Obsah vitamínu C v plodoch mangovníka indického (Mangifera indica L.)

Obsah vitamínu C v plodoch mangovníka indického (Mangifera indica L.)

Sekcia: 
Rok:
2024

Celkové hodnotenie

Vedecká práca: 
0
Prevedenie (dizajn): 
0
Diskusná interakcia: 
0
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Príspevok ešte nebol hodnotený

Obsah vitamínu C v plodoch mangovníka indického (Mangifera indica L.)

Michaela Antalová1
1 Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Nitra
michaela.antalova2@student.ukf.sk

Cieľom práce bolo zistiť najvhodnejšiu alternatívu konzumácie plodov mangovníka indického (Mangifera indica L.) vzhľadom na spôsob jeho spracovania z hľadiska zachovania obsahu vitamínu C. Ľudský organizmus na rozdiel od živočíšneho nie je schopný endogénnej syntézy vitamínu C, takže je nevyhnutné prijímať ho v potrave. Jednou z najvýznamnejších zložiek čerstvého ovocia je vitamín C (kyselina L-askorbová), ktorý v ľudskom tele pôsobí ako antioxidant, neutralizuje voľné radikály počas reťazových reakcii, čím znižuje oxidačné poškodenie buniek a zabraňuje tým vzniku niektorých chronických ochorení.

Plody mangovníka indického – mango, sme po spracovaní a úprave na požadované vzorky podrobili titračným a spektrofotometrickým analýzam. Plody sme analyzovali v čerstvom, mrazenom a sušenom stave, ďalej v lyofilizovanej forme a v komerčne predávanom mangovom džúse.

Priemerný obsah vitamínu C v čerstvom mangu zodpovedal hodnote 22,45 mg/100 g (stanovené UV-VIS metódou) a hodnote 19,64 mg/100 g (stanovené titračne). V mrazenom mangu sme zistili obsah vitamínu C v intervale od 2,41 mg/100 g do 2,89 mg/100 g. Priemerná hodnota obsahu vitamínu C v mrazenom mangu bola 2,65 mg/100 g, čo zodpovedalo 12,59 % z obsahu vitamínu C v čerstvom mangu. Najvyšší zaznamenaný obsah vitamínu C v sušenom mangu stanovený titračnou metódou zodpovedal hodnote 23,76 mg/100 g. Po 24 hodinách bola hodnota vitamínu C na úrovni 9,10 mg/100 g, čo predstavuje pokles obsahu vitamínu C o 61,70 %. Pri stanovení obsahu vitamínu C v sušených plodoch mangovníka UV-VIS metódou sme namerali najvyšší obsah vitamínu C s hodnotou 15,89 mg/100 g. Po 24 hodinách klesol obsah vitamínu C na hodnotu 7,01 mg/100 g. Titračne stanovené hodnoty obsahu vitamínu C v lyofilizovaných plodoch mangovníka sa pohybovali v rozmedzí od 40,10 mg/100 g do 19,12 mg/100 g, pričom obsah vitamínu C klesal s pribúdajúcim časom. Najväčší pokles medzi titračne stanovenými hodnotami obsahu vitamínu C v lyofilizovaných plodoch mangovníka sme namerali medzi 5 a 24 hodinou, kedy obsah vitamínu C klesol o 10,58 mg/100 g. Najvyšší obsah vitamínu C v lyofilizovaných plodoch stanovený UV-VIS metódou predstavoval hodnotu 18,92 mg/100 g; najnižší obsah sme zaznamenali po 24 hodinách s hodnotou 10,45 mg/100 g. Hodnoty obsahu vitamínu C v mangovom džúse sa pohybovali v rozmedzí od 19,64 mg/l do 21,56 mg/l, čo bolo porovnateľné s hodnotami nameranými v čerstvom mangu.

Za predpokladu okamžitej konzumácie sme najvyšší priemerný obsah vitamínu C zistili v lyofilizovanom mangu, a teda sme usúdili, že bol najvhodnejšou alternatívou spracovaného manga s najvyšším podielom zachovaného obsahu vitamínu C. Podľa odporúčaného denného príjmu si konzumáciou 100 g lyofilizovaného manga priemerný zdravý jedinec zabezpečí 36,89 % potrebného vitamínu C na deň. Nasleduje čerstvé mango a mangový džús, ktoré obsahovali porovnateľné množstvo vitamínu C.  Sušené mango bolo taktiež vhodným zdrojom vitamínu C. Najmenej vitamínu C si zachovalo mrazené mango, a to 12,59 % z pôvodného obsahu vitamínu C v čerstvom stave.

Poďakovanie: 

Diplomová práca vznikla s podporou Výskumného centra AgroBioTech vybudovaného v rámci projektu „Vybudovanie výskumného centra AgroBioTech“, ITMS 26220220180.

Prezentácia nie je dostupná

Diskusia