Analýza proteómu leukocytov pomocou iónovej pasce v spojení so zápalovými markermi

Analýza proteómu leukocytov pomocou iónovej pasce v spojení so zápalovými markermi

Overall rating

Scientific work
100%
Design
100%
Discussion interaction
UserScientific workDesignDiscussion interaction
RNDr. Martin Benej100%100%-
Mgr. Peter Slezák PhD.-100%-
ISBN: 978-80-970712-6-4

Analýza proteómu leukocytov pomocou iónovej pasce v spojení so zápalovými markermi

Veronika Kováčová1 , Ivan Talian , Peter Bober , Martina Chmelová , Elena Tothová2 , Adriana Kafková3 , Ján Sabo
1 Ústav lekárskej a klinickej biofyziky, Lekárska fakulta, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Košice, Slovensko
2 Klinika hematoonkológie FN a LF OU, Ostrava , Česká Republika
3 HEMKO s.r.o, Hematologická a okohematologická ambulancia, Košice, Slovensko
veronika.kovacova@student.upjs.sk

Leukocyty sú významné bunky imunitného systému a proteíny vyskytujúce sa v leukocytoch zohrávajú dôležitú úlohu v procese vzniku alebo priebehu ochorenia. Cieľom nášho výskumu sa stali markery zápalu, ktoré sú vo zvýšenej miere exprimované pri chorobe, avšak v nízkej koncentrácii sú aj súčasťou buniek leukocytov v organizme s nedokázaným ochorením. Uskutočnili sme proteomický profil buniek leukocytov dobrovoľníkov, ktorých výsledky testov nevykazovali žiadne známky malignity. Proteíny sme precipitovali acetónom a identifikovali pomocou elektrosprejovej hmotnostnej spektrometrie. Určili sme 310 proteínov, ktoré sme rozdelili podľa funkcie do skupín. Podarilo sa nám identifikovať 6 zápalových markerov, medzi ktoré patria: proteíny S100-A8 a S100-A9, azurocidín, neutrophil gelatinase associated lipocalin, myeloperoxidáza a integrín beta-2. Proteomická analýza leukocytov sa ukazuje ako sľubný nástroj na sledovanie zmien v organizme a stanovenie markerov spojených so zápalom.

Thanks: 

Práca vznikla na základe finančnej podpory Agentúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ pri riešení projektu s ITMS kódom: 26220220143 (100%).

Sources: 
Presentation is not available

Discussion

Akú formu izolácie leukocytov ste využili?

Leukocyty boli vyzrazane acetonom

Dobrý deň! Plánujete rozšíriť Vaše analýzy aj u ľudí s rôznymi akútnymi resp. chronickými zápalovými chorobami? Mohli by ste mi napísať príklad viacfunkčného proteínu v leukocyte? Ďakujem!

Ano v buducnosti by sme radi nase experimentalne studie rozsirili o analyzu vzoriek pacientov so zapalmi v pripade ze budeme mat dostatok vzoriek. Prikladom viacfunkcneho proteinu v leukocytoch je napr. protein S100-A9, ktory je exprimovany v monocytoch a neutrofiloch, ma viacero funkcii ako napr. viaze vapnik a zinok, reguluje zapalove procesy, indukuje chemotaxiu a adheziu a ine.

Dobrý deň Veronika! Ďakujem pekne za odpovede. Držím Vám palce a gratulujem k práci! :)

Uvádzate, že ste identifikovali 6 proteínov, ktoré sú spojené so zápalovými procesmi (Tab.1). V danej tabuľke je ich však uvedených viacej (8), čo je dôvodnom tohto rozdielu?

V prvej casti studie ich bolo 6 potom po dalsich analyzach pribudli dalsie a v konecnom dosledku ich je 8 identifikovanych. Dovodom je moja nepozornost kedze som cerpala aj s predchadzajucich nasich merani. Za chybu sa ospravedlnujem a som rada ze ste si to vsimli dakujem vam za upozornenie