Vplyv inváznej rastliny glejovky americkej (Asclepias syriaca L.) na spoločenstvá pôdnych nematód

Vplyv inváznej rastliny glejovky americkej (Asclepias syriaca L.) na spoločenstvá pôdnych nematód

Year:
2021

Overall rating

Scientific work
100%
Design
100%
Discussion interaction
100%
UserScientific workDesignDiscussion interaction
Bc. Daniela Máčalová100%100%100%
Ing. Zuzana Oravcová100%100%100%
RNDr. Beáta Baranová PhD.100%--
ISBN: ISBN 978-80-972360-7-6

Vplyv inváznej rastliny glejovky americkej (Asclepias syriaca L.) na spoločenstvá pôdnych nematód

Michaela Jakubcsiková1 , Marek Renčo , Andrea Čerevková ,
1 Parazitologický ústav Slovenskej akadémie vied, Košice, Slovenská republika
jakubcsikova@saske.sk

Invázna rastlina glejovka americká (Asclepias syriaca L.) pochádza pôvodne zo Severnej Ameriky. Do Európy bola introdukovaná ako medonosná a okrasná rastlina a na Slovensku je jej výskyt zaznamenaný najmä v južných oblastiach. Cieľom štúdie bolo vyhodnotiť vplyv výskytu glejovky americkej na spoločenstvá pôdnych nematód v ekosystéme trvalých trávnych porastov. Zistiť výskyt druhov nematód, abundanciu, diverzitu a štruktúru spoločenstiev nematód, vyhodnotiť zastúpenie trofických skupín a vybraných ekologických indexov.

Výskum bol realizovaný v povodí rieky Laborec v katastroch obcí Drahňov a Vojany na juhovýchodnom Slovensku v rokoch 2018 a 2019. V pôdnych vzorkách sme celkovo identifikovali 64 druhov voľne žijúcich pôdnych a parazitických nematód rastlín. Na sledovaných lokalitách sa najčastejšie vyskytoval baktériofág Acrobeloides nanus s dominanciou 11 %, mykofág Aphelenchus avenae s takmer 10 % dominanciou najmä v porastoch s glejovkou americkou, parazitické druhy Helicotylenchus digonicus a Pratylenchus pratensis a omnifág Eudorylaimus carteri s podobnou dominanciou v porastoch glejovky ako na kontrolných lokalitách. Celková abundancia jedincov nematód ani počet identifikovaných druhov na lokalitách s výskytom glejovky sa štatisticky nelíšili od kontrolných lokalít. Najpočetnejšou zastúpenou trofickou skupinou boli baktériofágy a parazity rastlín, a to bez ohľadu na lokalitu resp. dátum odberu pôdnych vzoriek. Zistili sme rozdielne zastúpenie niektorých druhov nematód v porastoch glejovky americkej v porovnaní s kontrolnými lokalitami, ale počet druhov, celková abundancia, dominancia a trofická štruktúra spoločenstiev pôdnych nematód neboli výskytom glejovky americkej počas oboch rokov trvania našej štúdie signifikantne ovplyvnené.

Thanks: 

Štúdia bola podporená grantovou agentúrou VEGA, číslo grantu 2/0018/20.

Sources: 

Discussion

Plánujete sa v ďalšom výskume zamerať aj na iné parametre vplyvu glejovky americkej ako inváznej rastliny?
Ďakujem za odpoveď

ďakujem za otázku. Momentálne sa aj v ďalšom výskume snažíme zistiť či majú invázne rastliny vplyv na pôdne nematódy a do akej miery, pomocou vybraných inváznych druhov rastlín, keďže tento vplyv sa zdá byť druhovo špecifický.