Význam hladiny vitamínu D po operačných výkonoch

Význam hladiny vitamínu D po operačných výkonoch

Rok:
2020

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
87%
Prevedenie (dizajn)
87%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Ing. Anna Giertlová80%80%-
Mgr. Zuzana Gogaľová PhD.80%80%-
MUDr. Natália Babincová100%100%100%
ISBN: 978-80-972360-6-9

Význam hladiny vitamínu D po operačných výkonoch

Terézia Sedlačková1,2 , Štefan Kóňa , Nicholas Martinka ,
1 Trnavská univerzita v Trnave, FZSaP, Trnava, Slovensko
2 Nemocnica A. Wintera Piešťany
terezia.sedl@gmail.com

Vitamín D je steroidový hormonálny prekurzor cholesterolu  rozpustný v tukoch. Syntéza vitamínu D  prebieha z prekurzorov cholesterolu v koži po aktivácií metabolických dejov UV žiarením z slnečných lúčov. Odhadovaný príjem vitamínu D potravou je 10% odporúčanej dennej dávky. Vitamín D bol objavený na začiatku dvadsiateho storočia  v roku 1922. Prvotné informácie neprikladali vitamínu D významnú úlohu v metabolických procesoch. Najčastejšou príčinou nedostatku vitamínu D bola v minulosti rachitída, avšak v 30.tych rokoch 20. storočia po objavení vitamínu D sa toto ochorenie úplne zastavilo.  Pre ľudský  organizmus prestavuje kalcitriol aktívnu formu vitamínu D. Kalcitriol chemicky je podobný steroidným hormónom primárna funkcia kalcitriolu je vstrebávanie vápnika a fosfátov v hrubom čreve a ich metabolické fungovanie. Vitamín D sa viaže na špecifické receptory, ktoré sú prítomné vo všetkých bunkách ľudského tela. Hypovitaminóza vitamínu D  je v súčasnej  populácii alarmujúca rozmery nedostatku vitamínu D sú až pandemické. Zdravotné následky môžu byť osteopémia až osteoporóza, znížená funkcia imunitného systému, únava, depresie, možný  rozvoj autoimunitných ochorení, gynekologické problémy a mnoho závažných ochorený.  V súčasnej dobe sa diskutuje o význame vitamínu D v súvislosti s operačnými výkonmi a rekonvalescenciou pacientov. Klinické štúdie naznačujú na súvislosť medzi znížením hladiny vitamínu D v operačným výkonom čo má za následok predlženie  rekonvalescencie pacientov. U pacientov, ktorý majú koncentrácie vitamínu D v referenčných hodnotách sa predlženie rekonvalescencie nepozorovalo. Otázkou zostáva súplementovať pacientov pred operačným výkonom, aké sú optimálne dávky pre pacientov. Pre zodpovedanie otázok budú potrebné rozsiahle štúdie, ktoré potvrdia, alebo vyvrátia už vykonané štúdie.

Poďakovanie: 
Zdroje: 

Diskusia

Ako by mohla v praxi vyzerať suplementácia vit. D pred operáciou? Vieme, že zo stravy je príjem vit. D nízky.

Suplementácia vit D je potrebná najmä u pacientov nad 65 rokov, kedy vstrebávanie a metabolizmus vit D z UV žiarenia je nižšie o 75%. Avšak posledné výsledky poukazujú na to, že koncentrácie vit D v mladšej populácii sú nízke, napriek tomu, že značná časť tvorby by mala byť práve z UV žiarenia. My sa pri suplementácii riadime odporúčaniami Americkej endokrinologickej spoločnosti (https://academic.oup.com/jcem/article/96/7/1911/2833671)

Dobry den,

laicka otazka: moze suvisiet vseobecne nizky prijem vit. D s dnes preferovanou nizko-tukovou dietou (moj osobny nazor, nemam ziadny relevantny zdroj)?

...My sa pri suplementácii riadime odporúčaniami Americkej endokrinologickej spoločnosti. Mozete prosim strucne objasnit co to v praxi znamena?

Dakujem, s pozdravom, PF