Hodnotenie účinkov ríbezle čiernej na ovariálne funkcie in vitro

Hodnotenie účinkov ríbezle čiernej na ovariálne funkcie in vitro

Section reference: 
Year:
2023

Overall rating

Scientific work
89%
Design
89%
Discussion interaction
89%
UserScientific workDesignDiscussion interaction
Mgr. Karolína Gelatičová100%100%100%
Bc Soňa Mikulková100%100%100%
Georg Richard Jencsö100%100%100%
Ing Marek Helczman100%100%100%
Mgr. Júlia Hunková100%100%100%
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.100%100%100%
RNDr. Monika Švecová100%100%100%

Hodnotenie účinkov ríbezle čiernej na ovariálne funkcie in vitro

Ema Kureková1 , Adriana Kolesárová2 , Simona Baldovská3
1 Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
2 Výskumné centrum AgroBioTech
3 Výskumné centrum AgroBioTech
ema.kurek01@gmail.com

Rastlina ríbezľa čierna (Ribes nigrum) produkuje fialovo-čierne, sladké, aromatické, jedlé bobule, ktoré obsahujú nespočetné množstvo zložiek, ako sú fenolové zlúčeniny, antokyány, kyselinu askorbovú (vitamín C), senzorické zložky, esenciálne mastné kyseliny a prchavé zlúčeniny. Plody a listy ríbezle čiernej nachádzajú využitie v ázijskej aj európskej tradičnej medicíne na liečbu rôznych ochorení, disponujú mnohými zdraviu prospešnými vlastnosťami. Cieľom in vitro štúdie bolo skúmať účinok extraktu z plodov čiernej ríbezle v koncentráciách 10, 20, 50 a 100 µg.ml-1 na modelové bunky vaječníkov – humánna línia buniek stratum granulosum HGL5 a humánna línia buniek ovariálneho adenokarcinómu OVCAR-3 po 24 hodinovom pôsobení. Bunková viabilita bola hodnotená testom životaschopnosti buniek AlamarBlueTM, sekrécia steroidných hormónov (17β-estradiol a progesterón) bunkami HGL5 a regulácia bunkových procesov – úroveň superoxiddismutázy (SOD) a prítomnosť apoptózu indukujúceho faktora (AIF) v ovariálnych bunkách bola analyzovaná imunologickou metódou ELISA. Výsledky ukázali signifikantné (P≤0,05) zvýšenie životaschopnosti buniek HGL5 po aplikácii extraktu v koncentrácii 10 μg.ml-1. Naopak, v prípade nádorových buniek OVCAR-3 sme zaznamenali signifikantné zníženie viability po aplikácii extraktu v koncentráciách 20 μg.ml-1 (P≤0,001),  50 μg.ml-1 (P≤0,01) a 100 μg.ml-1 (P≤0,001). Pri meraní sekrécie 17β-estradiolu bunkami HGL5 po ošetrení extraktom z čiernych ríbezlí sme zaznamenali signifikantný (P≤0,05) nárast v koncentrácii 10 μg.ml-1 extraktu. Bola zaznamenaná mierne stúpajúca tendencia v sekrécii progesterónu bunkami HGL5 po ošetrení extraktom, avšak bez štatisticky signifikantných rozdielov (P≥0,05). Pri sledovaní úrovne superoxiddismutázy v bunkách HGL5 sme nezaznamenali signifikantné rozdiely (P≥0,05) medzi kontrolnou skupinou a experimentálnymi skupinami. Na druhej strane, v prípade buniek OVCAR-3 sme zaznamenali signifikantné (P≤0,05) zníženie úrovne SOD po ošetrení extraktom z čiernych ríbezlí v koncentráciách 20-100 μg.ml-1. V prípade buniek HGL5 sme zaznamenali mierne (P≥0,05) zvýšenú koncentráciu AIF po aplikácii extraktu v koncentrácii 50 μg.ml-1. Avšak v prípade nádorových buniek OVCAR-3 bol pozorovaný signifikantný (P≤0,05) nárast koncentrácií AIF po aplikácii najvyššej použitej koncentrácie extraktu (100 μg.ml-1). Na základe výsledkov možno predpokladať, že extrakt čiernej ríbezle svojím pôsobením ovplyvňuje viabilitu nádorových ovariálnych buniek, ako aj úroveň SOD a AIF, čo môže viesť k inhibícii progresie samotného nádoru. Z toho vyplýva, že môže vykazovať potenciálne vlastnosti chemopreventívneho činidla v podmienkach in vitro. Pre pochopenie mechanizmu účinku a aplikáciu výsledkov štúdie do praxe je potrebný detailnejší výskum.

