Úvod do problematiky: Rastlinné aditíva obsahujúce fenolické zložky sú charakteristické svojimi silnými antioxidačnými účinkami, vďaka ktorým dokážu vychytávať voľné radikály a tiež stimulovať aktivitu antioxidačných enzýmov. Tymol predstavuje jeden z viacerých prirodzene sa vyskytujúcich fenolových monoterpénových derivátov p-cyménu a izoméru karvakrolu [1]. V organizme králikov pôsobí ako antioxidant a tým bráni oxidácií iných molekúl a vzniku patogénnych procesov [2]. Pre králikov je typickou črtou trávenia cekotrofia zahrňujúca procesy vylučovania a požierania cekotrofov. Hlavné procesy trávenia prebiehajú v žalúdku, v tenkom čreve a v slepom vaku [3]. Pozitívne účinky tymolu na zdravie zvierat závisia od jeho koncentrácie, absorpcie a distribúcie v organizme [4].
Cieľ práce: Sledovanie vplyvu tymolu na procesy lipidovej peroxidácie počas jeho aplikácie do krmiva králikov stanovením koncentrácie hlavného produktu lipidovej peroxidácie malondialdehydu (MDA) v krvnej plazme a chrbtovom svale králikov.
Metódy: 48 králikov bolo náhodne rozdelených do dvoch skupín: kontrolnej a pokusnej. Pokus prebiehal počas 28 dní. Králikom z kontrolnej skupiny bola podávaná bazálna diéta. V pokusnej skupine boli králiky kŕmené bazálnou diétou s prídavkom tymolu (250 mg/kg krmiva) po dobu 21 dní a 7 dní len bazálnou diétou bez prídavku tymolu. Vzorky krvnej plazmy boli odobraté z vena auricularis a chrbtového svalu z musculus longissimus thoracis et lumborum. Spektrofluorometrickou metódou boli merané koncentrácie malondialdehydu. Kolmogorov – Smirnov test a Mann – Whitneyho U test sme použili na štatistické vyhodnotenie.
Výsledky: Z výsledných koncentrácií MDA v krvnej plazme môžeme skonštatovať, že došlo k štatistický významnému poklesu v pokusnej skupine (0,25 ± 0,06 mmol/l; p<0,05) oproti kontrolnej skupine (0,35 ± 0,02 mmol/l; p<0,05). V skupinách bez prídavku tymolu sme nezaznamenali žiaden významný rozdiel medzi skupinami. V chrbtovom svale králikov nenastali žiadne významné rozdiely koncentrácií MDA medzi skupinami počas oboch periód. Môžeme konštatovať, že tymol sa dostatočne absorboval z tráviaceho traktu, keďže počas jeho podávania sa prejavil jeho antioxidačný účinok, čo sa prejavilo signifikantným poklesom koncentrácie MDA v plazme. Z výsledkov je zrejmé, že jeho akumulácia vo svalovom tkanive bola nedostatočná na to, aby sa prejavili jeho pozitívne účinky.
Poďakovanie patrí Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat, Centrum biovied SAV, v.v.i, Vedeckej grantovej agentúre MŠVVaŠ SR (VEGA 2/0009/20 a VEGA 1/00069/22), Kultúrnej a edukačnej grantovej agentúre MŠVVaŠ SR (KEGA č. 002PU-4/2021).
[1] MARCHESE, A., ORHAN, E., I., DAGLIA, M., et al. Antibacterial and antifungal activities of thymol: A brief review of the literature, 2016.
[2] ARNARSON A. Antioxidants Explained in Simple Terms. 2019. 6(5): 13-14.
[3] LEBAS, F. a GIDENNE, T. Feeding behaviour in rabbits. 2005.
[4] FLOROU-PANERI, P. et al. Performance of chickens and oxidative stability of the producted meat as a affected by feed supplementation with oregano, vitamin C, vitamin E and their combinations. 2015. 70(5): 232-240.