Hladiny cirkulujúceho neprilyzínu u pacientov so srdcovým zlyhávaním s redukovanou ejekčnou frakciou

Hladiny cirkulujúceho neprilyzínu u pacientov so srdcovým zlyhávaním s redukovanou ejekčnou frakciou

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Mudr. Juraj Papinčák Phd100%100%100%
ISBN: 978-80-972360-6-9

Hladiny cirkulujúceho neprilyzínu u pacientov so srdcovým zlyhávaním s redukovanou ejekčnou frakciou

Viera Nemčeková1,2 , Eva Malíková , Jaroslava Štrbová3 , Peter Křenek , Ján Klimas ,
1 UN-Nemocnica svätého Michala,a.s., Bratislava, Slovenská Republika
2 Katedra farmakológie a toxikológie, Farmaceutická fakulta, Univerzita Komenského, Bratislava
3 KARDIO-SANUS, s.r.o, Bratislava
starsichova@yahoo.com

Liečba založená na inhibícii neprilyzínu aktuálne otvorila nové farmakologické možnosti terapie chronického srdcového zlyhávania (SZ). Okrem toho však cirkulujúci neprilyzín (cNEP) bol navrhnutý aj za prognostický biomarker u SZ s redukovanou ejekčnou frakciou ľavej komory (SZrEF). Avšak jeho diagnostické možnosti ostávajú stále nedostatočne prebádané, pričom v klinických štúdiách jeho hladiny nie sú porovnávané so zdravými kontrolami. V tejto práci sme sledovali možnosti cNEP ako potenciálneho indikátora stavu a progresie SZrEF v rutinnej ambulantnej starostlivosti a porovnávali sme jeho hladiny u pacientov oproti hladinám cNEP u zdravým osôb. 

Štúdiu sme realizovali u ambulantných pacientov so SZrEF (n=18). Ako kontroly boli zahrnutí zdraví dobrovoľníci - lekári z nemocnice (n=9). Okrem štandardných diagnostických testov (echokardiografické meranie a laboratórne biochemické testy vrátane NT-proBNP) sme analyzovali sérové hladiny cNEP pomocou komerčne dostupného ultrasenzitívneho ELISA kitu pre humánny solubilný neprilyzín (AvisceraBioscience, USA).

Koncentrácie cNEP boli signifikantne redukované u pacientov so SZrEF (priemer±SEM = 1038±464 pg/ml) v porovnaní s kontrolami (1947±613 pg/ml; P<0.05). V dvoch vzorkách z osemnástich SZrEF boli hladiny pod a v dvoch kontrolných vzorkách z desiatich boli nad detekčným limitom metódy. Nenašli sme signifikantnú koreláciu medzi cNEP a hodnotami ejekčnej frakcie ľavej komory, či inými echokardiografickými parametrami, ani hodnotami NT-proBNP. Hladiny cNEP však signifikantne negatívne korelovali so sérovými hladinami sodíka (Spearman r = -0.6112, P<0,05), resp. hodnotami systolického tlaku krvi u SZrEF (Spearman r = -0.4746, P<0,05).

U pacientov so SZrEF sme našli signifikantne znížené koncentrácie cNEP v porovnaní s kontrolami a bez prítomnej korelácie s klinicky používanými parametrami na charakterizáciu ochorenia. Tieto zistenia môžu mať potenciálny význam pri titrovaní intenzity nedávno zavedenej farmakoterapie založenej na inhibícii NEP indikovanej pri SZrEF.

Poďakovanie: 
Zdroje: 

Diskusia

Dobrý deň, boli medzi pacientmi aj takí čo užívali sacubitril? Ak áno, aký to malo vplyv na hladinu cNEP?

Dobrý deň. Pacienti v našej kohorte sacubitril neužívali. Drvivá väčšina užívala ACEI, BB a MRA.