β-glukány získavané zo Saccharomyces cerevisiae sú známe schopnosťou inhibovať sekréciu mediátorov zápalu, konkrétne TNF-α, NO a IL-1α, na RAW 264.7 makrofágoch stimulovaných lipopolysacharidom (LPS) [1]. Z ďalšieho skúmania je zrejmé, že glukánové častice (GP) môžu slúžiť ako nosič pre rôznorodé bioaktívne zlúčeniny [2]. Kurkumín vykazuje rozličné spektrum pôsobenia pri chronických ochoreniach, akými sú napríklad črevné ochorenia, zápaly a reumatoidná artritída [3].
V tejto práci bolo testované spojenie týchto dvoch zlúčenín na reguláciu zápalovej aktivity - ich synergický účinok a každá látka zvlášť.
Na experimenty boli použité prázdne, porézne glukánové častice z pekárenských kvasníc (Saccharomyces cerevisiae). Purifikované GP vykazovali stabilitu vo vodných roztokoch po dobu minimálne dvoch hodín [2]. Protizápalový potenciál bol hodnotený na základe schopnosti testovaných materiálov inhibovať NF-κB/AP-1 signálne dráhy. Štúdie prebiehali in vitro na bunkovej línii THP-1 XBlue™-MD2-CD14 (Invivogen, USA). GP a kurkumín boli samostatne alebo ako zmes oboch pridané k bunkám a hodinu prebiehala inkubácia. Následne bol pridaný LPS, ktorý spustil signálnu dráhu NF-κB/AP-1. Po 24 hodinách stimulácie bola meraná aktivita NF-κB/AP-1.
Kurkumín kombinovaný s GP zo S. cerevisiae vykazoval zaujímavé výsledky, kde bol badateľný pokles zápalového efektu vyvolaného LPS. Táto zmes má sľubný potenciál obohatiť liečbu zápalových ochorení.
Kľúčové slová: glukánové častice, kurkumín, in vitro
Táto práca vznikla za podpory Ministerstva zdravotníctva Českej republiky, grant číslo 16-27522A.
[1] Du B. et al., 2015. An insight into anti-inflammatory effects of fungal beta-glucans. Trends in Food Science & Technology, 41(1), 49-59.
[2] Saloň I. et al. 2016. Suspension stability and diffusion properties of yeast glucan microparticles. Food and Bioproducts Processing, 99, 128-135.
[3] Fadus C. M. et al., 2016. Curcumin: An age-old anti-inflammatory and anti-neoplastic agent. Journal of Traditional and Complementary Medicine, Available online 9 September 2016, In press.