali euthyrox ako liecivo na rakovinu stitnej zlazy, ved ide o susbtitucnu terapiu vyuzivanu aj napr. pri roznych stupnoch hypofunkcie a napr. subklinicka hypotyreoza je autoimunitne ochorenie. Ake ste teda rozlisovali kto si kupuje liek ako onko-pacient a kto s inou diagnozou? Spotreba liekov a teda ich nakup je silne zavisla na skutocnosti, ze zdrav. poistovne, napriek tomu ze ide o dlhodobu liecbu nutia pacientovi, aby si kazde tri mesiace ziadat u odb. lekara opat recept, a teda nakup liekov ma istu dynamiku, ktora koreluje s tymto casovym udajom. Preferencia ktory liek ma pacient brat je VYRAZNE a SILNE zavisla na preskripcii lekara, rozdiel doplatku medzi oboma skumanymi preparatmi je zanedbatelny, cca 30 cent/bal/tri mesiace.
https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/l-thyroxin-50-berlin-chemie-970929.html
https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/euthyrox-50-%C2%B5g-458221.html

Ďakujem za otázku a odpoveď rozviniem v niekoľkých bodoch:
Pri terapii rakoviny štítnej žľazy sa na Slovensku volí tento postup:
1. stupeň - chirurgická liečba alebo rádioliečba
2. stupeň - substitučná- medikamentózna liečba, ktorej sa hlavne venujeme v našej práci.
Práve na túto medikamentóznu liečbu, pri ktorej je potrebné nahradiť hormóny štítnej žľazy, sa na Slovensku používajú tieto dva lieky: Euthyrox a L-thyroxin, ktoré aj pri iných ochoreniach sa využívajú rovnako ako náhrada hormónov štítnej žľazy. Pretože pri chirurgickej liečbe je štítna žľaza úplne alebo čiastočne odstránená je potrebné pacientovi dodávať hormóny štítnej žľazy syntetickým liečivom.

Zistenie alebo odlíšenie pacientov onko a ostatných nie je možné práve aj pre ochranu osobných údajov, skôr nám išlo o skúmanie spotreby týchto liekov vo vybraných lekárňach a zistiť, ktorý liek je preferovanejší u pacientov: originálny liek alebo generikum.
Podmienky, ktoré to ovplyvňujú sme taktiež spomenuli v našej práci v závere práce.

Fakt, že zdravotné poisťovne "nútia" pacienta vybrať si lekársky predpis nie je úplne pravdivá. Pretože pacient je povinný chodiť na vyšetrenia ku špecializovanému lekárovi raz za polroka, kedy lekár aj kontroluje či je dávka liečiva substituujúceho hormón T4 dostatočná. Nesprávna dávka alebo vysoká dávka spôsobuje NÚ. Na základe tohto vyšetrenia existuje možnosť, že obvodný lekár môže predpisovať lieky na odporúčanie špecialistu po dobu pol roka. Týmto sa zabezpečuje správna zdravotná starostlivosť, ktorá je legislatívne stanovená.

Dobry den,
opat sa vratim k mojej otazke, kedze nazov vasej prace dava do suvisu moznosti terapie rakoviny SZ a sledujete spotrebu liekov Euthryox a L-thyroxin, ze tieto lieky su indikovatelne aj pre ine diagnozy (okrem rakoviny) a teda vase predpoklad a vstupy do analyzy nie su celkom presne. Ohladom vysetrenia u endokrinologa, moja lekarka mi trvdi, ze poistovne jej nepreplacaju BCh stanovenia hormonov SZ skor ako za 9 mes, objednava ma na odb, vysetrenie len raz za rok a na zaklade toho stanovuje liecbu na cely dalsi rok. Lek. sprava ma sice platnost pol roka, ale dr. vypise len jeden recept, co je davka na tri mesiace, po dalsi recept treba opatovne ist s tou istu spravou. Teda legistlativne zaruky su jedna vec a prax vec druha, to by sa malo zohladnit aj vo vasej studii.
ň

Dobrý deň,
problematiku rakoviny štítnej žľazy (a aj pridružených ochorení ŠŽ) považujem za veľmi dôležitú - a to nielen z dôvodu, že sa možnosťami terapie karcinómov ŠŽ okrajovo zaoberám, ale hlavne kvôli rastúcej prevalencii (hlavne vďaka technologickému pokroku v oblasti ich diagnostiky, pretože je známe, že percento postihnutých v populácii je významne vyššie, ako percento skutočne diagnostikovaných).
Z pohľadu témy, ktorou sa v štúdii zaoberáte, však nepovažujem názov príspevku za šťastne zvolený, pretože príspevok sa v skutočnosti možnosťami terapie rakoviny ŠŽ nezaoberá.
Čo sa týka preskripcie, Vaša štúdia našla preferenciu pre Euthyrox. Ako by ste zhrnuli výhody a limitácie oboch jednotlivých liekov? Aké boli výsledky klinického skúšania na "non-inferioritu", resp. bioekvivalenciu L-thyroxinu v porovnaní s originálnym levotyroxínom (Euthyrox)? Ďakujem.
iwa