Vplyv ťažkých kovov na vznik rezistencie u pôdnych mikroorganizmov

Vplyv ťažkých kovov na vznik rezistencie u pôdnych mikroorganizmov

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
60%
Prevedenie (dizajn)
60%
Diskusná interakcia
80%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.60%60%80%
ISBN: 978-80-972360-2-1

Vplyv ťažkých kovov na vznik rezistencie u pôdnych mikroorganizmov

Ivana Timková1 , Viktória Pevná , Peter Pristaš , Jana Sedláková- Kaduková ,
1 Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Košice, Slovensko
timkovaivana@gmail.com

Znečistenie ťažkými kovmi spôsobené antropogénnou aktivitou je v súčasnosti považované za globálny problém. Širokosiahle používanie produktov obsahujúcich ťažké kovy nevyhnutie vedie k depozícii týchto kovov v pôde, čím je ovplyvnená pôdna mikroflóra, ktorá plní nezastupiteľnú úlohu pri udržiavaní pôdnych vlastností. Cieľom tejto štúdie bolo určiť počet izolátov rezistentných voči ťažkým kovom, ktoré boli izolované z pôdy získanej z háld neďaleko Hnúšte. Pôdne vzorky boli odobraté z dvoch miest (48° 36´ 4,47502´´ N, 19° 57´32,654´´ E and 48° 36´ 4,4634´´ N, 19° 57´ 32,67´´ E) a následne spolu zmiešané. Mikroorganizmy testované v tejto štúdii boli rutinne kultivované a testované na rezistenciu voči štyrom ťažkým kovom- Zn (2 - 500 mg/l), Cu, Ni, Pb (všetky tri kovy testované v koncentráciách od 0,5 do 125 mg/l). Výsledky ukazujú veľmi vysoký stupeň rezistencie voči Cu, Ni a Pb aj pri najvyšších testovaných koncentráciách. Takmer všetkých 89 izolátov z 89 vykazuje rezistenciu voči voči týmto trom kovom. Iba v prípade Zn sme stanovili MIC (minimal inhibitory concentration)- 125 mg/l. Dosiahnuté výsledky ilustrujú vysoké počty rezistentných pôdnych bakteriálnych izolátov.

Poďakovanie: 

VEGA 1/0229/17.

Zdroje: 

Diskusia

Dobry den, akym konkretnym environmentalnym rizikom boli zasiahnute lokality, odkial ste odoberali vzorky na svoje analyzy? Aky by bol dalsi postup cistenia takejto pody? Je mozne analyzovat aj rastlinstvo z takejto lokality a ziskat poznatky ohladom transferu antibiotickej rezistencie v ramci potravinoveho retazca smerom vyssie, teda do flory? Vopred dakujem za odpovede, ZB

Dobrý deň, pôdne vzorky pochádzali z háld, teda z pôdy, ktorá je pozostatkom po ťažbe a obsahuje mnoho kovov, ktoré majú toxický efekt na mikroorganizmy v nej žijúce. Kovy taktiež vytvárajú selekčný tlak, výsledkom čoho je selekcia rezistentných izolátov nielen voči ťažkým kovom, ale aj ATB, čo už predstavuje medicínsky problém.
Ďalším postupom by mohlo byť čistenie pôdy biosorpciou (t. j. pomocou mikroorganizmov), čo je stále viac-menej experimentálny prístup a je predmetom nášho výskumu (optimalizácia podmienok, nájdenie najvhodnejších mikroorganizmov, mechanizmy biosorpcie...).
Myslím si, že je možné analyzovať rastlinstvo z tejto lokality,ale to, žiaľ, nie je naša oblasť výskumu, rastlinám sa nevenujeme. Ale či sa dá hovoriť o ATB rezistencii priamo v rastlinách, to neviem, nakoľko transfer genetických determinantov prebieha medzi mikroorganizmami (ktoré ale môžu žiť v rhizosfére alebo na povrchu rastlín). V tomto prípade áno. Timková