Výskyt kolorektálneho karcinómu v Nitrianskom a Prešovskom kraji

Výskyt kolorektálneho karcinómu v Nitrianskom a Prešovskom kraji

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
60%
Prevedenie (dizajn)
80%
Diskusná interakcia
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Ing. Monika Kečkešová60%80%-
Štefan Lukáč60%80%-

Diskusia

Dobrý deň! Zaujímavá štúdia, v ktorej ste takto porovnali výskyt KRK. Ako kraj viacej vyspelejší, ste použili Nitriansky kraj. Bola nejaká prekážka, použiť údaje z Bratislavského kraja, ktorý je ešte viacej "západnejší" a tým by mohli byť rozdiely markantnejšie? A druhá otázka: Je známy nejaký stravovací návyk, ktorý sa najviac podieľa na vzniku KRK?
Ďakaujem

Dobry den, dakujem, tesi ma, ze sa Vam moja praca pacila. Vyber krajov bol nahodny, Nitriansky prezentoval zapadne Slovensko a Presovsky vychodne Slovensko... Viac krajov som pouzila az v mojej praci, ktoru idem uvadzat v ramci SVOC a v nej mam uvedenych viac krajov, aj Bratislavsky, pricom vyskyt sledujem v rovnakych rokoch, t.j. 2003-2006. Bratislavsky kraj sa vyskytol na 2. mieste. Vo vsetkych uvedenych rokoch bol vyskyt KRK najvyssi vzdy v kraji Nitrianskom. Co sa tyka druhej otazky, tak ano, stravovacie navyky zohravaju vyznamnu ulohu v ramci prevencie KRK. V ramci prevencie ma velky vyznam vlaknina, ktora kedze zvacsuje objem stolice, skracuje dobu tranzitu a tym aj dobu, pocas ktorej je crevna sliznica vystavena posobeniu karcinogenov. Pozitivny ucinok ma tiez cerstve ovocie, kapusta, soja...no predovsetkym vlaknina (napr. ovsene vlocky, psyllium...) Naopak, riziko vzniku KRK zas zvysuje casta konzumacia cerveneho masa alebo tiez udeneho masa.

Dobry den! Mate velmi peknu pracu, chcel by som sa opytat, co vas viedlo prave k tejto epidemiologickej studii a ci uz boli podobne studie na Slovensku robene? Co navrhujete na znizenie vyskytu KRK na zapade Slovenska? Ako je na tom Slovensko v porovnani KRK s inymi krajinami? Dakujem

Dobry den, velmi pekne dakujem. K tejto teme ma vlastne priviedol vseobecny zaujem o onkologicke ochorenia, ktore ma vzdy zaujimali. Podobnu pracu, v ktorej by sa autor venoval sledovaniu poctu novo diagnostikovanych pripadov ochorenia a poctu pripadov umrtia v priebehu viacerych rokov, som nemala prilezitost vidiet. Vyskyt kolorektalneho karcinomu som sledovala aj v mojej diplomovej praci, avsak uz v ramci celej Slovenskej republiky. Incidenciu by mohla pozitivne ovplyvnit, a teda aj znizit, podla mojho nazoru predovsetkym vhodna osveta obyvatelstva. Ak dotycna osoba ma v rodine pripad tohto ochorenia, mala by sa podrobit testovaniu, ktore moze odhalit urcitu preddispoziciu. Inak ma vplyv na prevenciu hlavne zdrava zivotosprava a stravovanie. Co sa tyka toho porovnania, najnizsi vyskyt je uvadzany v krajinach ako Afrika, urcite oblasti Azie a Juznej Ameriky. Vysoke hodnoty su zas uvadzane napr. v Cesku, Nemecku, Novom Zelande, Skotsku.