Cieľom práce bolo sledovať ovplyvnenie antioxidačnej aktivity extraktov rastlín prostredníctvom alginitu. Vo vodných extraktoch medovky lekárskej (Melissa officinalis, Lamiaceae), ostružiny malinovej (Rubus idaeus, Rosaceae), dúšky tymianovej (Thymus vulgaris, Lamiaceae), repíka lekárskeho (Agrimonia eupatoria, Rosaceae) sme sledovali antioxidačnú aktivitu na základe vychytávania syntetického DPPH radikálu pred a po pridaní adsorpčných látok – alginitu (1, 10, 20 % koncentrácia) a čierneho uhlia (1 % koncentrácia). Najvyššiu antioxidačnú aktivitu spomedzi rastlinných extraktov prejavil repík lekársky (93,00 %) a najnižšia hodnota bola u ostružiny malinovej (89,55 %). Najnižší pokles antioxidačnej aktivity po pridaní adsorbentov bol v priebehu experimentu (24 h) zaznamenaný u medovky lekárskej, kde po pridaní 20 % alginitu vychytávacia schopnosť poklesla na 62,78 %. Naopak najvyšší pokles antioxidačnej aktivity počas 24 hodín sme zaznamenali u ostružiny malinovej a u repíka lekárskeho po pridaní 1 % čierneho uhlia na hodnotu 1,24 % a 1,18 %. Pri stanovení obsahu celkových fenolových látok v samotných extraktoch boli najvyššie hodnoty zaznamenané u medovky lekárskej (15,66 μg/ml), o niečo nižšie množstvo bolo namerané u ostružiny malinovej (12,19 μg/ml) a dúšky tymianovej (13,40 μg/ml) a najnižšie množstvo celkových fenolov sme zaznamenali v extrakte repíka (8,87 μg/ml). Tieto stanovenia si zachovali rovnakú postupnosť vo výsledkoch meraní aj po pridaní 1 % alginitu, kde sme zaznamenali nižšie hodnoty, teda alginit ovlyvnil množstvo celkových fenolov v extraktoch.
Táto práca bola podporená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky prostredníctvom grantu VEGA č. 1/0408/17.