Alkohol ako príčina dyslipidémie

Alkohol ako príčina dyslipidémie

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Mgr. Katarína Benejová100%100%-
MVDr. Denisa Toropilová PhD.100%100%-
ISBN: 978-80-970712-6-4

Alkohol ako príčina dyslipidémie

Martin Samohýl1 , Jana Jurkovičová
1 Ústav hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Bratislava, Špitálska 24, 813 72, Slovenská republika
martinsamohyl@gmail.com

Konzumácia alkoholu v populácii patrí medzi najčastejšie príčiny dyslipidemie (DLP). Charakter alkoholovej dyslipidémie závisí od radu faktorov, predovšetkým od individuálnej vnímavosti k alkoholu. Akútne alkoholové excesy, obzvlášť pri spojení s excesom príjmu tukov, prinášajú riziko akútnej hemoragickej pankreatitídy, avšak len u minority alkoholikov sa vyvinie akútna pankreatitída. Dôležitou okolnosťou je skutočnosť, či je alkoholový exces ojedinelý, alebo ide o chronický alkoholizmus. Dlhodobý príjem alkoholu vedie k trvalej dyslipidémii charakterizovanej hyperlipidémiou a peroxidáciou lipidov (1). Pri jednorazovom vypití väčšieho množstva alkoholu dochádza k niekoľkonásobnému vzostupu TAG v sére, avšak extrémny vzostup sa zvyčajne pozoruje pri hladinách nielen TAG, ale aj celkového cholesterolu, ak nadmerný príjem alkoholu je chronický (2). V práci poukazujeme na spotrebu alkoholových nápojov vo vybraných európskych krajinách a  vplyv alkoholu na dyslipidémiu. Hlavným cieľom práce je analýza vplyvu alkoholu na hladinu dyslipidémie v populácií z dostupných publikovaných štúdii. Sekundárnym cieľom práce je analýza spotrebovaného množstva alkoholu v jednotlivých krajinách. V roku 2010 bolo na Slovensku diagnostikovaných 5 868 ľudí s diagnózou závislosti od alkoholu, z toho 4 528 mužov a 1 340 žien. V celosvetovom sledovaní je Slovensko na 19. mieste v spotrebe alkoholu na dospelého obyvateľa a v rámci Európy na 18. mieste (3). Údaje pre analýzu vplyvu alkoholu na dyslipidémiu sme získali cez vzdialený prístup Centra vedecko-technických informácii Slovenskej republiky prostredníctvom databázy ProQuest Central.

Poďakovanie: 
Zdroje: 
  1. (1) Yao P, Song F, Li K. et al. Ginkgo biloba extract prevents ethanol induced dyslipidemia. Am J Chin Med. 2007;35:643-52.
    (2) Buryška J. Hypertriglyceridemie. Interní medicína pro praxi. 2005; 9. 395- 398
    (3) Negatívne dopady nadmerného pitia na Slovensku. [online]. www.euractiv.sk  [cit. 2014-01-29]. Dostupné na internete: http://www.euractiv.sk/fileadmin/images/Brozura_Negativne_dopady_ nadmerneho_pitia_na_Slovensku.pdf

Diskusia

Dobrý deň! Aký je mechanizmus vzniku hypertriglyceridémie u alkoholikov? Z Tabuľky 2 vyplýva, že čím väčšie množstvo alkoholu niekto konzumuje, tým má lepšie hodnoty HDL cholesterolu. Avšak všeobecne sa uznáva, že HDL cholesterol má ochranný účinok v kardiovaskulárnom systéme, pričom alkoholici majú skôr zvýšené riziko kardiovaskulárnych chorôb. Mohli by ste vysvetliť vplyv alkoholu na hladiny HDL? Ďakujem!

Dobry den
Velmi zaujimave, to kde ste nasli ze alkohol je najcastejsou pricinou DLP, velmi ma to prekvapilo Vdaka
TF