Biochemický profil moču pri karcinóme mliečnej žľazy

Biochemický profil moču pri karcinóme mliečnej žľazy

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
RNDr. Marcela Valko-Rokytovská PhD.100%100%100%
ISBN: 978-80-972360-6-9

Biochemický profil moču pri karcinóme mliečnej žľazy

Simona Žilková1 , Marcela Valko-Rokytovská , Aneta Salayová , Peter Očenáš ,
1 Katedra chémie, biochémie a biofyziky, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Slovenská republika
simona.oravco@gmail.com

Mnoho odborov v humánnej a veterinárnej medicíne má čoraz väčší záujem o neinvazívny spôsob diagnostiky ochorení. Metabolomika je vedná disciplína, ktorá sa zaoberá štúdiom metabolómu živých tkanív či telových tekutín. Neinvazívna diagnostika, ktorá je založená na metabolomickej a štatistickej analýze, predstavuje užitočný nástroj pri stanovení biomarkerov u pacientov s rakovinou prsníka. Prognostické faktory pri karcinóme mliečnej žľazy u psov sú významne podobné s nádorom prsníka u žien, čo zvýrazňuje analógiu v biológii rakoviny medzi oboma druhmi.

V tejto práci sme študovali metabolomický profil moču psov s karinómom mliečnej žľazy, pri ktorom sme sa zamerali na kvantitatívne stanovenie aminokyselín tryptofánu, tyrozínu a ich metabolitov použitím metódy ultra-vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie. Výsledky poukázali na zvýšenú koncentráciu tyrozínu a naopak, koncentrácia tryptofánu bola znížená z dôvodu jeho zvýšeného metabolizmu. Koncentrácie tryptofánových metabolitov, serotonín (p < 0,001), kyselina 5-hydroxyindoloctová (p < 0,001), kyselina kynurénová (p < 0,05) a tyrozínového metabolitu 3,4-dihydroxy-L-fenylalanín (p < 0,001) boli signifikantne zvyšené pri karcinóme mliečnej žľazy v porovnaní so zdravou kontrolnou skupinou. 

Stanovenie vybraných metabolitov tyrozínu a tryptofánu v moči môže byť užitočné pri diagnostike karcinómu mliečnej žľazy, liečbe alebo pri sledovaní priebehu ochorenia, čo môže prispieť k lepšej prognóze.

Kľúčové slová: metabolomika, diagnostika, karcinóm mliečnej žľazy, tryptofán, tyrozín

Poďakovanie: 
Zdroje: 

Diskusia

Dobry den, zaujala ma Vasa praca. Rada by som sa spytala, akych druhov plemien sa Vas vyskum tykal, predpokladam ze boli rozne. V akom vekovom rozsahu boli skumane fenky? Kontrolne vzorky ste ziskali od akych plemien psov, bol subor homogenny? Viete korelovat Vase data so stadiom ochorenia, aby ste tak vedeli na zaklade nameranych hodnot urcit dalsiu prognozu resp. potrebnu liecbu? Vopred dakujem za odpovede, ZB

Dobrý deň, štúdia zahŕňala veľké aj malé plemená psov vo veku 6-16 rokov. Medzi veľké plemená patrili fenky Nemeckého ovčiaka, menšie plemená zahŕňali fenky Yokshirského teriera, Shih-Tzu či Chihuahua. V práci sme stanovili metabolity, ktoré sú zvýšené v moči pri tomoto type nádoroveho ochorenia. Metabolický profil moču sme vyhodnotili u fekniek v I a II štádiu ochorenia. Metabolomické profilovanie predstavuje veľký potenciál v diagnostike nádoru mliečnej žľazy. Výsledky práce môžu byť užitočné pri diagnostike, liečbe aj sledovaní priebehu ochorenia a taktiež môžu prispieť k lepšej prognóze.