Využitie antropometrických metód na posúdenie fyzického stavu jedinca

Využitie antropometrických metód na posúdenie fyzického stavu jedinca

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Bc. Daniela Máčalová100%100%100%
Mgr. Anton Bujňák100%100%-
Ing. Zuzana Oravcová100%100%-
MUDr. Natália Babincová100%100%100%
ISBN: ISBN 978-80-972360-7-6

Využitie antropometrických metód na posúdenie fyzického stavu jedinca

Hedviga Vašková1 , Janka Poráčová , Marta Mydlárová Blaščáková , Andrea Avuková , Mária Konečná , Vincent Sedlák ,
1 Prešovská univerzita v Prešove, Prešov
hedviga.vaskova@gmail.com

Antropometria patrí k zásadným antropologickým metódam. Metódy antropometrie sú významné pre využitie v praxi, sú neinvazívne, rýchle, relatívne jednoduché a  vhodné pre použitie v teréne. Základné antropometrické metódy sú celosvetovo štandardizované a unifikované. Antropometria je  metódou na určenie nutričnej diagnostiky, ktorá spočíva v hodnotení fyzických rozmerov probanda. WHO (World Health Organization) označila antropometriu ako metódu na hodnotenie stavu výživy človeka. Je užitočnou metódou v populačných klinických a intervenčných štúdiách. Aplikácia antropometrie umožnila pokrok v interpretáciách a matematických formuláciách, ktoré zlepšujú presnosť odhadu kompartmentu tela a jeho prediktívnu silu. Antropometrické parametre sú sériou kvantifikovaných meraní svalov, tukového tkaniva a kostí používaných na hodnotenie zloženia tela. Voliteľnosť metód závisí na základe požadovanej presnosti, časových a finančných možnosti účelu merania. Priame metódy sú presné, precízne a bez predpokladov, nie sú použiteľne v každodennej klinickej praxi (neutrónová aktivačná analýza in vivo, chemická analýza tela). Nepriame metódy sú merania s predpokladmi a sú  najčastejšie používané vo vedeckých výskumoch (duálna röntgenová absorpcia, počítačová tomografia, denzitometria, magnetická rezonancia, dilučné techniky). Dvojito nepriame metódy sú založené na štatistickej súvislosti medzi telesnými parametrami a metódou merania. Tieto merania predstavujú diagnostické kritéria pre obezitu, ktorá výrazne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, hypertenzie, cukrovky a iných závažných ochorení, ktoré nadobúdajú celosvetový pandemický charakter.

Poďakovanie: 

VEGA: 1/0783/18 (2018_2020); KEGA: 018PU-4/2018 (2018-2020).

Zdroje: 

Diskusia

Dobrý deň, ďakujeme za príspevok, v ktorom sa venujete antropometrickým ukazovateľom, u ktorých bol preukázaný významný vzťah s morbiditou a mortalitou na kardiovaskulárne ochorenia (KVO). V tomto zmysle by som rada upozornila na logickú nekonzistentnosť v posteri, kde uvádzate "Užitočnou primárnou prevenciou v zamedzení vzniku obezity a kardiovaskulárnych ochorení je diagnostika nutričného stavu jedinca, ktorú vykonávame pomocou antropometrie a antropologických metód ". Diagnostika nemôže byť prevencia, táto nekonzistencia vznikla z formulačnej nepresnosti, v texte sa správne venujete prehľadu metód, ktoré pomáhajú kvantifikovať relatívnu mieru rizika - merania ako také nemajú charakter prevencie. Charakter prevencie majú opatrenia, ktoré po informácii o výške rizika nasledujú, presnejšie, miera adherencie osôb v riziku k týmto opatreniam (a liečbe).
K príspevku mám aj otázku: keďže práca je písaná ako prehľadová "review-type" štúdia, chcem sa spýtať, akým meraniam sa konkrétne vo vašom tíme venujete. Ďakujem.
iwa