Antioxidačná aktivita extraktov Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott a Sambucus nigra L.

Antioxidačná aktivita extraktov Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott a Sambucus nigra L.

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
99%
Prevedenie (dizajn)
99%
Diskusná interakcia
94%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Jana Ondeková100%100%80%
Igor Vaško100%100%80%
Jana Žemličková100%100%80%
Mgr. Veronika Veľasová100%100%100%
Bc. Ondeková Zuzana100%100%100%
Ivana Kontrapálová100%100%100%
Stanislav Rychvalský100%100%100%
Štefan Lukáč80%80%100%
RNDr. Vincent Sedlák PhD.100%100%100%
RNDr. Martin Benej100%100%-
Mgr. Petra Bujňáková100%100%100%
Ing. Michal Medvecký PhD.100%100%80%
Mária Gogaľová100%100%100%
Alexander Golubov100%100%100%

Diskusia

Zistenie, že baza čierna obsahuje vysoký obsah antioxidantov ma milo prekvapilo, nakoľko je to jeden z mojich obľúbených čajov, ak sa nemýlim vysoký obsah antioxidantov obsahuje aj zelený a biely čaj. Zaujímalo by ma aké bylinné čaje okrem spomínaných obsahujú antioxidanty

Dobrý deň,
ďakujem za Vašu otázku. Aj pitie čaju má vplyv na zvýšenie antioxidantov v tele. Čaj je zdrojom skupiny antioxidantov nazývaných flavonoidy. Vyšší obsah antioxidantov má čierny a zelený čaj. Bylinné čaje sú používané najmä pre ich terapeutické a preventívne účinky. Treba však rozlišovať, či ide o čaj ako výživový doplnok alebo o liečivý čaj v liekopisnej kvalite (neodporúča sa piť dlhodobo).Byliniek s antioxidačným účinkom je viacero, napr. brusnica čučoriedková,mäta pieporná,medovka lekárska,šalvia lekárska,pamajorán obyčajný,cesnak medvedí,ginko dvojlaločné,...

Dobry den! Chcel by som sa opytat,ci ste neuvazovali o vyuziti metodiky TEAC alebo TAS pri detegovani antioxidacnych vlastnosti, ktore su castejsie vyuzivane, aspon pri stanovovani antioxidacnych kapacit krvnej plazmy. Voci comu ste antioxidacnu kapacitu porovnavali? Kde vidite uplatnenie Vasich vysledkov? Dakujem.

Dobrý večer,
ďakujem za Vašu otázku. Náš výskum bol súčasťou projektu,ktorý porovnával extrakty viacerých odrôd rastlín. Výsledky sme porovnávali so štandardami. Na výslednom antioxidačnom efekte sa podieľajú nielen antokyány,ale aj ďalšie obsahové zložky extraktov. Cieľom práce teda nebolo určiť konkrétnu zložku,ale analyzovať extrakt ako celok. Metóda DPPH patrí medzi základné metodiky,je často používaná na posúdenie antioxidačnej aktivity skúmaných látok a pre naše porovnania antioxidačnej aktivity extraktov postačovala.Náš výskumu opodstatňuje konzumáciu uvedených plodov pre podporu zdravia a získané poznatky je možné aplikovať pri výrobe prípravkov doplnkovej výživy.