Thanks: 

Práca bola realizovaná za finančnej podpory projektov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky APVV-18-0312, VEGA 1/0266/20 a KEGA 011SPU-4/2016 vďaka podpore v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra pre projekt: Dopytovo- orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SIFood 313011V336, spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Sources: 

AMANO, T.; CHANO, T.; ISONO, T.; et al. 2019. Abundance of mitochondrial superoxide dismutase is a negative predictive biomarker for endometriosis-associated ovarian cancers. In World Journal of Surgical Oncology, (Online) vol. 17, no. 1, pp.1-7. Dostupné na: https://doi.org/10.1186/s12957-019-1565-0  [cit. 2023-04-17]
ÁRVAY, J. et al. 2018. Concentration of Micro-and Macro-Elements in Green and Roasted Coffee: Influence of Roasting Degree and Risk Assessment for the Consumers. In Biological trace element research (online), pp 1-8. ISSN: 1559-0720. Dostupné na:  https://doi.org/10.1007/s12011-018-1519-3  [cit. 2023-04-17]
BALDOVSKÁ, Simona. 2020b. Modulačné účinky granátového jablka (Punica granatum) na humane bunkové línie vaječníkov in vitro : dizertačná práca. Nitra : SPU. 156 s. 
BALDOVSKÁ, Simona; MARUNIAKOVÁ,et al. 2020 Efficacy of phytonutrients from pomegranate peel on human ovarian cell in vitro. In Journal of microbiology, biotechnology and food sciences [online], vol. 10, no. 3, pp. 511-516. ISSN 1338-5178. Dostupné na: 10.15414/jmbfs.2020.10.3.511-516  [cit. 2023-04-17]
BALDOVSKÁ, Simona; MICHALCOVÁ, Katarína; HALENÁR, Marek; CARBONELL-BARRACHINA, Angel; KOLESÁROVÁ, Adriana. 2019. Polyphenol-rich pomoegranate extract as a potential modulator of steroidogenesis in human ovarian cells. In The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences (online), vol. 8, no. 6, pp. 1343-1346 ISSN 1338-5178. Dostupné na: 10.15414/jmbfs.2019.8.6.1343-1346  [cit. 2023-04-17]
BALDOVSKÁ, Simona; ROYCHOUDHURY, Shubhadeep; BANDIK, Marek; MIHAĽ, Michal. 2021. Ovarian Steroid Hormone Secretion by Human Granulosa Cells After Supplementation of Sambucus nigra L. Extract. In Physiological research (online), vol. 70, no. 5, pp. 755-764. ISSN 1802-9973. Dostupné na: 10.33549/physiolres.934680  [cit. 2023-04-17]
BOSCH, E.; ALVIGGI, C.; LISPI, M. et al. 2021. Reduced FSH and LH action: implications for medically assisted reproduction. In Human Reproduction. (Online), vol. 36, no. 6, pp.1469-1480. Dostupné na: https://doi.org/10.1093/humrep/deab065  [cit. 2023-04-17]
BRENNAN, R. a GRAHAM, J. 2009. Improving fruit quality in Rubus and Ribes through breeding. In Functional Plant Science and Biotechnology. (Online), vol. 3, no. 1, pp 22-29. Dostupné na: http://archive.northsearegion.eu/files/repository/20131030093722_UK-Enclosure16.pdf [cit. 2023-04-17]
BRENNAN, R. M. 1996. Currants and Gooseberries. Chapter 3 pp. 191-295 in: J. Janick and JN Moore (eds.) Fruit Breeding, Vol. II Vine and Small Fruit Crops. Dostupné na:  https://doi.org/10.1007/978-1-4020-6907-9_6  [cit. 2023-04-17]
BRENNAN, R. M.; HUNTER, E. A. a MUIR, D. D. 1997. Genotypic effects on sensory quality of blackcurrant juice using descriptive sensory profiling. In Food Research International. (Online), vol 30, no. 5, pp. 381-390. Dostupné na: https://doi.org/10.1016/S0963-9969(97)00063-X [cit. 2023-04-17]
DAVIS, S.R., SANTORO, N., LAMBRINOUDAKI, I., et al. 2015. Authors’ reply: communicating evidence-based practice in menopause. In Nature Rev Dis Primers. (Online), vol. 1, no. 1, pp.1-1. Dostupné na: https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.4 [cit. 2023-04-17]
DIACONEASA, Z., ȘTIRBU, I., XIAO, J.; et al. 2020. Anthocyanins, Vibrant Color Pigments, and Their Role in Skin Cancer Prevention. In Biomedicines, (Online) vol. 8, no. 9, p.336. Dostupné na: https://doi.org/10.3390/biomedicines8090336 [cit. 2023-04-17]
