Porovnanie celkového obsahu sacharidov a urónových kyselín u rastlín Momordica grosvenori a Momordica charantia

Primárne karty

ISBN: 978-80-972360-2-1

Porovnanie celkového obsahu sacharidov a urónových kyselín u rastlín Momordica grosvenori a Momordica charantia

Viera Hrivnáková1 , Vladimír Pätoprstý , Jana Jakubčinová2
1 Chemický ústav Slovenskej akadémie vied, Analytické oddelenie, Bratislava, Slovenská republika
2 Chemický ústav Slovenskej akadémie vied, Oddelenie glykochémie, Bratislava, Slovenská republika
hrivnakovaviera@gmail.com

Prírodné produkty sú v súčasnosti hojne využívané skoro vo všetkých oblastiach. Vzniká tak dopyt po informáciách o ich štruktúre, vlastnostiach a obsahoch v rastlinách. V našej práci sa zameriavame na rastliny Momordica grosvenoriMomordica charantia. Obe rastliny patria do čeľade Cucurbitaceae a sú dlhé storočia vzácnymi rastlinami využívanými v tradičnej čínskej medicíne predovšetkým na liečbu pľúcnych chorôb [1]. V posledných desaťročiach  boli zaznamenané  aj ďalšie významné farmakologické vlastnosti, ako napr. anti-rakovinotvorné, anti-hyperglykemické efekty či inhibičné efekty oxidatívnej formy LDL [2,3].

Stanovenie celkového obsahu sacharidov a urónových kyselín je prvým krokom v charakterizácii sacharidového zloženia. V súčasnosti je stanovenie celkového obsahu sacharidov a urónových kyselín založené na kolorimetrických metódach.

V obsahu sacharidov bolo zaznamenané najvyššie percento v plodoch Momordica grosvenori (54,5%). Druh Momordica charantia obsahoval iba 31,8% celkového obsahu sacharidov. Najväčšie rozdiely boli pozorované pri stanovení urónových kyselín. V celkovom obsahu urónových kyselín jednoznačne vedie Momordica charantia s obsahom 52,8% urónových kyselín. Zatiaľčo Momordica grosvenori obsahovala iba 12,1% urónových kyselín.

Vzhľadom na rôzne liečivé účinky týchto rastlín a ich využitie v potravinárstve a farmakológii budeme pokračovať v ďalšom výskume zameranom na presnú identifikáciu samotných (poly-) sacharidov a ich štruktúry, čo môže byť nápomocné pri objasňovaní práve liečivých účinkov daných rastlín.

Poďakovanie: 
Zdroje: 

[1] Li, C.; Lin L.-M.; Sui F.; Wang, Z.-M.; Huo, H.-R.; Dai, L.; Jiang, T.-L.: Chin J Nat Med. 2014, 12, 89-102.
[2] Takasaki, M.; Konoshima, T., Murata, Y.; Sugiura, M.; Nishino, H.; Tokuda, H.;  Matsumoto, K.; Kasai, R.; Yamasaki, K.: Cancer Lett. 2003, 198,37-42.
[3] Suzuki, Y.A.; Murata, Y.; Inui, H.; Sugiura, M.; Nakano, Y.: J. Agric Food Chem. 2005, 53, 2941- 2946.