Význam a izolácia karnozínu z kostrového svalstva daniela (Dama dama)

Význam a izolácia karnozínu z kostrového svalstva daniela (Dama dama)

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
60%
Prevedenie (dizajn)
40%
Diskusná interakcia
60%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.60%40%60%
ISBN: 978-80-972360-2-1

Význam a izolácia karnozínu z kostrového svalstva daniela (Dama dama)

Dominika Rohaľová1 , Peter Očenáš , Aneta Salayová , Marcela Valko-Rokytovská ,
1 Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice, Slovensko
dominika.rohalova@gmail.com

V poslednej dobe farmaceutické spoločnosti uvádzajú množstvo nových výživových doplnkov na trh. Ide o prípravky s významným obsahom biologický účinných látok ako sú napr. vitamíny, minerály, aminokyseliny alebo antioxidanty. Medzi najznámejšie aditíva môžeme zaradiť vitamín C, zinok alebo ginko, ale málokto vie, že k ním patrí aj karnozín.

Karnozín je označovaný ako liečivo dlhovekosti. Tento dipeptid bol objavený v roku 1900 ako bohatá nebielkovinová, dusík obsahujúca zložka mäsa. Ide o látku telu vlastnú, ktorá sa v najväčšom množstve tvorí v svalstve, mozgu a srdci. U väčšiny zvierat sa tvoria aj jeho metylované deriváty, anserín alebo balenín [1]. Terapeutický potenciál karnozínu ako výživového doplnku bol odrazovým mostíkom pre uskutočnenie klinických testov v terapii rôznych ochorení. Táto bioaktívna látka vykazuje ochrannú funkciu pri cukrovke a podieľa sa na inhibícii vývoja komplikácií s ňou spojených, vrátane očných ochorení a nefropatie. Aplikuje sa pri liečbe nádorov v mozgu ako antineoplastikum. Spája sa aj s liečbou niektorých neurologických porúch ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba alebo autizmus. V neposlednom rade sa využíva lokálne vo forme krémov kvôli jeho pozoruhodným schopnostiam omladzovať bunky, ktoré sa nachádzajú v procese senescencie [1, 2].

Pre stanovovanie karnozínu v kostrovom svalstve daniela (Dama dama) sa nám podarilo vyvinúť novú optimalizovanú UHPLC metódu. Získané výsledky UHPLC analýzou ukázali, že kostrový sval daniela obsahuje zaujímavé koncentrácie karnozínu. V jednotlivých vzorkách sme mohli pozorovať prítomnosť spomínaného dipeptidu v rozmedzí od 95 až 122 μg/ml. Obsah tejto bioaktívnej látky v čerstvom mäse je všeobecne nižší ako vo výživových doplnkoch. Je však možné, že dlhodobý príjem potenciálne prospešných látok z tejto skupiny dipeptidov na úrovni prítomnej v mäse môže mať priaznivé účinky na náš organizmus.

Poďakovanie: 
Zdroje: 

[1] BOLDYREV, ALDINI, DERAVE Physiol. Rev., 2013, 93, 1803-1845.
[2] HIPKISS, BAYE, COURTEN Maturitas, 2016, 93, 28-33.

Diskusia

Dobry den, zaujimalo by ma preco ste si vybrali na analyzu prave kostrovy sval daniela? Bol na to specialny dovod, alebo len bola takto biologicka vzorka pre vas dostupna. Z udajov v tabulke vpravo dole vyplyva, ze konc. karnozinu v kostrovom svale hov. dobytku je az 7,5x vyssia ako u daniela. Ako sa da interpretovat tento vysledok, mozete, prosim vas, oddiskutovat preco to tak (asi) je, resp. o com to svedci? Vopred dakujem za odpovede, ZB

Dobrý deň, voľba vzoriek vyplýva z literárnej rešerše. Stanovenia tohto dipeptidu boli uskutočnené na viacerých druhoch mäsa divej zvery, ale s výnimkou daniela. Vzorky nám poskytol Ústav hygieny a technológie mäsa, UVLF v Košiciach. Rozdielne koncentrácie karnozínu jednotlivých druhov svalstva sa vysvetľujú podľa typu svalového metabolizmu. Uvádzané hodnoty obsahu karnozínu v hovädzom svalstve vyplývajú z typu svalstva, akým bol longissimus dorsi. Glykolytické svaly vo všeobecnosti (ako je longissimus dorsi) majú vyšší obsah karnosínu, ako tie, ktoré podliehajú oxidatívnemu metabolizmu. Zároveň by sme mohli koncentračný rozdiel vysvetliť odlišným proteínovým (enzymatickým) zastúpením, tukovým obsahom a svalovou aktivitou u jednotlivých druhov. DR