Dopad klimatických podmienok na dynamiku kliešťovej encefalitídy na Slovensku

Dopad klimatických podmienok na dynamiku kliešťovej encefalitídy na Slovensku

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Mgr. Júlia Hunková100%100%-
Mgr. Klaudia Híveš Holečková100%100%-
ISBN: 978-80-972360-6-9

Dopad klimatických podmienok na dynamiku kliešťovej encefalitídy na Slovensku

Vladimíra Hudáčková1 , Jarmila Pekarčíková , Branislav Peťko2 , Katarína Mikulová3 ,
1 Katedra verejného zdravotníctva, Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce, Trnavská univerzita v Trnave, Univerzitné námestie 1, 918 43 Trnava
2 Parazitologický ústav Slovenskej akadémie vied, Hlinkova 3, 040 01 Košice
3 Slovenský hydrometeorologický ústav, Jeséniova 17, 833 15 Bratislava
v.hudackova@gmail.com

Kliešťová encefalitída (KE) je vírusová infekčná choroba človeka alebo zvieraťa postihujúca centrálny nervový systém. Ixodes ricinus je hlavným kliešťovým vektorom dominantného subtypu v západnej Európe. Infikované kliešte sa vyskytujú v tzv. endemických oblastiach. Na Slovensku sa prírodné ohniská tohto ochorenia presunuli z južných okresov smerom na sever.  Za touto zmenou môžeme hľadať rôzne faktory a charakteristiky jednotlivých okresov, avšak významným činiteľom sú práve klimatické faktory.

V práci sme sa venovali štandardizovanej chorobnosti KE podľa okresov a vplyvu klimatických podmienok na vývoj dynamiky KE počas 5-ročného obdobia. Sledovaný súbor tvorilo 639 pacientov s potvrdenou diagnózou KE. Najvyššie hodnoty štandardizovanej chorobnosti predstavujú okresy Považská Bystrica, Púchov, Bytča, Žilina a Kysucké Nové Mesto na severe SR a južne je to najmä Detva, Zvolen a Krupina. Najnižší výskyt je dlhodobo zaznamenaný v okresoch Bratislavského a Trnavského kraja.

Súvislosť KE s teplotou vzduchu ukazuje, že kliešte začínajú byť aktívne pri teplotách nad 0°C, predovšetkým od 5°C. Ich aktivita sa spomaľuje pri vyšších teplotách od 20°C, najmä od 25°C sa výrazne znížil výskyt KE. Najvyšší výskyt KE je zaznamenaný pri teplote vzduchu 10°C-20°C a priemernej vlhkosti vzduchu 60%-75%. Toto ochorenie sa vyskytuje najmä v okresoch s nadmorskou výškou 200-400 m n. m. Od 400 m n. m. sa výrazne znížil počet prípadov vo všetkých rokoch, avšak z hľadiska 5-ročného intervalu, trend výskytu vo vyšších nadmorských výškach rastie. Dynamika KE na Slovensku je dvojvrcholová s poklesom v auguste. Hlavná sezóna výskytu ochorenia trvá od mája do októbra s vrcholom počas letných mesiacov jún a júl. Po relatívne teplých a suchých zimných mesiacoch môžeme očakávať skorý nástup sezóny KE. Výrazný vplyv na nástup sezóny KE sme pozorovali v marci, v dôsledku čoho je možné vysloviť tvrdenie, že ak teplota vzduchu v tomto mesiaci dosahuje hodnoty 5°C a viac a relatívna vlhkosť vzduchu je nižšia, dá sa predpokladať skorý výskyt KE v danom roku. Výskyt snehovej pokrývky počas zimných mesiacov nemá významný vplyv na dynamiku KE.

Výsledky analýzy poukazujú na prognózu vývoja v súvislosti s klimatickými zmenami, ktoré by mohli byť podkladom pre vytvorenie matematického modelu alebo aplikácie, ktorá by na základe dostupných údajov upozorňovala na zvýšené riziko KE v danej oblasti.

Poďakovanie: 
Zdroje: 

Diskusia

Dobrý deň,
pekný príspevok s praktickými informáciami :) Zaujímalo by sa, aká je ročná incidencia ochorení na KE na Slovensku a tiež, či sú známe prípady infikovania sa po pití nepasterizovaného mlieka či konzumácii takýchto mliečnych produktov. Ďakujem.
iwa

Dobrý deň pani Iveta Waczuliková,
ďakujem za otázku. Počet nových prípadov KE sa každý rok mení, závisí to od viacerých faktorov, z ktorých významný vplyv majú práve klimatické podmienky. Počas nami sledovaného obdobia bola najvyššia chorobnosť v roku 2016 s hodnotou 3,1/100 000 obyvateľov. Čo sa týka posledných rokov tak minulý rok bolo opäť zvýšenie chorobnosti tohto ochorenia na 2,9/100 000 obyvateľov. Slovensko je známe alimentárnymi epidémiami KE v dôsledku konzumácie kontaminovaných mliečnych výrobkov a tento údaj o mechanizme prenosu sa pravidelne zaznamenáva. V roku 2016 bola zaznamenaná rozsiahla epidémia KE v okrese Košice-okolie (s chorobnosťou 35,3/100 000 obyvateľov) v dôsledku kozumácie ovčieho syra. Ovčí syr bol vyrobený na salaši pri obci Košická Bela.
Prajem pekný deň :)
Hudáčková