Priebeh experimentálnej hemonchózy ovplyvnenej obohatením kŕmnej dávky o liečivé rastliny a stopový prvok selén

Priebeh experimentálnej hemonchózy ovplyvnenej obohatením kŕmnej dávky o liečivé rastliny a stopový prvok selén

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
93%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Bc. Daniela Máčalová100%100%100%
MVDr. Zuzana Kasičová100%100%100%
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.80%100%100%
ISBN: ISBN 978-80-972360-7-6

Priebeh experimentálnej hemonchózy ovplyvnenej obohatením kŕmnej dávky o liečivé rastliny a stopový prvok selén

Michaela Komáromyová1,2 , Michal Babják , Michaela Urda Dolinská , Alžbeta Königová , Zora Váradyová3 , Marián Várady ,
1 Parazitologický ústav, Slovenská akadémia vied, Košice, Slovenská republika
2 Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice, Slovenská republika
3 Ústav fyziológie hospodárskych zvierat, Centrum biovied, Slovenská akadémia vied, Košice, Slovenská republika
komaromyova@saske.sk

Zdravie a produktivita hospodárskych zvierat sú negatívne ovplyvňované prítomnosťou parazitov gastrointestinálneho traktu ako je napr. Haemonchus contortus. Terapia a profylaxia týchto ochorení, v súčasnosti realizovaná najmä profylaktickým používaním širokospektrálnych antihelmintických liečiv bez predošlých parazitologických vyšetrení, viedla v priebehu rokov k vzniku rezistencie na používané antihelmintiká. Pri súčasnom trende “bio” chovov je použitie syntetických liečiv nežiadúce z viacerých hľadísk. Náš výskum sa zameriava na alternatívne prístupy realizované obohacovaním kŕmnej dávky na zlepšenie imunity a vysporiadanie sa s parazitárnou infekciou.

Dvadsaťjeden jahniat bolo experimentálne infikovaných L3 larvami citlivého kmeňa Haemonchus contortus. Jahňatá boli rozdelené do troch skupín podľa stravy: kontrolná skupina bez obohatenej kŕmnej dávky, zvieratá s obohatenou kŕmnou dávkou o zmes liečivých rastlín (Herbmix) a zvieratá s kŕmnou dávkou obohatenou o organický selén (Selplex). Sledované boli dva hlavné ukazovatele infekcie H. contortus: počet vajíčok v truse (FEC; týždenne) a prírastky živej hmotnosti (LWG; mesačne). Počas 119 dní (D) dlhého experimentálneho obdobia boli jahňatá dvakrát reinfikované z dôvodu simulácie prirodzených podmienok na pastvine.

Priemerný FEC bol vyjadrený počtom vajíčok na gram trusu (EPG), ktoré boli významne ovplyvnené liečbou a časom. Na D91 došlo k významnému poklesu produkcie vajíčok u oboch liečených skupín v porovnaní s kontrolou, pričom hodnoty v Herbmix skupine zotrvali nízke. Rozdiel medzi priemernou telesnou hmotnosťou a LWG medzi skupinami nebol signifikantný, avšak čas významne ovplyvnil telesnú hmotnosť a priemernú kumulatívnu LWG. Pitva na D119 nepreukázala štatisticky významné rozdiely v počte H. contortus v sleze medzi liečenou a kontrolnou skupinou, ale u oboch liečených skupín bol zaznamenaný pokles parazitárnej infekcie.

Tieto výsledky ukazujú, že obohatenie stravy o vybrané liečivé rastliny a stopový prvok selén má pozitívny vplyv pri znižovaní intenzity parazitárnej infekcie a zlepšení zdravotného stavu jahniat. Takto obohatené kŕmne dávky môžu znížiť potrebu používania syntetických antihelmintík a tým prispieť k trvalo udržateľnému poľnohospodárstvu.

Poďakovanie: 

Tento výskum bol podporený Agentúrou na podporu výskumu a vývoja APVV18-0131.

