Modulácia genotoxického účinku peroxidu vodíka predovplyvnením a postovplyvnením lymfocytov extraktom z Armoracia rusticana, kaempferolom a quercetínom

Modulácia genotoxického účinku peroxidu vodíka predovplyvnením a postovplyvnením lymfocytov extraktom z Armoracia rusticana, kaempferolom a quercetínom

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
85%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Bc. Lucia Karvaiová100%100%-
doc. MVDr. Valenčáková Alexandra PhD.100%80%-
Mgr. Stanislava Fialová100%80%100%
Tomáš Havran100%80%100%

Diskusia

Zaujal ma vyber skumanej rastliny. Preco ste sa rozhodli skumat prave chren? Chren sa predava aj rozne spracovany do natierok a podobne. Nestretli ste sa, alebo nebudete skumat, ci toto spracovanie ovplyvnuje jeho pozitivne ucinky? Je nieco taketo skumatelne?

Dakujem veľmi pekne za otázky.
Chren sme sa rozhodli skúmať, pretože je častou zložkou potravy, hlavne v Európe, a taktiež obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok. Preto sme očakávali, že bude mať antioxidačný potenciál, ktorý súvisí s jeho desmutagénnym účinok.
Čo sa týka druhej otázky, zatiaľ som sa nestretla s tým, že by niekto skúmal takéto spracovanie chrenu. Viem, že okrem vodného extraktu sa na našej katedre skúmal metanolový extrakt a výsledky viacerých testov boli porovnateľné. Myslím si, že by sa dal skúmať aj takto spracovaný chren. Podľa mňa sa väčšina biologicky aktívnych látok zachová aj počas spracovania a teda, očakávala by som podobné výsledky.