Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí na hypertenziu každý tretí dospelý človek, pričom klinické štúdie preukázali, že až dve tretiny pacientov by uprednostnili nefarmakologickú liečbu. Epikatechín (EPI),polyfenol nachádzajúci sa v čokoláde, by mohol predstavovať doplnok liečby, no zatiaľ jeho mechanizmus pôsobenia pri znižovaní tlaku krvi nebol presne popísaný [1] . Cieľom práce bolo sledovať vplyv podávania epikatechínu v období vývoja hypertenzie na tlak krvi (TK), markery oxidačného poškodenia, celkovú antioxidačnú kapacitu (TAS) a produkciu oxidu dusnatého (NO) u spontánne hypertenzných potkanov (SHR).
Experiment bol uskutočnený na 11 samcoch SHR, rozdelených do 2 skupín, kontrolnej (6 SHR) a experimentálnej skupiny (5 SHR).Obe boli chované v rovnakých podmienkach. Od 5. týždňa života bol experimentálnej skupine podávaný EPI v pitnej vode v dávke 100 mg/kg/deň počas 14 dní. Po 5., 6. a 7. týždni veku bol obom skupinám meraný systolický TK a pulzová frekvencia (PF) pletyzmografickou metódou. Vo veku 7 týždňov boli zvieratá usmrtené a v získanej krvnej plazme bola stanovená koncentrácia lipoperoxidov, malondialdehydu, karbonylov proteínov, produktov pokročilej oxidácie proteínov (AOPP), nitritov a nitrátov ako obraz produkcie NO a TAS.
V experimentálnej skupine sme pozorovali signifikantne vyššiu celkovú antioxidačnú kapacitu plazmy (p<0,05) rovnako tak hranične významne vyššiu koncentráciu nitritov a nitrátov (p=0,09). Tlak krvi bol už po prvom týždni podávania EPI signifikantne nižší ako u kontrol (p<0,05), rovnako po druhom týždni (p<0,05). Pri sledovaní pulzovej frekvencie sme nezistili signifikantné zmeny (p=0,2), podobne ani v ostatných sledovaných parametroch.
V našej štúdii sme pozorovali, že podávanie EPI po dobu 2 týždňov zvýšilo TAS, rovnako tak množstvo nitritov a nitrátov. Tento jav by mohol byť z časti spôsobený zvýšenou antioxidačnou kapacitou, a tým spomalením inaktivácie NO superoxidovým radikálom. V súčasnosti je však známe, že EPI zároveň inhibuje aktivitu NADPH-oxidázy, čím rovnako napomáha zvyšovaniu biologickej dostupnosti NO. Výsledok týchto účinkov je možné badať na nami pozorovanom signifikantnom rozdiele v hodnotách krvného tlaku medzi sledovanými skupinami. Tieto výsledky sú v zhode s doteraz publikovanými výsledkami experimentálnych i klinických štúdií[1,2]. Sú však potrebné ďalšie a detailnejšie štúdie mechanizmu účinku a možných aplikácií tejto látky v medicíne spolu s jej potenciálnymi nežiaducimi účinkami.
Záverom možno povedať, že epikatechín by mohol znižovať krvný tlak, zvyšovať TAS spolu so zvyšovaním produkcie NO, mechanizmom nezávislým na oxidačnom poškodení. Z pohľadu aktuálnych výskumov, by tak mohol predstavovať efektívny doplnok v prevencii a terapii hypertenzie.
Práca vznikla za finančnej podpory grantu VEGA 2/0084/14.
[1] Grassi et. al., Arch Biochem Biophys. 2010,501,112-115.
[2] Gonzales et. al., World J Cardiol. 2014, 6, 353-366.
Otázka
Ahoj, Štefan, chcel som sa spýtať, nakoľko som študent zubného lekárstva, či nezvyšuje takéto nadmerné uživanie čokolády riziko vzniku zubného kazu, prípadne neindukuje diabetes?
Re: Otázka
Ahoj Patrik, Ďakujem za tvoju otázku. Otázka užívania čokolády na zubný kaz je trochu komplikovanejsia. Ak by sme sa chceli baviť iba o účinku polyfenolov, tak napríklad táto štúdia http://pubmed.com/pmc/articles/PMC3067078/ hovorí o preventívnom účinku catechínov na zubny kaz, znizovanim virulencie s.mutans. Efekt zalezi urcite aj od kvality pozivanej cokolady, menejkvalitne cokoladyobsahuju viac tukoch a cukrov a menej kakaa, mozu byt cariegennejsie ako tie kvalitne, s vysokym obsahom kakaa a teda aj epikatechínov.
Co sa tyka DM, su viacere studie, ktore preukazali pozitivny vplyv epikatechinu na redukciu cholesterolu a zlepsovanie glykovaneho Hgb, dokonca v jednych pediatrickych odporucaniach som cital, ze detom s DM 1 sa odporuca kocka tmavej cokolady denne. Vysledky teda svedcia skor o tom, ze epikatechin ma preventabilny ucinok voci DM.
Otázka
Zdravím Štefan, Gratulujem k zaujímavej práci. Rada by som sa opýtala nejaké otázky:
V akej forme by sa mal epikatechín podávať? Na ilustračnom obrázku vidím tabletky, prípadne existuje nejaká špeciálna "epikatechínová" čokoláda?
Plánuješ v práci a výskue problematiky pokračovať?
Ešte raz gratulujem k práci.
Re: Otázka
Zdravim Katka,
epikatechin ako taky je prirodny produkt a nejlepsie je kombinovat jeho benefity prirodnej dostupnosti s potesenim z ich konzumacie, co sa najcastejsie deje pri jedeni cokolady. Epikatechin sa nachadza v kakau, z ktorého sa vyraba cokolada a teda cim viac percentna cokolada je, tym viac epikatechinu obsahuje. V praci momentalne planujeme studiu na zdravych jedincoch so zameranim na vplyv akutnej igenscie cokolady na rozne funkcie.
Otázka