DIACONEASA, Z.; LEOPOLD, L.; RUGINĂ, D.; AYVAZ, H. a SOCACIU, C. 2015. Antiproliferative and antioxidant properties of anthocyanin rich extracts from blueberry and blackcurrant juice. In International journal of molecular sciences, (Online) vol. 16, no. 2, pp.2352-2365. Dostupné na: https://doi.org/10.3390/ijms16022352 [cit. 2023-04-17]
DOBSON, G.; SHRESTHA, M.; HILZ, H. et al. 2012. Lipophilic components in black currant seed and pomace extracts. In European Journal of Lipid Science and Technology. (Online) vol. 114, no.5, pp.575-582. Dostupné na: https://doi.org/10.1002/ejlt.201100313 [cit. 2023-04-17]
DVARANAUSKAITĖ, A., VENSKUTONIS, P. R., RAYNAUD, C. et al. 2009. Variations in the essential oil composition in buds of six blackcurrant (Ribes nigrum L.) cultivars at various development phases. In Food Chemistry, (Online) vol. 114, no. 2, pp.  671-679. Dostupné na: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.10.005 [cit. 2023-04-17]
Garcia, C. a Blesso, C.N. 2021. Antioxidant properties of anthocyanins and their mechanism of action in atherosclerosis. In Free Radical Biology and Medicine. (Online) vol. 172, pp.152-166. Dostupné na: https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2021.05.040 [cit. 2023-04-17]
HANCOCK, R. D.; WALKER, P. G.; PONT, S. D. et al. 2007. L-Ascorbic acid accumulation in fruit of Ribes nigrum occurs by in situ biosynthesis via the L-galactose pathway. In Functional Plant Biology. (Online) vol. 34, no. 12, pp 1080-1091. Dostupné na: https://doi.org/10.1071/FP07221 [cit. 2023-04-17]
HINSON, J. P., RAVEN, P. a CHEW, S. L. 2013. The Endocrine System: Systems of the Body Series. In Elsevier Health Sciences. (Online) Dostupné na: https://shop.elsevier.de/media/blfa_files/42987-3_Hinson_Organsysteme_verstehen_-_Endokrines_System.pdf  [cit. 2023-04-17]
HOARE, B. S. a KHAN, Y. S.  2021. Anatomy, abdomen and pelvis, female internal genitals. In StatPearls (Online). StatPearls Publishing. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557720/  [cit. 2023-04-17]
HUANG, W.; HUTABARAT, R.P.; CHAI, Z.; ZHENG, T.; ZHANG, W. a LI, D., 2020. Antioxidant blueberry anthocyanins induce vasodilation via PI3K/Akt signaling pathway in high-glucose-induced human umbilical vein endothelial cells. In International journal of molecular sciences, (Online) vol. 21, no. 5, p.1575. Dostupné na: https://doi.org/10.3390/ijms21051575 [cit. 2023-04-17]
ISONO, T.; CHANO, T.; YONESE, J. a YUASA, T., 2016. Therapeutic inhibition of mitochondrial function induces cell death in starvation-resistant renal cell carcinomas. In Scientific Reports. (Online) vol.  6, no. 1, p.25669. Dostupné na: doi: 10.1038/srep25669  [cit. 2023-04-17]
JEON, S.Y., HWANG, K.A. a CHOI, K.C. 2016. Effect of steroid hormones, estrogen and progesterone, on epithelial mesenchymal transition in ovarian cancer development. In The Journal of steroid biochemistry and molecular biology, (Online) vol. 158, pp.1-8. Dostupné na: https://doi.org/10.1021/jf00091a001 [cit. 2023-04-17]
LE QUERE, J. L. a LATRASSE, A. 1990. Composition of the essential oils of black currant buds (Ribes nigrum L.). In Journal of Agricultural and Food Chemistry, (Online) vol. 38, no. 1, pp. 3-10. Dostupné na: https://doi.org/10.1021/jf00091a001 [cit. 2023-04-17]
LI, X., XU, J., TANG, X. et al. 2016. Anthocyanins inhibit trastuzumab-resistant breast cancer in vitro and in vivo. In Molecular medicine reports, (Online) vol. 13, no. 5, pp.4007-4013. Dostupné na: https://doi.org/10.3892/mmr.2016.4990 [cit. 2023-04-17]
LLARENA, N. a HINE, C., 2021. Reproductive longevity and aging: geroscience approaches to maintain long-term ovarian fitness. In The Journals of Gerontology: Series A, (Online) vol. 76, no. 9, pp.1551-1560. Dostupné na: <https://doi.org/10.1093/gerona/glaa204 [cit. 2023-04-17]
LYALL, K. A., HURST, S. M., COONEY, J. et al. 2009. Short-term blackcurrant extract consumption modulates exercise-induced oxidative stress and lipopolysaccharide-stimulated inflammatory responses. In American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, (Online) vol. 297, no. 1, R70-R81. Dostupné na: https://doi.org/10.1152/ajpregu.90740.2008 [cit. 2023-04-17]
