Vplyv potravovej odmeny na expresiu hodinových génov a korešpondujúcich miRNA v prefrontálnom kortexe potkana

Vplyv potravovej odmeny na expresiu hodinových génov a korešpondujúcich miRNA v prefrontálnom kortexe potkana

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Bc. Matúš Miklovič100%100%-
PharmDr. Michaela Piešová100%100%100%
MUDr. Mgr. Vladimír Šišovský PhD.100%100%100%
ISBN: 978-80-972360-6-9

Vplyv potravovej odmeny na expresiu hodinových génov a korešpondujúcich miRNA v prefrontálnom kortexe potkana

Barbora Tesáková1 , Iveta Herichová
1 Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského, Katedra živočíšnej fyziológie a etológie, Bratislava, Slovensko
b.tesakova@gmail.com

Cirkadiánne rytmy sú fyziologické a behaviorálne cykly, prebiehajúce s periódou trvajúcou približne 24 hodín (Challet a Mendoza, 2010). Molekulárnou podstatou generovania cirkadiánnych rytmov je transkripčno-translačná spätnoväzobná slučka. U cicavcov sú v tomto molekulárnom mechanizme zahrnuté transkripčné faktory - CLOCK a BMAL1a hodinové gény - period (per) a kryptochróm (cry) (Harfmann a kol., 2015).

Prefrontálny kortex (PFC) je prepojený s mnohými kortikálnymi a subkortikálnymi oblasťami mozgu (Fujisawa a Buzsáki, 2011). Mediálny prefrontálny kortex, koordinuje správanie prostredníctvom uvoľňovania dopamínu v nucleus accumbens (Yonemochi a kol., 2019). Príjem chutného jedla ovplyvňuje expresiu hodinových génov v mozgových oblastiach participujúcich pri spracovávaní potravovej odmeny (Blancas-Velazquez a kol., 2018), ktoré môžu ovplyvňovať hodinami kontrolované gény.

Micro RNA (miRNA) je triedou krátkych nekódujúcich RNA molekúl, ktoré kontrolujú expresiu cieľových génov na postranskripčnej úrovni. Zohrávajú nezastupiteľnú úlohu v rôznych biologických procesoch a môžu zasahovať aj do modulácie cirkadiánnych rytmov (Simion a kol.,2016; Bhadra a kol.,2018).

V rámci nášho experimentu sme pracovali s tkanivami prefrontálneho kortexu (PFC) 10 týždňových samcov potkanov kmeňa Wistar, ktoré boli rozdelené na kontrolnú a odmeňovanú skupinu. Odmeňovanej skupine bola, okrem štandardného krmiva, podávaná aj potravová odmena vo forme ½ detskej piškóty. Kontrolná skupina dostávala iba klasické chovné krmivo. Potkany boli nasynchronizované na L (svetlo): D (tma) režim 12h:12h. Odber vzoriek mozgu prebiehal po 16 dňoch. Odobraté vzorky boli zmrazené na suchom ľade a uskladnené pri teplote -80OC. Výskum bol schválený etickou komisiou PRIF UK v Bratislave a Štátnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej republiky, pričom boli dodržané ustanovenia smernice Európskeho parlamentu a Rady (2010/63/EU).

V rámci nášho experimentu sme použili 50 vzoriek rozdelených do dvoch skupín-kontrola (n=25) a odmena (n=25). Samotnú experimentálnu časť sme začali izoláciou mRNA a miRNA. Vyizolované vzorky sme prepísali pomocou reverznej transkripcie. Na finálne stanovenie expresie hodinových génov a na analýzu miRNA sme použili metódu Real time PCR. Na záver sme získané dáta štatisticky vyhodnotili Kosinorovou analýzou.

Cieľom našej práce bolo stanoviť expresiu mRNA vybraných hodinových génov v PFC potkana a stanoviť miRNA, ktoré interagujú s meranými mRNA, ktoré vykazovali zmeny vo vzťahu k potravovej odmene.

Na základe získaných dát môžeme tvrdiť, že potravová odmena môže ovplyvňovať cirkadiánny rytmus niektorých hodinových génov. Najvýraznejšie zmeny sme pozorovali u clockmiR30c-5p. Potravová odmena indukovala denný rytmus mRNA clock. Expresia mRNA génu bmal1per2 bola u oboch skupín (odmena aj kontrola) rytmická. U miR-30c-5p sme v skupine „odmena“ pozorovali trend denného rytmu a na základe in silico analýzy sme zistili, že clock môže byť cieľovým génom miR-30c-5p

Poďakovanie: 

Práca bola podporená grantami VEGA 1/0679/19, APVV-16-0209.

Zdroje: 

Diskusia

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či boli pozorované aj fenotypové vplyvy potravy resp. odmeny na cirkadiánny rytmus? Môže napríklad chutná potrava predĺžiť aktívnu fázu dňa zvierat? Prípadne či sa takéto vplyvy pozorovali aj u človeka?
ďakujem

Dobrý deň, ďakujem pekne za otázku.
Keď je potravová odmena výrazná (napr.čokoláda) zviera vykazuje apetenčné správanie avšak naša odmena bola taká malá, že jej vplyv sa neukázal vo forme behaviorálnych prejavov. Vo viacerých publikovaných štúdiách autori popisujú, že potravová odmena spôsobila narušenie cirkadiánnych rytmov, čo sa u potkanov/myší prejavilo zmenou času ich aktívnej fázy-cez deň boli aktívne a v noci odpočívali. Fenotypové prejavy sú podmienené forme potravovej odmeny. My sme v rámci našej práce nepozorovali žiadne výrazne fenotypové prejavy cirkadiánneho rytmu, ktoré by boli zapríčinené potravovou odmenou.
U ľudí zohráva tiež veľkú úlohu typ odmeny a z behaviorálneho hľadiska môžme aj v tomto prípade, pozorovať apetenčné správanie.
Verím, že som odpovedala na všetko, čo Vás zaujalo, v prípade nejasností ma kľudne kontaktujte, rada Vám odpoviem aj na ďalšie zaujímavé otázky.