Porovnanie antimykotickej senzitivity izolátov M. pachydermatis získaných od zdravých a chorých psov

Porovnanie antimykotickej senzitivity izolátov M. pachydermatis získaných od zdravých a chorých psov

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
80%
Prevedenie (dizajn)
80%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
MVDr. Michaela Harčárová100%100%-
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.60%60%100%
ISBN: 978-80-972360-2-1

Porovnanie antimykotickej senzitivity izolátov M. pachydermatis získaných od zdravých a chorých psov

Zuzana Sihelská1 , Eva Čonková , Peter Váczi , Michaela Harčárová ,
1 Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice, Slovenská republika
zuzana.sihelska@uvlf.sk

Malassezie sú lipofilné oportúnne kvasinky. Môžu byť súčasťou normálnej mikroflóry kože u ľudí a u zvierat, ale  zároveň vystupujú ako patogény a sú asociované s množstvom dermatologických ochorení (Guého a kol., 1998). U zvierat, a to predovšetkým u psov a mačiek spôsobujú otitídy a dermatitídy. Malassezióza u psov najčastejšie vzniká ako dôsledok premnoženia kvasiniek, oslabenia imunity alebo primárnych ochorení (Morris, 1999). V súčasnosti je známych 16 druhov malassezií: M. globosa, M. restricta, M. slooffiae, M. obtusa, M. furfur, M. sympodialis, M. japonica, M. yamatoensis, M. dermatis, M. pachydermatis, M. caprae, M. equina, M. nana a M. cuniculi, M. brasiliensis M. psittaci (Cabañes a kol., 2016). M. pachydermatis je jedným z najčastejších pôvodcov ochorení kože a uší u psov. Na terapiu sa využívajú lokálne alebo celkové antimykotiká. V súčasnosti narastajú prípady výskytu rezistentných kmeňov kvasiniek voči antimykotikám. Cieľom tejto práce bolo porovnať senzitivitu terénnych izolátov M. pachydermatis získaných od zdravých a chorých psov voči vybraným antimykotikám. Antifungálna aktivita 20 terénnych izolátov M. pachydermatis  voči ketokonazolu, klotrimazolu, itrakonazolu, flukonazolu a nystatínu bola zisťovaná modifikovanou štandardnou diskovou difúznou metódou M44-2A (CLSI, 2009). Terénne izoláty boli získané od zdravých psov (13 izolátov) a od psov (7 izolátov) postihnutých otitis externa alebo dermatídou. Najväčšiu antifungálnu aktivitu v skupine izolátov získaných od zdravých psov vykazoval ketokonazol, na ktorý boli citlivé všetky testované izoláty (100 %). Podobný účinok mal flukonazol a nystatín, na ktoré bol rezistentný 1 izolát a ich účinnosť dosiahla 92,3 %. Itrakonazol a klotrimazol dosahovali 84,6 % antimykotickú aktivitu, pri každom z nich sa vyskytli 2 rezistentné terénne kmene M. pachydermatis. Všetkých sedem vzoriek M. pachydermatis identifikovaných v skupine chorých psov bolo citlivých voči testovaným antimykotikám, len u klotrimazolu sa v 4 prípadoch vyskytli hodnoty na hranici citlivosti a rezistencie. Rezistentné kmene boli identifikované len v skupine vzoriek získaných od zdravých psov. V skupine sledovaných izolátov sa nevyskytla multirezistencia a senzitivitu testovaných terénnych izolátov voči antimykotikám hodnotíme ako veľmi dobrú.

Kľúčové slová: Malassezia, antimykotiká, citlivosť, rezistencia

Poďakovanie: 

Táto práca bola podporovaná Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe Zmluvy č. APVV-15-0377.

Zdroje: 

CABAÑES, F. J. a kol. New lipid – dependent Malassezia species from parrots. In Revista Iberoamericana de Micologia. ISSN 1130 – 1406, 2016, vol. 33, no. 2, s. 92 – 99.
GUÉHO, E. et al. The role of Malassezia species in the ecology of human skin and as pathogens. In Med Mycol. ISSN 1369-3786, 1998, vol. 36, p. 220-229.
MORRIS, D. O. Malassezia dermatitis and otitis. In Vet Clin North Am Small Anim Pract. ISSN 0195-5616, 1999, vol. 29, no. 6, p. 1303-1310.
 

Diskusia

Dobry den Dr. Sihelska,

ako sa infekcia kvasinkami Malassezie laboratorne diferencuje od inych kvasiniek? Stava sa, ze je zviera kolonizovane naraz roznymi druhmi kvasiniek? Existuju preparaty, v ktorych su kombinovane antimykotika?

Dakujem, P. Farkas

Pre kultiváciu malassezií sa používajú špeciálne kultivačné médiá, ktoré podporujú rast týchto kvasiniek. Po kultivácii nasleduje fenotypová alebo genotypová diagnostika, v rámci ktorej sú malassezie presne identifikované. Pri fenotypovej diagnostike sa sleduje makroskopicky rast na platniach (tvar, veľkosť, okraje, farba solitárnych kolónií) a mikroskopicky sa hodnotia bunky (typický je tvar stopy). Ďalej sa sledujú biochemické vlastnosti (rast s Tweenom, katalázový test a pod.). Pri genotypovej diagnostike sa vyuzívajú najmä PCR s RFLP. Malassezie sú rozšírené hlavne u psov, menej u mačiek. Malassezie sú najčastejšie kvasinky u psov, menej sa vyskytujú kvasinky z rodu Candida. V niektorých prípadoch sa stalo, že sa u psa vyskytla zmiešaná kultúra oboch týchto rodov. Preparáty proti kvasinkám delíme na lokálne a celkovo pôsobiace, najčastejšie sa jedná o jednozložkové liečivá. Najmä v ušných kvapkách sú antimykotiká kombinované s antibiotikami a kortikoidmi.

Dobry den, mna by zaujimalo, ci sa vie, vdaka comu su identifikovane kmene rezistentne voci antimykotikam? Ide o mutaciu v genome alebo ziskany plazmid? Dakujem.

Pravdepodobne sa jedná o určité gény rezistencie v genóme malassezií. Zatiaľ to nie je preskúmané, ale predpokladá sa o podobnú rezistenciu ako u kvasiniek rodu Candida (tam sú potvrdené gény napr. ERG11).

Dobry den, zo zvedavosti by ma zaujimalo odkial ste mali vzorky biol. materialu, spolupracujete s veterinarnym lekarom alebo s nejakym utulkom? Ake boli kvalitativne kriteria pre urcenie "chory pes"? Co si myslite, mozu ziskane udaje o citlivosti a rezistencii byt ovlyvnene aj takymi premnennymi ako rasa alebo vek zvierata?

Vzorky boli získané od zdravých psov - zo salónu a od psov z kynologického klubu a od chorých v rámci Kliniky malých zvierat UVLF. Kritériá pre určenie "chorý pes" boli: pes musí vykazovať klinické príznaky ochorenia a pri priamom mikroskopickom vyšetrení (farbený fixovaný náter z výteru) zistiť výskyt kvasiniek v zornom poli viac ako 10. Rasa a vek môžu ovplyvniť výskyt malassezií, ale vplyv na rezistenciu a citlivosť nemajú.