MATSUMOTO, H.; NAKAMURA, Y.; IIDA, H.; ITO, K., a OHGURO, H. 2006. Comparative assessment of distribution of blackcurrant anthocyanins in rabbit and rat ocular tissues. In Experimental eye research. (Online) vol. 83, no. 2, pp. 348-356. Dostupné na: https://doi.org/10.1016/j.exer.2005.12.019  [cit. 2023-04-17]
MATTILA, P. H., HELLSTRÖM, J., MCDOUGALL, G. et al. 2011. Polyphenol and vitamin C contents in European commercial blackcurrant juice products. In Food chemistry, (Online) vol.  127, no. 3, pp. 1216-1223. Dostupné na: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.01.129  [cit. 2023-04-17]
MCGHIE, T. K., WALTON, M. C., BARNETT, L. E. et al. 2007. Boysenberry and blackcurrant drinks increased the plasma antioxidant capacity in an elderly population but had little effect on other markers of oxidative stress. In Journal of the Science of Food and Agriculture. (Online) vol. 87. no. 13, pp. 2519-2527. Dostupné na: https://doi.org/10.1002/jsfa.3019 [cit. 2023-04-17]
MIKHAEL, S., PUNJALA-PATEL, A. a GAVRILOVA-JORDAN, L., 2019. Hypothalamic-pituitary-ovarian axis disorders impacting female fertility. In Biomedicines. (Online) vol. 7, no. 1, pp.5. Dostupné na: https://doi.org/10.3390/biomedicines7010005 [cit. 2023-04-17]
MISHRA, G.D., CHUNG, H.F., CANO, A. et al. 2019. EMAS position statement: predictors of premature and early natural menopause. In Maturitas, (Online) vol. 123, pp.82-88. Dostupné na: https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2019.03.008 [cit. 2023-04-17]
OCZKOWSKI, M., 2021. Health-promoting effects of bioactive compounds in blackcurrant (Ribes nigrum L.) Berries. In Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny. (Online) vol.  72, no. 3, pp.229-238. Dostupné na: https://doi.org/10.32394/rpzh.2021.0174 [cit. 2023-04-17]
OLSSON, M.E., GUSTAVSSON, K.E., ANDERSSON, S., NILSSON, Å. a DUAN, R.D., 2004. Inhibition of cancer cell proliferation in vitro by fruit and berry extracts and correlations with antioxidant levels. In Journal of agricultural and food chemistry. (Online) vol.  52, no. 24, pp.7264-7271. Dostupné na: https://doi.org/10.1021/jf030479p [cit. 2023-04-17]
PÉREZ, A. G., OLÍAS, R., ESPADA, J., OLÍAS, J. M., a SANZ, C. 1997. Rapid determination of sugars, nonvolatile acids, and ascorbic acid in strawberry and other fruits. In Journal of Agricultural and Food Chemistry, (Online) vol.  45, no. 9, pp. 3545-3549. Dostupné na: https://doi.org/10.1021/jf9701704 [cit. 2023-04-17]
RAUDSEPP, P., KALDMÄE, H., KIKAS, A., LIBEK, A. V., a PÜSSA, T. 2010. Nutritional quality of berries and bioactive compounds in the leaves of black currant (Ribes nigrum L.) cultivars evaluated in Estonia. In Journal of Berry Research, (Online) vol. 1, no. 1, pp. 53-59. Dostupné na: DOI: 10.3233/BR-2010-006  [cit. 2023-04-17]
RICHARDS, J. S., a PANGAS, S. A. 2010. The ovary: basic biology and clinical implications. In The Journal of clinical investigation, (Online) vol.  120, no. 4, pp.  963-972. Dostupné na: https://doi.org/10.1172/JCI41350 [cit. 2023-04-17]
Roasted Coffee: Influence of Roasting Degree and Risk Assessment for the Consumers. In Biological trace element research (online), pp 1-8. ISSN: 1559-0720. Dostupné na: https://doi.org/10.1007/s12011-018-1519-3 [cit. 2023-04-17]
RUGGIERO, R. J., a LIKIS, F. E. 2002. Estrogen: physiology, pharmacology, and formulations for replacement therapy. In Journal of midwifery & women's health, (Online) vol. 47, no. 3, pp. 130 138. Dostupné na: https://doi.org/10.1016/S1526-9523(02)00233-7 [cit. 2023-04-17]
RUGINĂ, D., DIACONEASA, Z., COMAN, C., et al. 2015. Chokeberry anthocyanin extract as pancreatic β-cell protectors in two models of induced oxidative stress. Oxidative medicine and cellular longevity, (Online) Dostupné na:  https://doi.org/10.1155/2015/429075 [cit. 2023-04-17]
