Citlivosť Pseudomonas aeruginosa ako pôvodcu nozokomiálnych nákaz na vybrané esenciálne oleje

Citlivosť Pseudomonas aeruginosa ako pôvodcu nozokomiálnych nákaz na vybrané esenciálne oleje

Rok:
2020

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
87%
Prevedenie (dizajn)
73%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Mgr. Mária Hečková80%60%-
Mgr. Terézia Valkovičová80%60%-
MUDr. Natália Babincová100%100%100%
ISBN: 978-80-972360-6-9

Citlivosť Pseudomonas aeruginosa ako pôvodcu nozokomiálnych nákaz na vybrané esenciálne oleje

Táňa Jobbágyová1 , Libuša Lengyelová ,
1 Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Nitra, Slovensko
tana.jobbagyova@gmail.com

Pseudomonas aeruginosa patrí medzi nozokomiálne baktérie rezistentné na široké spektrum antibiotík. Kolonizuje najmä respiračný a močový systém a sliznice. Infekcie sú nebezpečné pre ľudí so zníženou imunitou, pacientov s popáleninami a poraneniami, ľudí s  ochoreniami ako sú napr. cystická fibróza, diabetes či tuberkulóza. Na neživých povrchoch sa baktérie vyskytujú na katétroch, umelých chlopniach a kĺboch, či kontaktných šošovkách. Zvyšujúci sa výskyt multirezistentných bakteriálnych kmeňov prinútil vedcov sa zamyslieť nad novými liečivami, ktoré by sa na ťažké infekcie mohli aplikovať. Keďže vývoj nových antibiotík je časovo a finančne veľmi náročný, vedecká spoločnosť sa zameriava na testovanie dostupných prírodných liečiv. Esenciálne oleje sú číre a prchavé tekutiny, získavajú sa parnou destiláciou alebo hydro-destilačnou metódou. Extrahujú sa z rôznych častí rastlín, ako je koreň, stonka, kôra, listy, puky a kvety. Cieľom našej práce bolo vypracovať literárny prehľad o baktérii Pseudomonas aeruginosa, získať desať nozokomiálnych kmeňov tejto multirezistentnej baktérie a otestovať ich senzitivitu na škoricový, cesnakový a tymianový esenciálny olej. Antibakteriálna aktivita bola meraná diskovou difúznou metódou a metódou vapour. Naším výskumom sme zistili, že všetkých desať testovaných bakteriálnych kmeňov vykazovalo senzitivitu ku všetkým trom aplikovaným esenciálnym olejom, a to oboma metódami. Diskovou difúznou metódou sme namerali najvyššiu antimikrobiálnu aktivitu u cesnakového esenciálneho oleja, a to v priemere 62 mm. Metódou vapour sme zistili, že naše testované kmene baktérie P. aeruginosa vykazujú najvyššiu senzitivitu k cesnakovému esenciálnemu oleju, rovnako, ako diskovou difúznou metódou, v priemere 80 mm. Využívanie esenciálnych olejov prináša sľubnú perspektívu v prevencii a liečení infekcii spôsobenými multirezistentnými mikroorganizmami.

Kľúčové slová: Pseudomonas aeruginosa. Nozokomiálne nákazy. Esenciálne oleje. Antimikrobiálna aktivita.

Poďakovanie: 
Zdroje: 

Diskusia

Dobry den,

mate nejaku hypotezu, o ake zlozky EO by mohlo ist v suvislosti s inhibiciou rastu bakterii?
Viete aka molekula je zodpovedna za vonu pseudomonad? Je tovseobecny jav, alebo len pri specifickej kultivacii?

Dakujem, s pozdravom, PF

Dobrý deň.

Čo sa týka antibakteriálnych zložiek esenciálnych olejov, tak pre škoricový EO sú to
cinnemaldehyd a eugenol, pre cesnakový EO dialyyl sulfidy, a to konkrétne diallyl disulfid, trisulfid a tetrasulfid. U tymianového EO sú to najmä thymol a carvacrol.
Pôvodom vône baktérie Pseudomonas aeruginosa sú prchavé organické zlúčeniny (VOC), konkrétne 2-aminoacetophenone. Jeho špecifickú vôňu je možné zachytiť až pri väčšom množstve baktérií a to nie len pri kultivácii v laboratóriu, ale aj napríklad z rany na koži. Táto vôňa však už môže líšiť od vône pri kultivácii na mikrobiologickej pôde.

S pozdravom,
Táňa Jobbágyová