Význam diagnostiky tymického stromálneho lipoproteínu u pacientov s jednotnou chorobou dýchacích ciest

Význam diagnostiky tymického stromálneho lipoproteínu u pacientov s jednotnou chorobou dýchacích ciest

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
ISBN: ISBN 978-80-972360-7-6

Význam diagnostiky tymického stromálneho lipoproteínu u pacientov s jednotnou chorobou dýchacích ciest

Veronika Benetinová1 , Anna Kamlárová , Izabela Bertková , Norbert Lukán2 ,
1 Ústav experimentálnej medicíny, Lekárska fakulta UPJŠ, Košice, Slovensko
2 IV. Interná klinika, Lekárska fakulta UPJŠ, Košice, Slovensko
veronika.benetinova@student.upjs.sk

Koexistencia chorôb horných a dolných dýchacích ciest je v posledných rokoch známa ako jednotná choroba dýchacích ciest (UAD). Tento koncept zahŕňa kontinuum zápalu a považuje sa za heterogénnu poruchu spôsobenú alergickými, alebo nealergickými reprodukovateľnými mechanizmami a predstavuje niekoľko fenotypov. Komplexné porozumenie pacientov s alergickým respiračným ochorením a implementácia personalizovanej medicíny si preto vyžaduje, aby sa v usmerneniach riešili konkrétne aspekty a neustále objavovali nové možnosti diagnostiky tohto heterogénneho ochorenia.

Výskumný projekt bol zameraný na dospelých pacientov, ktorým bola stanovená diagnóza UAD, na základe klinických kritérií a odporúčaní ARIA, 2010, pričom sa sledoval vplyv vybraných biomarkerov alergického zápalu (absolútny a relatívny počet eozinofilov, tIgE, ECP, TSLP, IL-13, IL-33), oproti kontrolnej skupine pacientov, oproti pacientom s izolovanou alergickou rinitídou a u pacientov s UAD po špecifickej alergénovej imunoterapii. Z vybraných biomarkerov zapojených do alergického zápalu horných a dolných dýchacích ciest sme v skupine UAD zaznamenali signifikantne vyššie hodnoty v prípade absolútneho aj relatívneho počtu eozinofilov, ECP, tIgE, TSLP, IL-13 aj IL-33 v porovnaní s kontrolnou skupinou, rovnako v prípade tIgE, TSLP a IL-13 v porovnaní s pacientmi s alergickou rinitídou. Významnú hodnotu korelačného koeficientu sme zaznamenali v prípade porovnania TSLP a IL-33 v skupine pacientov s UAD a TSLP a IL-13 v skupine pacientov s rinitídou. Signálne dráhy TSLP, IL-33 a IL-13 navzájom interagujú a podieľajú sa na patogenéze a patologickom vývoji alergických chorôb a domnievame sa, že inhibícia TSLP, môže byť kľúčovým faktorom pri liečbe alergickej rinitídy.

Celkový obraz zhodnotených biomarkerov poukazuje na ich potencionálne využitie pri diferenciálnej diagnostike alergických ochorení dýchacích ciest a možnosti ich sledovania pri monitorovaní účinnosti alergénovej imunoterapie. A hoci dodnes nie sú presne špecifikované biomarkery alergického zápalu, dá sa predpokladať, že vytvorením panelu dielčích laboratórnych ukazovateľov, ktoré budú mať určitý stupeň indexácie s postupným obohatením o ďalšie biomarkery sa v budúcnosti dosiahne personalizovaná diagnostika a exaktný monitoring intenzity alergického zápalu.

Poďakovanie: 

Práca bola finančne podporená grantom VVGS-2020-1494, VEGA 1/0393/20, VVGS-2020-1506.

Zdroje: 

Diskusia

Ahoj, rozmýšľali ste aj nad inými diagnostickými prístupmi ako odlíšiť pôvod spomínaných chorôb dolných a horných dýchacích ciest?

Ahoj
diferenciálna diagnostika alergických chorôb dýchacieho aparátu je náročná už len z toho hľadiska, že rozdelenia na dolné a horné dych. cesty je umelo vytvorené a práve toto rozdelenie samo prináša problémy v pochopení patofyziológie tohto ochorenia. Nehovoriac o tom, že často samotné ochorenia sú komorbidné a preto dochádza k nesprávnej liečbe, alebo liečbe typu pokus-omyl. V rutinnej diagnostike sa využívajú marginálne biomarkery, ktoré nie sú postačujúce pre endo-fenotypyzáciu ochorenia a cielenú personalizovanú liečbu pacienta. Rozhodnutie o diagnóze a následne vhodne zvolenej liečbe stojí na postavení správnej anamnézy ošetrujúcim lekárom. Z nášho pohľadu je dôležité, aby bol biomarker citlivý a špecifický, pričom navrhujeme z dôvodu heterogénnosti ochorenia stanoviť algoritmus pozostávajúci z viacerých biomarkerov. V práci sa zameriavame na diagnostiku cytokínov podporujúcich Th1, Th2 bunkovú odpoveď na skupinu regulačných cytokínov, ale aj na parametre, bunkovej imunity- sledovanie počtu eozinofilov v krvi a nazálnom sekréte (rinocytogram). Z funkčných vyšetrení je to meranie FeNO a meranie respiračných funkcií nosa pomocou rinomanometra. Aj keď mnohí autori prirovnávajú hľadanie ideálneho biomarkera alergóz dýchacích ciest k hľadaniu svätého grálu verím, že vytvorením panelu dielčích biomarkerov dosiahneme špecifickú matricu pre diagnostiku cohorení a prispejeme k zlepšeniu kvality života pacientov trpiacich alergickými ochoreniami dýchacích ciest, ktoré patria z pohľadu hygienickej hypotézy medzi novodobú epidémiu.

ďakujem za vecnú odpoveď, verím, že váš výskum bude v blízkej budúcnosti aplikovateľný do praxe a prajem veľa úspechov. Monika K.

Ďakujem veľmi pekne.

Dobrý deň,
v čom spočíva význam diagnostiky práve TSLP pri UAD? Prečo práve tento marker je dôležitý (usudzujem z názvu príspevku). Ďakujem.

Aberantná expresia TSLP epitelovými bunkami, alebo keratinocytmi hrá kľúčovú úlohu pri indukcii alergických zápalových ochorení. Epitelová bariéra na povrchu sliznice (dýchacích ciest, tráviaceho traktu, kože) je dlhodobo spájaná s úlohou pri iniciácií alergickej reakcie vylučovaním rôznych cytokínov, chemokínov a rastových faktorov, ktoré sa podieľajú na regulácií vrodených imunitných mechanizmov. Myšlienka, že epitelová bariéra a prirodzená imunita sú základom pre vznik alergóz, je podložená zisteniami, že tymický stromálny lymfopoetín predstavuje kľúčovú molekulu epiteliálnych dendritických buniek vo vyvolaní alergického zápalového procesu. TSLP pôsobí primárne na DC, aby ich prinútil vyvolať proces podobný TH2. A práve jeho sledovanie nám v práci ukázalo signifikantný rozdiel medzi skupinou pacientov s izolovanou alergickou rinitídou (lokalizovaná v horných dýchacích cestách) a skupinou pacientov s UAD (lokalizovaná v horných aj dolných dýchacích cestách), z čoho predpokladáme, že u pacientov s UAD je zasiahnutá oveľa väčšia plocha tým pádom je hladina TSLP vyššia.