Stanovenie avenantramidov vo vybraných odrodách ovsa siateho

Stanovenie avenantramidov vo vybraných odrodách ovsa siateho

Sekcia: 
Rok:
2022

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
47%
Prevedenie (dizajn)
47%
Diskusná interakcia
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.40%40%-
ISBN: 978-80-972360-8-3

Stanovenie avenantramidov vo vybraných odrodách ovsa siateho

Timotej Jankech1 , Mária Maliarová , Jozef Sokol , Simona Kudláčová , Ivana Gerhardtová , Nicholas Martinka2 ,
1 Katedra chémie, Fakulta prírodných vied, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Nám. J. Herdu 2, 917 01 Trnava, Slovensko
2 Oddelenie klinickej biochémie, Nemocnica Alexandra Wintera, Winterova 66, 921 01 Piešťany, Slovensko
timotej.jankech@gmail.com

Ovos (Avena) je obilnina bohatá na antioxidanty, obsahuje napríklad rôzne fenolové kyseliny, flavonoidy, vitamín E, steroly, ale taktiež aj avenantramidy (AVN), ktoré sa nachádzajú iba v ovsi. AVN sú nízkomolekulárne polyfenolové amidy produkované v ovse ako fytoalexíny (sekundárne metabolity) [1-3]. AVN boli prvýkrát popísané Collinsom a kol. v roku 1989 [4]. AVN chemicky predstavujú deriváty kyseliny hydroxyškoricovej a kyseliny antranilovej spojené amidovou väzbou. Doposiaľ bolo popísaných približne 40 AVN pozostávajúcich z týchto dvoch kyselín, pričom najznámejšie a najviac zastúpené v ovse sú avenantramid A (2p), avenantramid B (2f) a avenantramid C (2c) [1,2,5,6]. Vo vyšších koncentráciách sú prítomné najmä v zrnách ovsa - otrubách a vonkajších vrstvách zrna, ale môžu byť prítomné aj v iných častiach tejto rastliny [5]. AVN sú silné, biologicky dostupné antioxidanty a majú protizápalové, tiež antifungálne a antibakteriálne vlastnosti [3].

Cieľom práce bola kvantifikácia troch majoritných AVN metódou reverznofázovej vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie spojenej s detektorom s poľom diód (RP-HPLC-PDA) v dvanástich vybraných odrodách ovsa pestovaných v dvoch po sebe nasledujúcich rokoch (2019 a 2020). AVN boli z vybraných odrôd ovsa extrahované ultrazvukom podporenou extrakciou (UAE) počas 15 minút pri 55 °C. Pripravené extrakty boli následne analyzované vopred optimalizovanou RP-HPLC-PDA metódou. Použitá metóda vykazovala linearitu v sledovanom koncentračnom rozsahu jednotlivých AVN, pričom hodnoty korelačných koeficientov boli vyššie ako 0,9997. Celkový obsah AVN v rámci porovnania jednotlivých odrôd pestovaných v roku 2019 bol najvyšší v odrode Racoon. Najvyšší celkový obsah AVN v rámci rovnakých odrôd pestovaných v roku 2020 bol v odrodách Oliver a Tatran. Celkové obsahy AVN boli vo všetkých prípadoch viac ako 2,3-krát vyššie v odrodách pestovaných v roku 2020 v porovnaní s rovnakými odrodami pestovanými v roku 2019.

Poďakovanie: 

Táto práca vznikla aj na základe finančnej podpory projektov APPVV-17-0113 a KEGA 025UCM-4/2021.

Zdroje: 

[1] ISHIHARA, A. et al. 2014. New Series of Avenanthramides in Oat Seed. In Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, vol. 78, no. 12.

[2] TRIPATHI, V. et al. 2018. Avenanthramides of Oats: Medicinal Importance and Future Perspectives. In Pharmacognosy Reviews, vol. 12.

[3] JÁGR, M. et al. 2020. Comprehensive analysis of oat avenanthramides using hybrid quadrupole-Orbitrap mass spectrometry: Possible detection of new compounds. In Rapid Communications in Mass Spectrometry, vol. 34, no. 10.

[4] COLLINS, F.W. 1989. Oat phenolics: avenanthramides, novel substituted N-cinnamoylanthranilate alkaloids from oat groats and hulls. In Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 37.

[5] BOZ, H. 2015. Phenolic Amides (Avenanthramides) in Oats – A review. In Czech Journal of Food Sciences, vol. 33, no. 5.

[6] HERNANDEZ-HERNANDEZ, O. et al. 2021. Characterization and antioxidant activity of avenanthramides from selected oat lines developed by mutagenesis technique. In Food Chemistry, vol. 343.

Diskusia

Vyhodnotenie dát - štatistika? 

Dobrý deň, zaujímal by ma numerický algoritmus pri vyhodnocovaní nameraných dát: použili ste nejaké štatistické metódy? Ak áno, aké resp. aký program? Aké boli hladiny významnosti vašich zistení? Dané údaje by mali byť v prezentácii súčasťou popisu použitých metodík. Vopred ďakujem za upresnenia, ZB