Monitoring of markers of glycation, oxidative stress and antioxidant enzymes in relationship to glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus

Monitoring of markers of glycation, oxidative stress and antioxidant enzymes in relationship to glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
Prevedenie (dizajn)
Diskusná interakcia
PoužívateľVedecká prácaDizajnDiskusná interakcia
Príspevok ešte nebol hodnotený
ISBN: 978-80-970712-6-4

Monitoring of markers of glycation, oxidative stress and antioxidant enzymes in relationship to glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus

Erika Šándorová1 , Vladimír Jakuš , Boris Krahulec2
1 Ústav lekárskej chémie, biochémie a klinickej biochémie LFUK, Bratislava,
2 II. interná klinika, Univerzitná Nemocnica, Bratislava
erika.sandorova@fmed.uniba.sk

Increased glycation and oxidative stress plays an important role in the development of micro- and macrovascular diabetic complications. In this study, parameters of glycation and oxidative stress and antioxidant enzymes in relationship to glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus were investigated. Markers of glycation (HbA1c, AGEs), oxidative stress markers (AOPP, LP), antioxidant enzymes (SOD, GPx, CAT) and TEAC were assessed in 81 patients with DM2 (47 patients with good glycemic control (GC group), 34 patients with poor glycemic control (PC group) and 20 healthy blood volunteers. Established spectrofluorimetric and spectrophotometric methods were used to quantify glycative and oxidative stress markers in plasma/erythrocytes. Our results showed that levels of AOPP and AGEs were significantly increased and SOD activity was significantly decreased in PC group compared to control and GC group. The GPx activity was lower in PC group compared to control and GC group, but differences did not reach a significant statistical power. We found negative correlation between HbA1c and SOD activity in PC group. These results confirm presence of increased glycative and oxidative stresses and decreased antioxidant defense in all patients with DM2, especially in patients with poor glycemic control. We suggest that the measurement of not only HbA1c but also fluorescent AGEs, AOPP and SOD activity may be useful to predict the risk of development of diabetic complications. The spectrofluorimetric and spectrophotometric techniques used in our study for assessment of AGEs and AOPP are simple, fast and inexpensive so they can be applicable on large sample size analysis in current laboratory practice, for evaluating glycative and oxidative stresses.

Poďakovanie: 

This study was supported by Vega 1-0375-09, Vega 1-0451-12, Grant UK 146/2010 and Grant UK 492/2012.

Zdroje: 
Prezentácia nie je dostupná

Diskusia

Ahoj Erika! Chcela by som sa opýtať, či ste korelovali parametre oxidačného stresu a antioxidačných systémov aj s výskytom diabetických komplikácií alebo s typom (perorálne antidiabetiká vs. inzulín)/dĺžkou liečby? Ďakujem!

Ahoj Angelika :) Sledovali sme pacientov aj z hľadika výskytu diabetických komplikácií, pacienti, ktorí mali vyvinuté komplikácie mali vyššie hladiny AGEs a nižšiu aktivitu SOD v porovnaní s pacientmi bez komplikácií. Čo sa týka liečby, tak pacienti liečení kombináciou perorálnych antidiabetík s diétou mali nižšie hladiny glykačného a oxidačného stresu v porovnaní napr. s pacientmi liečenými inzulínom, prípadne inzulínom v kombinácii s perorálnymi antidiabetikami. Pacientov sme rozdelili aj podľa dĺžky trvania ochorenia, z parametrov oxidačného stresu pacienti s dlhotrvajúcim DM2 (viac ako 5 rokov) mali nižšiu aktivitu SOD. Rozdiely v ostatných parametroch neboli signifikantné.

Erika ďakujem pekne! Mám ešte jednu otázku: ako vysvetlujete, že pacienti liečení kombináciou perorálnych antidiabetík s diétou mali nižšie hladiny glykačného a oxidačného stresu v porovnaní napr. s pacientmi liečenými inzulínom, prípadne inzulínom v kombinácii s perorálnymi antidiabetikami? Ináč, veľmi pekné výsledky! :) držím Ti veľmi palce!

Ahoj Angelika. Myslíme si, že diéta je veľmi dôležitou súčasťou liečby pacientov s DM2 a už samotná má významný vplyv na zlepšenie týchto markerov napr. vplyvom na lipidový profil, takisto niektoré štúdie poukazujú na antiglykačný efekt perorálnych antidiabetík. Na druhej strane z celkového počtu sa jednalo len o 8 pacientov, preto by bolo potrebné ďalšie štúdium na presnejšie zhodnotenie liečby. Ďakujem pekne za otázky.

Erika aj ja ďakujem za odpovede! :) Držím veľmi palce!

Dobrý deň,
moja otázka sa týka zmienenej možnosti monitorovania AGE produktov - ostatné výsledky sa týkajú známych skutočností a idú viac-menej v predpokladanom smere efektu, ako ukazujete v tzv. bivariačných analýzach - čo je škoda, pretože tieto výsledky sú len potvrdením známych vecí - to, čo je nový smer, je práve skúmanie možnosti monitorovania nových markerov, čo sa však nedá diskutovať bez výsledkov tzv. multivariačných analýz (najčastejšie vyjadrovaných chronicky známymi korelačnými koeficientami :) Práve o to tu ide, ukázať, že AGE produkty sú priamom alebo sprostredkovanom vzťahu s patologickými prejavmi (píšete o tom v závere :) Moja otázka je skôr zvedavosť, ako vidíte problematiku zavedenia nového laboratórneho markera - čo všetko by to vlastne obnášalo, kým by sa tento (alebo podobný) marker dostal do klinickej praxe? Stačí stručne :) A ešte dve malé poznámky - keď píšete odborný text, všetky použité skratky treba vysvetliť. A k popisu vyšetrovaných skupín - ake definujete skupinu pacientov konkrétnym číslom (sample size), do prípadného článku by bolo veľmi problematické a ťažko obhájiteľné, ak je každý parameter vyšetrený na podskupinách s rôznym počtom. Tiež by bolo treba presne špecifikovať, akým spôsobom boli pacienti do sledovania vybraní (zaradení). Určite doporučujem pozrieť sa na vzájomné vzťahy zmeraných parametrov, hlavne tých zatiaľ neštandardných. Držím palce. iwa