SALEHI, B., SHARIFI-RAD, J., CAPPELLINI, F. et al. 2020. The therapeutic potential of anthocyanins: current approaches based on their molecular mechanism of action. In Frontiers in Pharmacology. (Online) vol. 11, pp. 1300. Dostupné na: https://doi.org/10.3389/fphar.2020.01300 [cit. 2023-04-17]
SEERAM, N. P.; MOMIN, R. A.; NAIR, M. G. a BOURQUIN, L. D. 2001. Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant cyanidin glycosides in cherries and berries. In Phytomedicine, (Online) vol. 8, no. 5, pp. 362-369. Dostupné na: https://doi.org/10.1078/0944-7113-00053 [cit. 2023-04-17]
SINNOTT, Q. P. 1985. A revision of Ribes L. subg. Grossularia (Mill.) Pers. Sect. Grossularia (Mill.) Nutt.(Grossulariaceae) in North America. Rhodora, (Online), pp. 189-286. Dostupné na:  https://www.jstor.org/stable/23314591 [cit. 2023-04-17]
TARABORRELLI, S. 2015. Physiology, production and action of progesterone. In Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica, (Online) vol. 94, pp. 8-16. Dostupné na: https://doi.org/10.1111/aogs.12771 [cit. 2023-04-17]
VAGIRI, M. 2012. Black currant (Ribes nigrum L.)-an insight into the crop. Introductory Paper at the Faculty of Landscape Planning, In Horticulture and Agricultural Science,, (online) vol. 2. Dostupné na: https://pub.epsilon.slu.se/8586/17/vagiri_m_120206_small.pdf  [cit. 2023-04-17]
VARMING, C., PETERSEN, M. A., a  POLL, L. 2004. Comparison of isolation methods for the determination of important aroma compounds in black currant (Ribes nigrum L.) juice, using nasal impact frequency profiling. In Journal of Agricultural and Food Chemistry, (Online) vol. 52, no. 6, pp. 1647-1652. Dostupné na: https://doi.org/10.1021/jf035133t [cit. 2023-04-17]
WALKER, P. G., VIOLA, R., WOODHEAD, M., et al. 2010. Ascorbic acid content of blackcurrant fruit is influenced by both genetic and environmental factors. In Funct. Plant Sci. Biotechnol, (Online) vol. 4, no. 1, pp. 40-52. Dostupné na: http://archive.northsearegion.eu/files/repository/20131027214425_UK-Enclosures28.pdf [cit. 2023-04-17]
WANG, H., RAJAN, S., LIU, G., a CHAKRABARTY, S. 2008. Transforming growth factor β suppresses β-catenin/Wnt signaling and stimulates an adhesion response in human colon carcinoma cells in a Smad4/DPC4 independent manner. In Cancer letters, (Online) vol. 264, no. 2, pp. 281-287. Dostupné na: https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.01.039 [cit. 2023-04-17]
WANG, L.S. a STONER, G.D. 2008. Anthocyanins and their role in cancer prevention. In Cancer letters, (Online) vol. 269, no. 2, pp.281-290. Dostupné na: https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.05.020 [cit. 2023-04-17]
WEIDERPASS, E., HASHIM, D. a LABRÈCHE, F. 2020. Malignant tumors of the female reproductive system. In Occupational Cancers, (Online)  pp.439-453. Dostupné na: DOI: 10.1007/978-3-030-30766-0_25 [cit. 2023-04-17]
WILLIAMS, C.J. a ERICKSON, G.F. 2015. Morphology and physiology of the ovary.  Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/books/NBK278951/ [cit. 2023-04-17]
WU, J., LIU, Y., SONG, Y., et al. 2022. Aging conundrum: A perspective for ovarian aging. In Frontiers in endocrinology, (Online) vol. 13, pp. 952471. Dostupné na: https://doi.org/10.3389/fendo.2022.952471 [cit. 2023-04-17]
ZHANG, K., ZEITLIAN, G., ADEL, G., SANTORO, N.F. a PAL, L. 2011. Enhanced hypothalamic-pituitary sensitivity to estrogen in premenopausal women with diminished ovarian reserve compared to older perimenopausal controls. In Menopause, (Online) vol.  18, no. 8, pp.880. Dostupné na: https://doi.org/10.1097/gme.0b013e31820cc564 [cit. 2023-04-17]
ZHENG, J., YANG, B., TUOMASJUKKA, S., OU, S. a KALLIO, H. 2009. Effects of latitude and weather conditions on contents of sugars, fruit acids, and ascorbic acid in black currant (Ribes nigrum L.) juice. In Journal of Agricultural and Food Chemistry, (Online) vol. 57, no. 7,  pp. 2977-2987. Dostupné na: https://doi.org/10.1021/jf8034513 [cit. 2023-04-17]

