Účinok humínových látok na antioxidačnú aktivitu rastlinných extraktov

Účinok humínových látok na antioxidačnú aktivitu rastlinných extraktov

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
70%
Prevedenie (dizajn)
70%
Diskusná interakcia
80%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.40%40%60%
Mária Dudičová100%100%100%
ISBN: 978-80-972360-2-1

Účinok humínových látok na antioxidačnú aktivitu rastlinných extraktov

Natália Václaviková1 , Dana Marcinčáková ,
1 Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice, Slovensko
n.vaclavikova@gmail.com

Zámerom tejto práce bolo posúdenie vplyvu humínových látok na antioxidačnú aktivitu vybraných rastlín. Na základe zmien vychytávacej schopnosti syntetického DPPH radikálu bez pridania a po pridaní adsorpciou sa vyznačujúcich látok – humínových kyselín v 1 a 5 % koncentrácii a čierneho uhlia v 1 % koncentrácii, sme sledovali antioxidačnú aktivitu rastlinných výluhov – šalvie lekárskej (Salviae officinalis L. Lamiaceae), arniky horskej (Arnica montana, Asteraceae), nechtíka lekárskeho (Calendulla officinalis L., Asteraceae) a levandule úzkolistej (Lavandula angustifolia, Lamiaceae). Najvyššiu antioxidačnú kapacitu spomedzi vodných výluhov bez pridaného adsorbentu mala arnika horská (92,09 %), najnižšiu sme namerali u nechtíka lekárskeho (60,83 %). Najvyššiu hodnotu antioxidačnej aktivity si aj po pridaní adsorbentov (5 % koncentrácia humínových kyselín) v priebehu experimentu (po 24 h) zachovala arnika horská s poklesom percenta inhibície na 79,82 %. Opačne tomu bolo u výluhov levandule úzkolistej a nechtíka lekárskeho, kedy po pridaní 1 % čierneho uhlia došlo po 24 hodinách k najvýraznejšiemu poklesu percenta inhibície na hodnoty 2,36 % a 3,94 %. Pre komplexné posúdenie antioxidačnej aktivity a následne jej ovplyvnenia adsorbentami sme stanovovali aj množstvo celkových fenolov rastlinných výluhov. Najvyšším množstvom disponuje arnika horská (19,28 %), následne šalvia lekárska (11,12 %) a najnižšie hodnoty sme pozorovali u levandule úzkolistej (6,91 %) a nechtíka lekárskeho (5,22  %). Totožnú postupnosť poklesu jednotlivých výluhov sme zaznamenali aj po pridaní 1 % roztoku humínovych kyselín, čo poukazuje  na schopnosť ovplyvnenia množstva celkových fenolov prostredníctvom týchto adsorbentov.

Poďakovanie: 

Táto práca bola podporená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky prostredníctvom grantu VEGA č. 1/0408/17.

Zdroje: 

IKAWA, M. et al. Utilization of Folin–Ciocalteu phenol reagent for the detection of certain nitrogen compounds. In J. Agric. Food Chem. [online]. 2003, vol. 51, no. 7 [cit. 2017-02-05]. Dostupné na internete: < http://sci-hub.tw/10.1021/jf021099r >.
KLÖCKING, R. – HELBIG, B. Medical aspects and applications of humic substances, Biopolym. Lignin, Humic Subst. Coal. [online]. Weinheim : Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, 2005. 16 p. [cit. 2017. 05.11.] ISBN 3-527-31154-8. Dostupné na internete: .
TAHIR, M. et al. Lignite derived humic acid effect on growth of wheat plants in different soils, Pedosphere. In Pedosphere. [online]. 2011, vol. 21, no. 1 [cit. 2017-05-12]. Dostupné na internete: < http://sci-hub.tw/10.1016/s1002-0160(10)60087-2 > ISSN 1002-0160.
WATERHOUSE, A. L. Determination of total phenolics. In Current Protocols in Food Analytical Chemistry [online]. Hoboken, NJ, USA: John Wiley & Sons, 2001 [cit. 2017-11-12]. Dostupné na internete: . ISBN 0471142913.
 

Diskusia

Dobry den, v praci popisujete ako ste ziskali rastlinne extrakty, ale odkial a ako ste ziskali huminove kyseliny pre ucely experimentov? Spajaju sa s dalsim pouzitim huminovych kyselin vo farmaceutickej praxi aj nejake rizika a neziaduce ucinky? Vopred dakujem za odpovede, ZB

Dobrý deň, ďakujem za otázku.

V rámci našich experimentov používame prípravok Humac Natur (firma Humacon s.r.o., Košice, Slovensko), ktorý sa veľmi často využíva vo výžive zvierat vďaka účinkom adstringentným, protizápalovým, absorpčným, antibakteriálnym a virocídnym účinkom. Doplnky na báze humínových kyselín sú zvlášť vhodné na liečbu chorôb tráviaceho traktu a metabolických tráviacich porúch. Je taktiež dokázaný ich pozitívny vplyv na rast zvierat. Nevyžadujú sa žiadne ochranné lehoty, lebo nevytvárajú žiadne rezíduá v organizme. Považujú sa za toxikologicky bezpečné.