Analýza väzbových vlastností mono- a bistakrínových derivátov s DNA a ich vplyv na topoizomerázovú aktivitu

Analýza väzbových vlastností mono- a bistakrínových derivátov s DNA a ich vplyv na topoizomerázovú aktivitu

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
96%
Prevedenie (dizajn)
96%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Mgr. Miroslav Psotka80%80%-
Mgr. Lucia Cibuľová100%100%-
RNDr. Júlia Kudláčová PhD.100%100%100%
Bc Monika Bazelová-100%-
RNDr. Jozef Parnica100%100%-
RNDr. Jana Matejová PhD.100%100%-
RNDr. Petra Tóthová80%80%-
Katarína Dubíková100%100%100%
Mgr. Emilia Vendelova100%100%100%
RNDr. Katarína Tlučková100%--

Diskusia

Dobry den. Rad by som sa opytal na porovnanie inhibicnych konstant so znamimi latkami, ako zo sutaze vychadzaju studovane derivaty. Zaujal ma bis derivat, kde je konstanta nizsia takmer o rad. Je mozne ze to sposobuje "cluster effect"? Zaujimava by bola potom priprava a porovnanie linearneho derivatu s tromi akridinovymi strukturami, pripadne vavrirovat ramienko v bis-derivate.

Som si vsimla,ze som odpovedala neprihlasena :)

Nukleove kyseliny vystupuju casto ako cielove miesta pre rozne chemoterapeuticke lieciva. Liecivo s DNA interaguje bud interkalacne, alebo sa viaze do zliabku molekuly. Typicke vazbove konstanty pre interkalacne komplexy (napr. organickych farbiv ako je akridin) s DNA sa pohybuju od 10 4 - 10 6 M-1 a su zvycajne vyrazne mensie ako vazbove konstanty komplexov zliabkovo viazucich sa latok (10 5 - 10 9 M-1). Ma zaklade nasich merani sme zistili, ze nase bis-takrinove derivaty sa viazu do zliabku molekuly DNA. Tieto bis-takrinove derivaty sa od seba odlisuju velkostou naviazanej alkylovej skupiny (etyl, butyl, hexyl), ktora spolu s tiomocovinou spaja dva takriny. Hodnoty vazbovych konstant komplexov skumanych bis-takrinovych derivatov s DNA sa zvysuju s velkostou naviazanej alkylovej skupiny: -etyl K=3,4.10 4 M-1, - butyl K=6,8.10 4 M-1, - hexyl K=1,6.10 5 M-1.
A co sa tyka pripravy derivatu s tromi akridinovymi strukturami; je zname, ze akridin sam o sebe sa vyznacuje dobrymi interklacnymi vlastnostami. Vseobecne, bis-, tris- a vyssie interkalatory v porovnani s monointerkalatormi sa vyznacuju vyssou konstantou stability a pomalsou disociaciou komplexu s DNA, preto sa v poslednych rokoch zameriava na syntezu takychto derivatov. Na druhej strane vsak moze dojst k pripadom, ze sa taketo "velke" zluceniny do molekuly DNA "nezmestia cele".