Porovnanie celkového obsahu sacharidov a urónových kyselín u rastlín Momordica grosvenori a Momordica charantia

Porovnanie celkového obsahu sacharidov a urónových kyselín u rastlín Momordica grosvenori a Momordica charantia

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
87%
Prevedenie (dizajn)
80%
Diskusná interakcia
93%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Mgr. Kristína Ormandyová100%100%100%
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.60%60%80%
Ing. Mária Spišáková100%-100%
ISBN: 978-80-972360-2-1

Porovnanie celkového obsahu sacharidov a urónových kyselín u rastlín Momordica grosvenori a Momordica charantia

Viera Hrivnáková1 , Vladimír Pätoprstý , Jana Jakubčinová2
1 Chemický ústav Slovenskej akadémie vied, Analytické oddelenie, Bratislava, Slovenská republika
2 Chemický ústav Slovenskej akadémie vied, Oddelenie glykochémie, Bratislava, Slovenská republika
hrivnakovaviera@gmail.com

Prírodné produkty sú v súčasnosti hojne využívané skoro vo všetkých oblastiach. Vzniká tak dopyt po informáciách o ich štruktúre, vlastnostiach a obsahoch v rastlinách. V našej práci sa zameriavame na rastliny Momordica grosvenoriMomordica charantia. Obe rastliny patria do čeľade Cucurbitaceae a sú dlhé storočia vzácnymi rastlinami využívanými v tradičnej čínskej medicíne predovšetkým na liečbu pľúcnych chorôb [1]. V posledných desaťročiach  boli zaznamenané  aj ďalšie významné farmakologické vlastnosti, ako napr. anti-rakovinotvorné, anti-hyperglykemické efekty či inhibičné efekty oxidatívnej formy LDL [2,3].

Stanovenie celkového obsahu sacharidov a urónových kyselín je prvým krokom v charakterizácii sacharidového zloženia. V súčasnosti je stanovenie celkového obsahu sacharidov a urónových kyselín založené na kolorimetrických metódach.

V obsahu sacharidov bolo zaznamenané najvyššie percento v plodoch Momordica grosvenori (54,5%). Druh Momordica charantia obsahoval iba 31,8% celkového obsahu sacharidov. Najväčšie rozdiely boli pozorované pri stanovení urónových kyselín. V celkovom obsahu urónových kyselín jednoznačne vedie Momordica charantia s obsahom 52,8% urónových kyselín. Zatiaľčo Momordica grosvenori obsahovala iba 12,1% urónových kyselín.

Vzhľadom na rôzne liečivé účinky týchto rastlín a ich využitie v potravinárstve a farmakológii budeme pokračovať v ďalšom výskume zameranom na presnú identifikáciu samotných (poly-) sacharidov a ich štruktúry, čo môže byť nápomocné pri objasňovaní práve liečivých účinkov daných rastlín.

Poďakovanie: 
Zdroje: 

[1] Li, C.; Lin L.-M.; Sui F.; Wang, Z.-M.; Huo, H.-R.; Dai, L.; Jiang, T.-L.: Chin J Nat Med. 2014, 12, 89-102.
[2] Takasaki, M.; Konoshima, T., Murata, Y.; Sugiura, M.; Nishino, H.; Tokuda, H.;  Matsumoto, K.; Kasai, R.; Yamasaki, K.: Cancer Lett. 2003, 198,37-42.
[3] Suzuki, Y.A.; Murata, Y.; Inui, H.; Sugiura, M.; Nakano, Y.: J. Agric Food Chem. 2005, 53, 2941- 2946.
 

Diskusia

Dobry den, ktore casti rastlin Momordica grosvenori a Momordica charantia sa pouzivaju v tradicnej cinskej medicine: kvet? list? plod? macerat z celej rastliny? A v akej forme ste vy mali vzorku na stanovenie na zaciatku experimentu? Vopred dakujem za odpovede, ZB.

Dobrý deň, ďakujem za otázky.
V tradičnej čínskej medicíne sa využívajú viac menej všetky časti - každá sa používa na niečo iné. Predovšetkým sú to však plody a kvety. U Momordica grosvenorii sa plody používajú hlavne ako prírodné nízkokalorické sladidlo, čaj z nich má však napr aj účinky na pľúcne ochorenia, u Momordica charantia plody majú preukázaný vplyv na hladinu cukru v krvi - čiže ide o rastlinku veľmi prospešnú predovšetkým pre diabetikov.
V našom prípade sme pracovali s plodami a kvetmi týchto rastliniek, ktoré sme mali v sušenej podobe privezené z Číny. Z nich sa následne urobili extrakty resp. maceráty, ktoré boli vo finále lyofilizované. Pri všetkých stanoveniach sa pracovalo s takto spracovanými vzorkami resp. lyofilizátmi.
Pekný deň. VH.

Dobry den,

zaujima ma, ci uvadzate obsah cukrov na suchu hmotnost. Tiez, stanovenie sa uskutocnilo z akeho mnozstva materialu? Pozorujete aj variabilitu? Vseobecne je tu problemom aj faza rastu/dozrievania, ako sa vyrovnavate s tymto problemom?

Vdaka, PF

Dobrý deň, ďakujem za Vaše otázky. Rastlinný materiál bol extrahovaný a extrakt bol potom zlyofilizovaný. Obsah cukrov sa udáva na 5 mg lyofilizovanej vzorky. Istý stupeň variability bol pozorovaný v závislosti od spôsobu extrakcie, isté rozdiely obsahov boli pozorované u extraktov získaných pri "tvrdších" podmienkach extrakcie (dlhšia doba extrakcie, vyššie teploty, silnejšie miešanie apod.). Tieto rozdiely však varírovali max. do 3-5 % v obsahoch, pričom pomery obsahov sacahridov a urónových kyselín u vzoriek jednej a druhej rastlinky zostávali zachované. Čo sa týka samotného materiálu, vzhľadom na to, že rastlinu nie je možné komerčne zakúpiť (ani vypestovať v našich podmienkach) inde než z Číny, zostáva nám iba veriť, že štádium rastu (konkrétne u M. grosvenori napr. dozrievanie plodu - 60 dní), ktoré deklaruje dovozca je pravdivé.