Význam a izolácia karnozínu z kostrového svalstva daniela (Dama dama)

Primárne karty

ISBN: 978-80-972360-2-1

Význam a izolácia karnozínu z kostrového svalstva daniela (Dama dama)

Dominika Rohaľová1 , Peter Očenáš , Aneta Salayová , Marcela Valko-Rokytovská
1 Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice, Slovensko
dominika.rohalova@gmail.com

V poslednej dobe farmaceutické spoločnosti uvádzajú množstvo nových výživových doplnkov na trh. Ide o prípravky s významným obsahom biologický účinných látok ako sú napr. vitamíny, minerály, aminokyseliny alebo antioxidanty. Medzi najznámejšie aditíva môžeme zaradiť vitamín C, zinok alebo ginko, ale málokto vie, že k ním patrí aj karnozín.

Karnozín je označovaný ako liečivo dlhovekosti. Tento dipeptid bol objavený v roku 1900 ako bohatá nebielkovinová, dusík obsahujúca zložka mäsa. Ide o látku telu vlastnú, ktorá sa v najväčšom množstve tvorí v svalstve, mozgu a srdci. U väčšiny zvierat sa tvoria aj jeho metylované deriváty, anserín alebo balenín [1]. Terapeutický potenciál karnozínu ako výživového doplnku bol odrazovým mostíkom pre uskutočnenie klinických testov v terapii rôznych ochorení. Táto bioaktívna látka vykazuje ochrannú funkciu pri cukrovke a podieľa sa na inhibícii vývoja komplikácií s ňou spojených, vrátane očných ochorení a nefropatie. Aplikuje sa pri liečbe nádorov v mozgu ako antineoplastikum. Spája sa aj s liečbou niektorých neurologických porúch ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba alebo autizmus. V neposlednom rade sa využíva lokálne vo forme krémov kvôli jeho pozoruhodným schopnostiam omladzovať bunky, ktoré sa nachádzajú v procese senescencie [1, 2].

Pre stanovovanie karnozínu v kostrovom svalstve daniela (Dama dama) sa nám podarilo vyvinúť novú optimalizovanú UHPLC metódu. Získané výsledky UHPLC analýzou ukázali, že kostrový sval daniela obsahuje zaujímavé koncentrácie karnozínu. V jednotlivých vzorkách sme mohli pozorovať prítomnosť spomínaného dipeptidu v rozmedzí od 95 až 122 μg/ml. Obsah tejto bioaktívnej látky v čerstvom mäse je všeobecne nižší ako vo výživových doplnkoch. Je však možné, že dlhodobý príjem potenciálne prospešných látok z tejto skupiny dipeptidov na úrovni prítomnej v mäse môže mať priaznivé účinky na náš organizmus.

Poďakovanie: 
Zdroje: 

[1] BOLDYREV, ALDINI, DERAVE Physiol. Rev., 2013, 93, 1803-1845.
[2] HIPKISS, BAYE, COURTEN Maturitas, 2016, 93, 28-33.