Farmakoterapia bolesti a biochemický profil moču

Farmakoterapia bolesti a biochemický profil moču

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
60%
Prevedenie (dizajn)
60%
Diskusná interakcia
70%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.20%20%40%
RNDr. Marcela Valko-Rokytovská PhD.100%100%100%
Autor: Jakub Varga
ISBN: 978-80-972360-2-1

Farmakoterapia bolesti a biochemický profil moču

Jakub Varga1 , Marcela Valko-Rokytovská , Peter Očenáš , Aneta Salayová
1 Katedra chémie, biochémie a biofyziky, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice,
jakub.varga@hotmail.com

Paracetamol a ibuprofén patria v súčasnosti medzi najpoužívanejšie voľnopredajné liečivá pri terapii slabej až stredne silnej bolesti rôzneho pôvodu. Príjem týchto liečiv sprevádzajú okrem žiadaného analgetického účinku aj mnohé nežiaduce účinky a zmeny v koncentráciách endogénnych metabolitov.

Cieľom tejto práce bolo štúdium vplyvu paracetamolu a ibuprofénu na koncentrácie endogénnych metabolitov: tryptofán, kyselina vanilmandľová, kyselina 5-hydroxyindoloctová. Zvýšená produkcia týchto metabolitov a následné vylučovanie močom sa prejavuje pri viacerých patologických stavoch. Prvý ranný moč dobrovoľníkov, po užití paracetamolu alebo ibuprofénu, bol porovnávaný s kontrolnými vzorkami močov tých istých dobrovoľníkov, ktorí neužili študované liečivo v predchádzajúcich dňoch. Študované metabolity boli kvantitatívne stanovené analýzou UHPLC s detektorom diódového poľa a fluorescenčným detektorom.

Dosiahnuté výsledky poukazujú najmä na zvýšené koncentrácie vylučovaného tryptofánu a kyseliny vanilmandľovej po užití paracetamolu alebo ibuprofénu v porovnaní s kontrolnými vzorkami. Získané údaje o vplyve paracetamolu a ibuprofénu na koncentrácie metabolitov prítomných v moči je možné aplikovať v klinickej biochémii s cieľom zefektívniť diagnostiku rôznych typov nádorových ochorení.

Kľúčové slová: paracetamol, ibuprofén, tryptofán, kyselina 5-hydroxyindoloctová, kyselina vanilmandľová, moč, UHPLC

Poďakovanie: 
Zdroje: 

Diskusia

Dobry den, prepacte, ale unika mi suvislost ako vysledky vasej prace mozu prispiet k diagnostike roznych typov nadorovych ochoreni, mohli by ste ozrejmit toto tvrdenie zo zaveru vasej prace? Dakujem, ZB

Dobrý deň, ďakujem za Vašu otázku.
Pri tejto práci sme zistili, že príjem paracetamolu alebo ibuprofénu spôsobuje zmeny koncentrácií študovaných metabolitov v moči dobrovoľníkov. Keďže študované metabolity sa uplatňujú pri diagnostike onkologických ochorení ako markery, príjem paracetamolu alebo ibuprofénu tak môže ovplyvniť objektívnosť získaných výsledkov pri diagnostike onkologických ochorení. Z toho dôvodu je vhodné brať do úvahy získané poznatky o vplyve študovaných liečiv pri diagnostike onkologických ochorení, resp. odporučiť pacientom neužívať paracetamol alebo ibuprofén pred plánovaným vyšetrením.

Dobrý deň, ďakujem za Vašu otázku.
Pri tejto práci sme zistili, že príjem paracetamolu alebo ibuprofénu spôsobuje zmeny koncentrácií študovaných metabolitov v moči dobrovoľníkov. Keďž...ivne eliminovat prijem popisovanych lieciv.. Mate vedomosti aj o dlhodobom uzivani tychto lieciv? Postacilo by aj v tomto pripade, ak by pacient neuzil dane liecivo pred vysetrenim ? Dakujem za odpoved.

Dobrý deň, ďakujem za Vašu otázku.
Pri tejto práci sme sa sústredili na stanovenie koncentrácie študovaných metabolitov po užití paracetamolu alebo ibuprofénu v predchádzajúci deň. Príjem týchto liečiv v rozsahu niekoľkých dní pred vyšetrením resp. vplyv dlhodobého užívania liečiv a ich následný vplyv na objektívnosť klinických biochemických vyšetrení nemožno vylúčiť (svoju rolu tu zohráva viacero faktorov ako je napr. dávka prijatého liečiva alebo zdravotný stav pacienta). Vplyv liečiv viac ako jeden deň pred plánovaným vyšetrením resp. vplyv dlhodobého užívania liečiv však neboli predmetom nášho skúmania.