Gratulujem k zaujimavej studii. Vedeli by ste na zaklade vasej prace urcit, ktora odroda je pre konzumaciu najvhodnejsia a nutricne najbohatsia? Viete aj ktora odroda na na Slovensku pestuje najviac? Dakujem a prajem vela uspechov. :)
Ďakujem veľmi pekne za otázku aj ohodnotenie. Pre celkové hodnotenie nutričnej kvality a taktiež pre určenie najvhodnejšej odrody pre konzumáciu sú potrebné ďalšie analýzy pomocou, ktorých je možné stanoviť aj iné zložky (sacharidy, vitamíny, minerálne látky...)a taktiež biochemický rozbor bielkovín: celkový obsah bielkovín podľa Kjeldahla, stanovenie frakčnej skladby bielkovín podľa Golenkova.
Na Slovensku máme do roku 2012 registrovaných 9 odrôd raže (Secale cereale L.- forma ozimná) : Albedo Beskyd, Dańkowskie Nowe, Evolo, Fernando, Matador, Palazzo, Picasso a Warko, z ktorých najpestovanejšie sú Albedo a Dankowkie nowe.
otazka
Gratulujem k zaujimavej studii. Vedeli by ste na zaklade vasej prace urcit, ktora odroda je pre konzumaciu najvhodnejsia a nutricne najbohatsia? Viete aj ktora odroda na na Slovensku pestuje najviac? Dakujem a prajem vela uspechov. :)
Re: otazka
Ďakujem veľmi pekne za otázku aj ohodnotenie. Pre celkové hodnotenie nutričnej kvality a taktiež pre určenie najvhodnejšej odrody pre konzumáciu sú potrebné ďalšie analýzy pomocou, ktorých je možné stanoviť aj iné zložky (sacharidy, vitamíny, minerálne látky...)a taktiež biochemický rozbor bielkovín: celkový obsah bielkovín podľa Kjeldahla, stanovenie frakčnej skladby bielkovín podľa Golenkova.
Na Slovensku máme do roku 2012 registrovaných 9 odrôd raže (Secale cereale L.- forma ozimná) : Albedo Beskyd, Dańkowskie Nowe, Evolo, Fernando, Matador, Palazzo, Picasso a Warko, z ktorých najpestovanejšie sú Albedo a Dankowkie nowe.
Re: Re: otazka
Dakujem za odpoved a prajem vela uspechov :) nech sa na nase stoly teda dostavaju potraviny z najkvalitnejsich surovin :)