Hodnotenie vplyvu rôznych spôsobov obrábania pôdy na úrodu zrna pšenice letnej f. ozimnej

Hodnotenie vplyvu rôznych spôsobov obrábania pôdy na úrodu zrna pšenice letnej f. ozimnej

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
60%
Prevedenie (dizajn)
80%
Diskusná interakcia
20%
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Mgr. Júlia Hunková60%80%20%
ISBN: 978-80-970712-6-4

Hodnotenie vplyvu rôznych spôsobov obrábania pôdy na úrodu zrna pšenice letnej f. ozimnej

Roman Brezina1 , Richard Pospišil
1 Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Nitra, Slovenská republika
romanbrezina@azet.sk

Najstaršou a prevažujúcou súčasť potravy človeka sú obilniny (Panfili et al., 2008, Siebenhandl et al., 2007, Choi et al., 2006). V Slovenskej republike je v rozsahu pestovania obilnín pšenica letná f. ozimná na prvom mieste a na druhom jačmeň siaty. Vo svete, podľa osevných plôch obilnín, zaujíma pšenica tretie miesto pred jačmeňom po ryži a kukurici (Mahdi et al., 2008). Pšenica je stále považovaná v mlynárstve a pekárstve za chlebovinu číslo jedna (Coboru, 2012).

Cieľom výskumu bolo zistiť a skúmať vplyv obrábania pôdy a ročníka na výšku úrody zrna pšenice letnej f. ozimnej pestovanej na EXBA FAPZ SPU v Nitre - Dolná Malanta. Experimentálna časť práce bola realizovaná na poľnej báze SPU v Nitre Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov v lokalite Dolná Malanta (stredisko biológie a ekológie rastlín Dolná Malanta) formou stacionárneho maloparcelového pokusu.

Poľný pokus s odrodou Bertold, pšenice letnej f. ozimnej bol založený v pestovateľskmom ročníku 2010/2011 pri troch spôsoboch obrábania pôdy v troch opakovaniach s metódou delených blokov pri dodržaní náhodnosti.

Pestovateľský ročník 2010/2011 bol z hľadiska rozloženia zrážok a priemerných teplôt priaznivejší pre pestovanie pšenice letnej f. ozimnej. Kondičný stav porastov pred príchodom zimy bol optimálny, čo nám následne zabezpečilo dobré prezimovanie porastov. V jesennom období boli zrážky vysoko nadpriemerné a teplotné podmienky boli mierne teplé. Jarné obdobie bolo suché a teplotné podmienky boli nad normálom. Priemerná úroda zrna pšenice letnej f. ozimnej za pestovateľský ročník 2010/2011 bola 8,81 t.ha-1. Najvyššia úroda zrna v ročníku 2010/2011 bola zaznamenaná pri minimalizačnom variante obrábania pôdy (O3) 9,59 t.ha-1 a naopak najnižšia úroda zrna bola pri konvenčnom spôsobe obrábania pôdy (O1) 8,37 t.ha-1. Pri redukovanom spôsobe obrábania pôdy (O2) sme dosiahli úrodu zrna pšenice letnej f. ozimnej 8,48 t.ha-1. K porovnateľným výsledkom dospel aj Tsuji et al. (2006) ktorý, zaznamenali vyššiu úrodu v minimalizačnom spôsobe obrábania a v redukovanom spôsobe v porovnaní s obrábaním pôdy s klasickým spôsobom (orba pluhom). Z výsledkov autorov Kotorová – Balla (2004) vyplýva, že úroda zrna pšenice letnej f. ozimnej bola štatisticky významne ovplyvnená použitou agrotechnikou a zrážkami. Rozdiel hospodárskej produkcie medzi spôsobmi prípravy pôdy predstavoval 0,50 t.ha-1 v prospech konvenčnej agrotechniky.