Discussion

Dobry den, velmi zaujimava praca. Chcela by som sa opytat, ci ste nejako specialne vyberali odrody ciernej ribezle, resp.ci planujete v buducnosti medzi sebou porovnavat jej jednotlive kultivary a porovnavat ich ucinky z hladiska obsahu telu prospesnych latok?  dakujem krasne za odpoved. 

Dobrý deň, v práci sme použili kultivar Otelo (vyšľachtený v Bojniciach), chceli sme sa zamerať na slovenský pôvod rastliny. Čo sa týka porovnania jednotlivých kultivarov ríbezle čiernej, zatiaľ neplánujeme. 

Ďakujem za Vám za otázku.

Dobrý deň, pekná a záslužná práca, hodnotné výsledky.  Všimla som si, že pri meraní sekrécie 17β-estradiolu bunkami HGL5 po ošetrení extraktom z čiernych ríbezlí ste zaznamenali signifikantný (P≤0,05) nárast v koncentrácii 10 μg.ml-1 extraktu (slide č.8), avšak pri vyšších koncentráciách sa tento trend nepotvrdil. Čím si vysvetľujete toto zistenie? Uvažujete, že pôjdete v dávkových závislostiach ešte vyššie, nad 100 µg.ml-1 (a bolo by toto z hľadiska fyziológie možné? dosiahnuteľné v reálnej konzumácii?), keďže mnohé výsledky boli nesignifikantné alebo len veľmi mierne významné, na úrovni * P≤0,05? V práci mi chýba aj zmienka resp. referencia na použitú štatistickú metódu alebo vyhodnocovací program, môžete to doplniť? Vopred Vám ďakujem za odpovede, ZB

 

Dobrý deň, veľmi pekne Vám ďakujem. Naše výsledky boli štatisticky spracované pomocou počítačového programu GraphPad Prism 6 (GraphPad Software Inc., San Diego CA, USA) s použitím jednofaktorovej analýzy rozptylu (One-way ANOVA) a následným Dunnett-ovým testom. Ďalej čo sa týka zvyšovania dávkových závislostí extraktu, v budúcnosti zatiaľ neplánujeme. Doposiaľ nebola popísaná štúdia zameraná na hodnotenie účinkov čiernej ríbezle na ovariálne bunky HGL5, preto naše zistenia poskytujú vedecký základ vhodný pre uplatnenie v oblasti doplnkových výživových stratégií ako aj v oblasti aplikovanej biológie. Avšak pre pochopenie mechanizmu účinku je potrebný ďalší výskum. 

Ďakujem pekne za odpoveď. Veľa úspechov do ďaľšej práce Vám želá ZB.

Ďakujem, podobne.