Chrípka a očkovanie proti chrípke

Chrípka a očkovanie proti chrípke

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
95%
Prevedenie (dizajn)
96%
Diskusná interakcia
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
MVDr. Marián Prokeš PhD.100%100%-
MVDr. Kristína Mravcová Ph.D.100%100%-
Ing. Anna Giertlová-100%-
Adriana Podolcová100%100%-
PharmDr. Michaela Piešová80%80%-
ISBN: 978-80-972360-6-9

Chrípka a očkovanie proti chrípke

Natália Ondusková1 , Monika Drážovská ,
1 Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice, Slovensko
n.onduskova@gmail.com

Chrípka je vírusové ochorenie, ktorým sa každý rok nakazí 5 až 15 percent populácie. Aj keď je mnohokrát priebeh chrípky mierny, u rizikových skupín dochádza ku komplikáciám, ktoré spôsobujú 290 000 až 650 000 úmrtí ročne. Napriek tomu, že najúčinnejšou prevenciou proti chrípke je očkovanie, Slovensko má dlhodobo výrazne nižšiu zaočkovanosť proti chrípke v porovnaní s ostatnými krajinami EU.

Práca bola zameraná na porovnanie percenta očkovaných osôb na Slovensku a v iných krajinách, ako aj na zhodnotenie informovanosti obyvateľstva o chrípke a očkovaní, zistenie dôvodov nízkeho percenta očkovaných osôb a navrhnutie možných riešení, ktoré by mohli zvýšiť zaočkovanosť proti chrípke na Slovensku. Na zistenie informovanosti a dôvodov nízkej zaočkovanosti bol vytvorený dotazník, ktorý bol vyplnený 238 respondentami.

Zistili sme, že na Slovensku je chrípka považovaná za banálne ochorenie, ktoré zvyčajne nemá závažné následky. Podľa respondentov je počet úmrtí spôsobený chrípkou a jej komplikáciami oveľa nižší ako je v skutočnosti. Od očkovania odrádza respondentov aj nižšia efektivita očkovania, v dôsledku výskytu rôznych podtypov vírusu v jednotlivých sezónach. Výsledky ukázali, že nízka zaočkovanosť je spôsobená taktiež nedostatkom poskytovaných informácií. Zároveň je však dôležité, že záujem o informácie je vysoký a to hlavne o informácie získané od lekára alebo lekárnika. Z výsledkov vyplýva, že by sa zaočkovanosť mohla zvýšiť hlavne väčším množstvom informácií o očkovaní poskytnutých lekárom, napríklad pri odporučení očkovania, alebo aj pri poskytnutí informácií lekárnikom. V zahraničí taktiež došlo k zvýšeniu percenta očkovaných v dôsledku očkovania, ktoré bolo poskytnuté priamo lekárnikom v lekárni, alebo zasielaním emailov pacientom s odporúčaním na očkovanie proti chrípke.

Poďakovanie: 

Táto práca bola vypracovaná s podporou projektu KEGA č. 014UVLF4/2019 – Tropická veterinárna medicína / Tropical veterinary medicine.

Zdroje: 

Diskusia

Takže úmrtnosť na chrípku je na Slovensku 500-1000 ľudí ročne?

Áno úmrtnosť na chrípku a jej následné komplikácie je na Slovensku od 500 do 1000 ľudí ročne.

Prečo vakcíny tvorené celým vírusom na Slovensku sú nedostupné? Aké sú výhody a nevýhody vakcíny tvorené celým vírusom oproti ostatným?

Na otázku prečo sú vakcíny tvorené celým vírusom na Slovensku nedostupné vám neviem jednoznačne odpovedať. Dôvodov môže byť viacero, ako napríklad to, že výrobca podá žiadosť na registráciu iba vo vybraných štátoch. Prvý typ vakcíny, ktorý je tvorený celým inaktivovaným vírusom mal v minulosti vyšší výskyt vedľajších účinkov oproti ostatným typom, preto sa dnes veľmi nepoužíva. Typ vakcíny, ktorý je tvorený celým oslabeným vírusom chrípky je v zahraničí podávaný intranazálne čo je najväčšou výhodou tejto vakcíny.V našom dotazníku však iba nízke percento respondentov odpovedalo, že by ich názor na očkovanie proti chrípke zmenila dostupnosť intranazálnej vakcíny. Taktiež sa táto vakcína nepovažuje za vhodnú u malých detí, starých ľudí, tehotných žien alebo ľudí s astmou a oslabeným imunitným systémom. Preto vlastne nieje v podstate vhodná pre rizikové skupiny, ktoré očkovanie potrebujú najviac.

Dobrý deň, ďakujeme za aktuálny príspevok s cennými informáciami. Dá sa, podľa Vás, predpokladať v blízkej budúcnosti po "korona kríze" nárast záujmu o očkovanie proti chrípke? Máte v tomto smere nejaké čerstvé informácie?
iwa

Ešte mám doplňujúcu otázku - ako presne ste vyberali respondentov? Ďakujem.
iwa

Dobry den,

zaujalo ma cislo 23,9 % - relativny pocet ludi ktori odmietli ockovanie z dovodu, ze sa citia byt v rizikovej skupine. Da sa to (podla mna vysoke cislo) nejako vysvetlit?

Dakujem, s pozdravom, PF