Poďakovanie: 

Príspevok vznikol za podpory výskumného projektu VEGA 1/0816/11: “Produkčný proces poľných plodín pri rôznych systémov obrábania pôdy, aplikácie priemyselných hnojív a zvyškov rastlín z ohľadom na zachovanie a zvyšovanie úrodnosti pôdy” ktorý je riešený v rokoch 2011 až 2014 na poľnej báze FAPZ Dolná Malanta.

Zdroje: 

Coboru, J. 2012. Lista odmian róslin rolnicze, Zborowe, Okopove, Straczkowe, Oleiste, SŁupia Wielka.
Hanušin, J. – Huba, M. – Ira, V. – Klinec, I. – Podoba, J. – Szöllös, J. 2000. Výkladový slovník termínov z trvalej udržateľnosti. Bratislava: Spoločnosť pre trvalo udržateľný život v SR, 2000. 158 s. ISBN 80-968415-3-X.
Lacko-Bartošová, M. – Cagáň, Ľ. – Čuboň, J. – Kováč, K. – Kováčik, P. – Macák, M. – Moudrý, J. – Sabo, P. 2005. Udržateľné a ekologické poľnohospodárstvo. Nitra: SPU, 2005, s. 576, ISBN 80-8069-556-3.
Miština, T.- Bušo, R. 2005. Vplyv rôzneho obrábania pôdy na úrodu pšenice letnej formy ozimnej. In Realizácia poznatkov vedy a výskumu k trvaloudržateľnému poľnohospodárstvu: Zborník referátov z vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou  Michalovce, 5. – 6. októbra 2005, Piešťany: VÚRV, s. 104-111, ISBN 80-88790-40-9.
Molnárová, J. – Kubištová, S. 2004. Economical efficiency of nourishment of barley. 9-th International Scientific Days of Agricultural Econimics, Gyongyos,MR, CD, ISBN 963-214-313-2 (0,8).
Panfili, G. – Fratianni, A. – Di Criscio, T. – Marconi, E. 2008. Tocol and β-glucan levels in barley varieties and in pearling by-products. In Food Chemistry, n. 107, s. 84 - 91.
Sharm, P. – Abrol, V. Sankar, G.R.M. – Singh, B. 2009. Influence of tillage practices and mulching options on productivity, economics and soil physical properties of maize (Zea mays) – wheat (Triticum aestivum) system. In Indian Journal of Agricultural Sciences, vol. 79, 2009, no. 11, p. 865-870. ISSN 0019-5022.
Siebenhandl, S. – Grausgruber, H. – Pellegrini, N. – Del Rio, D. – Fogliano, V. – Pernice,R. – Berghofer, E. 2007. Phytochemical Profile of Main Antioxidants in Different Fractions of Purple and Blue Wheat, and Black Barley. J. Agric. Food Chem., 5 (21):8541-8547
Špánik, F. – Repa. Š. – Šiška. B. 2002. Agronomické a fenologické pomery Nitry. Nitra: SPU, 2002, 39 s. ISBN 80-7137-987-5.
Tóth, G. – Henzsel, I. – Borbély, F. 2012. Atalajdegredáció csokkentésének lehetosege csillagfurt termesztéséve. In Využívanie pôd v prihraničnej oblasti Slovensko-Maďarsko. Michalovce: CVRV – VÁU. 2012, p. 28-33. ISBN 978-80-89417-38-4.

Prezentácia nie je dostupná

Diskusia

Dobry den, ako sa da z agrotechnickeho hladiska resp. z hladiska fyziologie rastlin vysvetlit a zdovodnit vas vysledok: najvyssi hektarovy vynos bol dosiahnuty pri minimalizacnom variante obrabania (tanierovanie, hlbka orby 10 cm). A naopak kedze najnizsia uroda bola dosiahnuta pri konvencnom sposobe obrabania (stredne hlboka orba, 25 cm) je potrebne, podla vas, apelovat na polnohospodarov ohladom zmeny pristupy k technike orby? Ak typ orby vlastne prevazuje u slovenskych polnohospodarov? Dakujem za odpovede.