Analýza preventívneho potenciálu resveratrolu v rakovine prsníka potkanov v závislosti od dávky.

Analýza preventívneho potenciálu resveratrolu v rakovine prsníka potkanov v závislosti od dávky.

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
100%
Prevedenie (dizajn)
100%
Diskusná interakcia
100%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Ľuboš Bauer100%100%100%
Štefan Lukáč100%100%100%
Mgr. Elena Školníková100%100%-
MVDr. Zuzana Šteffeková PhD.100%100%100%

Diskusia

Dobrý deň, chcel by som sa opytat ci davky ktore ste podavali boli hranicne? (teda min. a max mozna davka) Dakujem

Dobry den, dakujem velmi pekne za otazku. Davky, ktore sme zvieratam podavali, sme vyberali z rozmedzia davok, ktore sa v experimentoch vyuzivaju. ani jedna z tychto davok nebola hranicna, avsak kedze uz nizsie davky resveratrolu sposobuju v in vitro podmienkach stimulaciu proliferacie a rastu nadorovych buniek, predpokladala som rovnake vysledky. Co je o resveratrole este zname, ze velmi vysoke davky (t.j. niekolko nasobne vyssie ako 100mg/kg hmotnosti) mozu posobit toxicky. Presne kvoli tomu sa este stale hlada vhodna a dost vysoka davka na potlacenie rastu nadorovych buniek. zda sa vsak, ze problematika je o to zlozitejsia, ze resveratrol ako anti/pro- fytoestrogen je zavisly aj na davke hormonov v organizme a pravdepodobne zavisi aj od casu, v ktorom posobi.

Dobrý deň, gratulujem k zaujímavej práci. Chcela by som sa opýtať, aké sú zdroje resveratrolu a či už sa táto látka, ak má také zaujímavé vlastnosti nejako využíva v praxi.

Dakujem za otazku. Resveratrol je latka pritomna vo viacerych rastlinnych druhoch, napr. v malo znamej kychavici velkokvetej, arasidovych orieskoch, ale vyskytuje sa predovsetkym v tmavo zafarbenom ovoci a zelenine, napr. cvikle, cervenych jablkach, ale spaja sa s vyskytom najma v supkach cerveneho hrozna a v jeho produkte, cervenom vine. k tomu vsak musim povedat, ze filtracia vin vo velkovyrobach sa snazi prefiltrovat vsetky "necistoty" a prave preto sa vo filtrovanych vinach vyskytuje resveratrol v mensich koncentraciach ako vo vinach malovyrobcov. Ako ste mohli aj z mojej studie vidiet, este stale sa hlada koncentracia, ktora by bola ucinna a znacne to zavisi aj od mnozstva inych faktorov, ktore vplyvaju na ucinok resveratrolu v organizme. predsa vsak existuje jedna studia zaoberajuca sa vplyvom resveratrolu v hroznovom dzuse v rakovine prsnika u pacientov (praca: Levi et al.: Resveratrol and breast cancer risk.Eur J Cancer Prev. 2005 Apr;14(2):139-42). Prakticke vyuzitie cerveneho vina v kuchyni alebo na vikendovych podujatiach vsak bohuzial neanalyzuje nijaka studia :-) co by mohlo znacne rozsirit popularitu tohto polyfenolu; je vsak zname, ze resveratrol sa zacal skumat az po fenomene tzv. Francuzsky paradox, kedy francuzska, grecka ci cyperska populacia je znama neumernou konzumaciou vysokotukovej diety a znacnou spotrebou cerveneho vina, avsak u nich nebola dokazana vyssia rizikovost kardiovaskularnych ochoreni a dokonca maju nizsiu incidenciu aterosklerozy...vtedy vedci zistili, ze resveratrol je antioxidant a zapaja sa do lipidoveho metabolizmu...postupom casu, tak ako aj s kazdou inou novoobjavenou latkou, sa zacali rozbiehat pokusy v experimentalnej onkologii..Do praktickeho vyuzitia vam vsak odporucat 2dl cerveneho vina denne, ale nie pocas dna, ale na vecer, pretoze jeho antioxidacne ucinky sa spajaju najma s tmavou castou dna :-)