Účinok nanosfér na amyloidnú agregáciu inzulínu.

Účinok nanosfér na amyloidnú agregáciu inzulínu.

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Mgr. Lucia Cibuľová100%100%100%
Ľuboš Bauer100%100%100%
Ing. Peter Keša100%100%100%
RNDr. Jozef Parnica100%100%100%
RNDr. Júlia Kudláčová PhD.100%100%100%
Michal Šipoš100%100%100%
RNDr. Ing. Katarína Šipošová PhD.100%100%100%
RNDr. Petra Krafčíková100%100%100%
Dana Švarcbergerová100%100%100%
RNDr. Erika Kellerová PhD.100%100%100%
RNDr. Michaela Šimšíková Ph.D.100%100%100%
Tomáš Havran100%100%100%
Miroslav Ferko100%100%100%
Prezentácia nie je dostupná

Diskusia

Dobrý deň Zuzana,

problematika Vášho výskumu mi je dosť blízka, preto nespochybňujem jeho dôležitosť s ohľadom na výzkum závažných patológií spojených s tvorbou-agregáciou amyloidných fibríl, ktoré sú v tele prakticky nedegradovateľné. Vaša prezentácia je veľmi pekná a názorná, z môjho pohľadu ale na úkor dôležitých informácií týkajúcich sa metodiky a zdôvodnenia vybraného modelu (fibrilizácie, toxicity, deagregácie inzulínových agregátov ai). Prepokladám správne, že inzulín predstavuje prostriedok a cieľom sú v skutočnosti amyloidné štruktúry ako také?
A ešte doplňujúca otázka - ktoré experimenty/metódy predstavujú Váš príspevok k tímovému výskumu?
Ďakujem.

iw

Dobrý deň,

ďakujem pekne za komentár.
Inzulín bol vybraný ako zástupca globulárnych proteínov, ktorého amyloidné agregáty sú spojené s inzulínovou lokalizovanou amyloidózou. Toto amyloidné ochorenie je pozorované u pacientov dlhodobo injekčne liečených inzulínom. Tvorba inzulínových fibríl zároveň predstavuje problém aj pri skladovaní a transporte liečiva, pri používaní inzulínových púmp a pri príprave liečiv na báze peptidov. Ďalším dôležitým faktorom bola skutočnosť, že štruktúra a vlastnosti inzulínu už boli preskúmané vo veľkej miere. A taktiež jeho cenová dostupnosť.
Keďže mnohé súčasné vedecké štúdie naznačujú, že amyloidná agregácia proteínov je všeobecnou vlastnosťou polypeptidového reťazca a formujúce sa amyloidné agregáty majú spoločnú morfológiu a vlastnosti napriek odlišnej sekvencii aminokyselín a štruktúre daných poly/peptidov, predpokladáme, že podobný inhibičný a depolymerizačný účinok môžeme pozorovať aj v prípade ďalších globulárnych proteínov.

Čo sa týka Vašej otázky ohľadom môjho príspevku k tímovému výskumu, tak moja práca bola zameraná na určenie vplyvu nanosfér na amyloidnú agregáciu inzulínu pomocou rôznych experimentov a techník, t.j. prvotný skríning a stanovenie IC50 a DC50 hodnôt (hodnôt, ktoré zodpovedajú koncentrácii magnetitu v nanosférach s 50% inhibičným, resp. depolymerizačným účinkom na amyloidnú agregáciu inzulínu) pomocou metódy viazania Tioflavínu T a AFM meraní. Následne som moje výsledky analyzovala a pokúsila sa navrhnúť model mechanizmu pôsobenia nanosfér, ktorý som prezentovala vo výsledkovej časti abstraktu.
Samotné nanosféry boli syntetizované a charakterizované (prostredníctvom DLS a SEM meraní) na Oddelení magnetických javov Ústavu experimentálnej fyziky SAV.

Z. Bednáriková

Ďakujem za odpoveď Zuzana a želám veľa úspechov vo výskume.
iw