Klinčekovec voňavý a Fenikel obyčajný, silice pôsobiace pri ochorení i v prevencii

Primárne karty

ISBN: 978-80-972360-1-4

Klinčekovec voňavý a Fenikel obyčajný, silice pôsobiace pri ochorení i v prevencii

Denisa Toropilová1 , Radka Eckerová , František Zigo2 , Marián Prokeš3 , Martin Tomko , Dana Bučková
1 Ústav biológie, zoológie a radiobiológie UVLF v Košiciach, 041 81 Košice, Slovenská republika
2 Ústav chovu a zvierat UVLF v Košiciach, 041 81 Košice, Slovenská republika
3 Ústav epizootológie a preventívnej veterinárskej medicíny UVLF v Košiciach, 041 81 Košice, Slovenská republika
denisa.toropilova@gmail.com

Aromatické látky vyvolávajú niekoľko základných čuchových vnemov. Látky s podobným tvarom, veľkosťou a nábojom sa viažu na molekulu receptorového senzoru v membráne riasiniek receptorových buniek. Prostredníctvom druhého posla sa zmení aktivita membránových iónových kanálov. Vzniká receptorový potenciál, ktorý priamo moduluje vznik akčného potenciálu v mieste odstupu axónu. Jedna receptorová bunka nesie veľké množstvo receptorových molekúl pre rôzne pachové látky. Analýzou základných informácií z receptorových buniek v čuchovom bulbe sa vysvetľuje schopnosť rozlišovať jednotlivé vône. Fenikel obyčajný je dvojročná alebo trvalá rastlina (pestovaná v kultúrach), ktorá je pôvodom zo strednej Európy a Stredomorskej oblasti. Pre farmaceutické účely je drogou zrelý, usušený feniklový plod – Foeniculi fructus, špecifikovaný na feniklový plod sladký – Foeniculi dulcis fructus, ktorý má svetlozelenú farbu a feniklový plod horký – Foeniculi amari fructus s hnedozelenou farbou. Z plodov sa destiláciou vodnou parou získava feniklová silica – Foeniculi aetheroleum. Pach drogy je silne aromatický, chuť korenisto sladká, neskôr mierne pálivá.  Fenikel má pozoruhodnú schopnosť viazať  železo, čím zabraňuje peroxidácii, inhibuje voľné radikály a je ako filter aktivity voľných radikálov. Pôsobí rovnako ako primárny antioxidant, ktorý reaguje s voľnými radikálmi, a tým obmedzuje poškodzovanie ľudského organizmu. Klinček voňavý sa vo vysokej miere pestuje v Indonézii (súostrovie Moluky), Srí lanke, na Madagaskare, v Tanzánii a Brazílii. Vo veľkom množstve sa používa v potravinárskom priemysle, ako aromatická látka (vôňa), ako látka na úpravu chuti a látka s antiseptickým účinkom. Droga má silný aromatický pach a chuť ostro korenistú, aromatickú. Výťažok z kvetu klinčekovca a jeho etanolový extrakt inhibujú rast Helicobacter pylori. Klinčekový olej preukázal germicídny účinok proti Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aerugenosa, Clostridium perfringes, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Mycobacterium smegmatis, Bacillus subtilis, Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Candida albicans a piatim kmeňom Staphylococcus aureus.

Poďakovanie: 
Zdroje: