Využitie MS na odhalenie falšovania včelieho vosku parafínom a stearínom

Využitie MS na odhalenie falšovania včelieho vosku parafínom a stearínom

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
70%
Prevedenie (dizajn)
70%
Diskusná interakcia
60%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
PharmDr. Štefan Husár PhD.100%100%-
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.40%40%60%
ISBN: 978-80-972360-2-1

Využitie MS na odhalenie falšovania včelieho vosku parafínom a stearínom

Paulína Galbavá1 , Žofia Szabóová , Ľudmila Gabrišová2 , Oliver Macho , Jaroslav Blaško ,
1 Chemický Ústav, Prírodovedecká Fakulta, Univerzita Komenského v Bratislave, Bratislava
2 Ústav procesného inžinierstva, Strojnícka Fakulta, Slovenská Technická Univerzita, Bratislava
paulina.galbava@gmail.com

Analýzy látok s vysokou teplotou varu, voskov, sa bežne uskutočňuje pomocou LPGC (Low Pressure Gas Chromatography) a HTGC (High Temperature Gas Chromatography). Pri použití LPGC sa separácia uskutočňuje za zníženého tlaku čím sa znižuje teplota varu látok. HTGC umožňuje použitie vyššej prevádzkovej teploty pece a teda rozšírenie aplikačného rozsahu z ~600 na viac ako 1000 Da, v závislosti od povahy látok. V oboch prípadoch analýzy trvajú desiatky minút (1,2).

Použitie priamych metód ako napríklad DART-MS (Direct Analysis in Real Time Mass Spectrometry) a SIFT-MS (Selected-ion Flow-Tube Mass Spectrometry) umožňuje výrazné skrátenie času analýzy (3,4). Separácia prebieha pomocou charakteristických m/z fragmentov.

Práca sa zaoberá vývojom novej analytickej metódy na analýzu mnohozložkových látok s vysokou teplotou varu pomocou hmotnostnej spektrometrie bez predchádzajúcej chromatografickej separácie. Úprava vzorky je obmedzená na minimum, pretože zahŕňa iba rozpustenie vzorky v chloroforme. Vzorka je priamo vedená cez restriktor umiestnený v plynovom chromatografe do hmotnostného spektrometra, kde prebieha separácia a kvantifikácia iba pomocou charakteristických m/z, podobne ako pri metódach DART-MS a SIFT-MS. Použitie krátkeho restriktora (2m) s deaktivovaným povrchom umožňuje násobne rýchlejšie analýzy ako pri použití LPGC alebo HTGC.

Aplikáciou metódy na reálnych vzorkách sme zistili pančovanie včelieho vosku na úrovni od 5,2 % do 100%, kde vo výrobku deklarovanom  ako včelí vosk, nebola zistená jeho prítomnosť. Výhodou metódy je získanie spektier, ktoré nie sú zaťažené pozadím z prchajúcej stacionárnej fázy. Výsledkom je zmesný chromatogram celej analyzovanej vzorky, čo v niektorých prípadoch môže byť obmedzujúce.

Poďakovanie: 

Táto práca bola podporená Agentúrou na podporu výskumu a vývoja projektom APVV-15-0466 a vďaka podpore v rámci operačného programu Výskum a inovácie pre projekt: ITMS: 26240120025 spolu financovaným zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Ďalej bola práca podporená grantom Univerzity Komenského UK/237/2018.

Zdroje: 

1. Kaluarachchi M, Lewis MR, Lindon JC (2017) Standardized Protocols for MS-Based Metabolic Phenotyping. In: Encyclopedia of Spectroscopy and Spectrometry Elsevier, London, p. 224.
2. Ravindra K, Dirtu A C, Covaci (2008) TrAC 27:291.
3. Ono-Ogasawara M, Myojo T, Smith TJ (2008) Ind. Health 46:582.
4. Španěl P, Smith D (2001) J. Am. Soc. Mass Spectrom. 12:863..

Diskusia

Dobry den, ake minimalne mnozstvo vzorky potrebujete na analyzu (g? mg?). Pripadne farbenie vyrobkov neovplyvnuje analyzu? Planujete metodiku aj patentovat? Ako je realne, ze by bola zavedena a vyuzitelna napr. v obchodnej inspekcii? Vopred dakujem za odpovede, ZB

Dobrý deň, na prípravu kalibračných roztokov sa navažovali gramové množstvá voskov ale na samotnú analýzu sme navažovali už mg množstvá voskov. Farby používané vo voskoch neovplyvňujú analýzu, kvôli ich nízkej koncentrácii a kvantifikácii voskov na základe charakteristických m/z iónov. Patentovanie metódy neplánujeme. Využitie metódy v praxi je náročné, nakoľko Slovenská Republika nevyžaduje od výrobcov/dodávateľov sviečok uvádzanie zloženia a teda kontrola od obchodnej inšpekcie a iných orgánov je bezpredmetná.