Zinok vytvára veľké množstvo komplexných zlúčenín, ktoré sú vzhľadom na ich potenciálnu biologickú aktivitu predmetom intenzívneho štúdia už niekoľko desiatok rokov. Osobitná pozornosť je zameraná na zinočnaté karboxyláty (benzoáto-, salicyláto-, halogénsalicylátozinočnaté karboxyláty) s bioaktívnymi ligandami. Tie sa vyznačujú inhibičným účinkom na rast a aktivitu mikroorganizmov a eliminačným vplyvom na replikáciu a pôsobenie vírusov. Prítomnosť organického ligandu v komplexoch zinku zvyšuje ich biologickú účinnosť [1,2].
V našej práci sme zosyntetizovali šesť vybraných 5-halogén-2-hydroxybenzoátozinočnatých zlúčenín. Elementárnou analýzou bolo v týchto zlúčeninách stanovené percentuálne zastúpenie prvkov C, H, N, Br, I. Zinok bol v daných zlúčeninách stanovený komplexometricky. Prítomnosť jednotlivých funkčných skupín bola potvrdená infračervenou absorpčnou spektroskopiou. Termický rozklad zlúčenín bol študovaný TG/DTG metódou. Vznik jednotlivých medziproduktov termického rozkladu bol potvrdený infračervenou absorpčnou spektroskopiou. V prípade dvoch zlúčenín boli vyriešené ich kryštálové štruktúry.
Pripravené zlúčeniny sú biele kryštalické látky, stabilné na vzduchu. Z elementárnej analýzy a komplexometrie vyplýva, že teoreticky vypočítané a namerané hodnoty obsahu jednotlivých prvkov v zlúčeninách sú v dobrej zhode. Valenčné vibrácie charakteristických absorpčných pásov na IR spektrách pripravených zlúčenín sú v dobrej zhode s literatúrou. Navrhnuté boli rovnice tepelného rozkladu študovaných zlúčenín. Zlúčeniny, ktoré obsahujú vodu sa začínajú rozkladať uvoľnením vody. V závislosti od druhu halogénkarboxylátu a naviazaného ligandu sa následne uvoľňujú rôzne zlúčeniny. Konečným produktom termického rozkladu u všetkých zlúčenín bol oxid zinočnatý.
Tieto zlúčeniny budú podrobené biologickému testovaniu na zistenie ich antimikrobiálnej aktivity.
1. Zeleňák V., Vargová Z., Györyová K., Spectrochimica Acta 66 (2007) 262–272.
2. Bujdošová Z., Györyová K., Mudroňová D., Hudecová D., Kovářová J., Journal of Thermal Analysis and Calorimetry 110 (2012) 167–176.