Vplyv obezity na biochemické zmeny po infarkte myokardu

Vplyv obezity na biochemické zmeny po infarkte myokardu

Section reference: 
Year:
2023

Overall rating

Scientific work
88%
Design
88%
Discussion interaction
88%
UserScientific workDesignDiscussion interaction
Adriana Kristová100%100%100%
Hana Makulová100%100%100%
Tereza Goliaš100%100%100%
Ing. Zuzana Brnoliaková PhD.100%100%100%
MUDr. Katarína Krivošíková100%100%100%
Mgr. Kristián Slíž100%100%100%

Vplyv obezity na biochemické zmeny po infarkte myokardu

Katarína Krajčírová1 , Andrej Barta , Martina Cebová
1 Centrum experimentálnej medicíny SAV, v. v. i., Ústav normálnej a patologickej fyziológie, Dúbravská cesta 9, 841 01 Bratislava, Slovenská republika
katarina.krajcirova12@gmail.com

Infarkt myokardu (IM) je náhla nekróza kardiomyocytov, ktorá vzniká najčastejšie na podklade aterosklerózy. Významným rizikovým faktorom pre vznik IM je práve obezita. Cieľom práce bolo štúdium vplyvu podávania vysoko tukovej stravy na biochemické zmeny po IM so zameraním sa na stanovenie koncentrácie prozápalových cytokínov, expresie vybraných proteínov a tiež stanovenie konjugovaných diénov ako markera oxidačného poškodenia. V experimente sme použili laboratórne potkany kmeňa Wistar Kyoto, ktoré boli vo veku 9 týždňov rozdelené do dvoch skupín, pričom jedna bola po dobu 4 týždňov kŕmená normálnou stravou a druhá bola kŕmená stravou s vysokým obsahom tuku. Vo veku 12 týždňov bol potkanom indukovaný infarkt myokardu podviazaním ľavej descendentnej koronárnej artérie na 20 minút s následnou reperfúziou. Zvieratá boli usmrtené 7 dní po IM. Prozápalové cytokíny TNF-α a IL-6 sme zmerali pomocou Bioplex kitu v plazme. Celkovú aktivitu syntázy oxidu dusnatého (NOS) sme stanovili na základe produkcie [ 3H] – L- citrulínu z [3H] – L- arginínu. Expresie proteínov eNOS, iNOS, TLR4 a NFκB boli stanovené pomocou Western blotu. Oxidačné poškodenie sme stanovovali pomocou koncentrácie konjugovaných diénov v ľavej komore srdca, tukovom tkanive a v pečeni. Vysoko tuková strava a rovnako aj IM mali vplyv na významné zvýšenie koncentrácie prozápalových cytokínov. Vplyvom IM aj vplyvom vysoko tukovej stravy došlo k zníženiu celkovej aktivity NOS a tiež aj expresie eNOS a k zvýšeniu expresie iNOS. NFκB bol viac exprimovaný vplyvom IM u zvierat kŕmených normálnou stravou. Expresia TLR4 vykazovala signifikantné zníženie vplyvom tukovej stravy, zatiaľ čo vplyvom IM bola nezmenená. V našej práci sme zistili, že tuková strava mala vplyv na zhoršenie biochemických parametrov po IM. Pokles celkovej aktivity a expresie eNOS môže znižovať biodostupnosť oxidu dusnatého po IM a naopak, zvýšenie expresie iNOS môže prispievať k oxidačnému stresu a poškodeniu kardiomyocytov.

Thanks: 

Práca bola finančne podporená grantom VEGA 2/0132/20.

Discussion

Dobrý deň, zaujímala by ma špecifikácia vysoko-tukovej stravy vo vašom experimente, môžete to kvantifikovať, aký bol podiel tukov v strave v percentách? Plánujete na danom modeli IM testovať aj nejaké farmakologicky účinné látky? Vopred Vám ďakujem za Vaše vyjadrenia, ZB 

Dobrý deň, veľmi pekne ďakujem za otázky. Podiel tukov vo vysoko tukovej strave bol 35,1 %, čo zodpovedá dnešnej fast foodovej strave. Plánujeme testovať inhibítor HMGB1 proteínu, avšak nie u Wistar Kyoto potkanov ale u Zucker potkanov. KK

Ďakujem pekne za doplnenie. Želám Vám veľa úpechov do ďalšej experimentálnej práce. Srdečne, ZB

Dobry den, chcela by som sa opytat, preco ste v studii pouzili prave potkany Wistar Kyoto? Aky bol dovod vyberu veku potkanov na zaciatku studie - predsa, 9 tyzdnove potkany su este celkom "mlade" a taktiez by ma zaujimalo, podla coho ste sa rozhodli im vysoko tukovu dietu podavat prave 4tyzdne? dakujem krasne za odpoved. Tamara Egan Benova

Dobrý deň, veľmi pekne ďakujem za otázky. V štúdii sme použili Wistar Kyoto potkany z toho dôvodu, že sú to zdravé, normotenzné zvieratá a používajú sa ako štandardná kontrola. 9 týždňové potkany sme zvolili pretože sú už plne vyvinuté a pohlavne zrelé. Rovnaké parametre budeme merať ešte u ročných zvierat, u ktorých budeme tukovú stravu podávať po dobu 3 mesiacov a následne budeme vedieť porovnať vplyv veku na priebeh IM u zvierat kŕmených vysoko tukovou stravou. Táto časť štúdie bola teda zameraná na mladé jedince. Tukovú stravu sme podávali 4 týždne na základe literatúry-je to dostatočne dlhá doba na to aby sme pozorovali zmeny. Katarína Krajčírová