Zdroje: 

Diskusia

Dakujeme za prispevok, velmi zaujimava a dosledne prevedena praca. Blahozelam k vysledkom. Mohli by ste, prosim Vas, pre nas laikov a ostatnych ucastnikov konferencie PREVEDA 2021, predstavit skupinu lieciv "antihelmetika" ake sa u nas pouzivaju, ako su cenovo dostupne, na akej su baze (synteticke resp. semisytenticke ?) a ci maju aj pripadne nejake neziaduce ucinky, ak ano, s akou incidenciou. Vopred dakujem za komentar, ZB

Dobrý deň. Ďakujem veľmi pekne za komentár a tiež za otázku. Za antihelmintiká sú vo všeobecnosti považované liečivá, ktoré spôsobujú odstránenie parazitických helmintov z hostiteľa, alebo tie, ktoré zabraňujú vzniku infekcie po požití infekčných štádií parazitov.
Antihelmintiká sú rozdelené do kategórií na základe podobností v ich chemickej štruktúre a mechanizme pôsobenia. V závislosti od chemickej štruktúry rozlišujeme benzimidazoly, imidazotiazoly, tetrahydropyrimidíny, organofosfáty, makrocyklické laktóny a amino-acetonitrilové deriváty.
Benzimidazoly sú najpočetnejšou chemickou skupinou širokospektrálnych liečiv používaných na terapiu endoparazitóz u hospodárskych zvierat. Ide o liečivá syntetického pôvodu. Primárny mechanizmus účinku týchto liečiv zahŕňa ich interakciu s eukaryotickým cytoskeletálnym proteínom – tubulínom a inhibíciou jeho polymerizácie na mikrotubuly. Pôsobia antimitoticky, ale taktiež bránia príjmu glukózy, čím parazit prichádza o zdroj energie a následne hynie.
Makrocyklické laktóny (avermektíny a milbemycíny) sú považované za najviac širokospektrálne antiparazitiká využívané vo veterinárnej medicíne. Avermektíny a milbemycíny sú makrolidy vznikajúce ako produkty fermentácie pôdnych aktinomycét nazývaných Streptomyces, preto boli pôvodne považované za semi-syntetické liečivá. Makrocyklické laktóny zvyšujú permeabilitu membrán svalových buniek pre chloridové ióny otvorením glutamátom riadených chloridových kanálov, čo vedie k zníženiu až zastaveniu prechodu potravy hltanom, inhibícii motility a schopnosti klásť vajíčka.
Pre liečbu parazitóz u hospodárskych zvierat sú u nás najčastejšie využívané albendazol a ivermektín. Cena je závislá od dávky liečiva, ktorá sa vypočítava podľa živej hmotnosti odčervovaného zvieraťa. U malých prežúvavcov, s ktorými my pracujeme najčastejšie, je priemerná cena jednej odčervovacej dávky na zviera približne 1 €. Z humánnych preparátov sú na Slovensku registrované iba benzimidazolové liečivá (Vermox, Zentel) a ich cena sa pohybuje od 1,50 – 6 € v závislosti od potrebnej dávky.

Čo sa týka nežiaducich účinkov, u hospodárskych zvierat nie sú sledované natoľko ako u ľudí. Albendavet (albendazol) podľa dostupných údajov nemá žiadne vedľajšie účinky, u Ivomecu (ivermektín) sa môže vyskytnúť prechodný nekľud a opuch v mieste vpichu. Za významnejší „nežiadúci účinok“ sa v prípade aplikácie antihelmintík u hospodárskych zvierat považujú ochranné lehoty liečiv, počas ktorých nemôže byť mlieko a mäso odčervených zvierat použité na ľudský konzum. Pri humánnych antihelmintikách sú ako vedľajšie účinky najčastejšie popisované bolesti brucha, hnačky, nauzea a vracanie, závraty a bolesti hlavy. Tieto príznaky môžu postihovať 1 zo 100 ľudí. Medzi zriedkavé príznaky (1 z 1000 ľudí) patria najmä reakcie z precitlivenosti prejavujúce sa bežnými príznakmi alergickej reakcie ako žihľavka, svrbenie, ťažkosti s dýchaním a pod. V období počas a krátko po užívaní sa môžu vyskytnúť občasné prechodné hepatopatie, ktoré však v priebehu niekoľkých týždňov odoznejú.

Dakujem za vycerpavajucu odpoved, vidim, ze ste v danej problematike "doma" a mate pre svoju pracu vasen :-) Drzim palce, len tak dalej. Vela uspechov, ZB

Ďakujem.