Charakterizácia izolátov kvasiniek a vláknitých húb z májovej bryndze a sudovaného ovčieho hrudkového syra

Charakterizácia izolátov kvasiniek a vláknitých húb z májovej bryndze a sudovaného ovčieho hrudkového syra

Celkové hodnotenie

Vedecká práca
98%
Prevedenie (dizajn)
93%
Diskusná interakcia
ISBN: 978-80-970712-6-4

Charakterizácia izolátov kvasiniek a vláknitých húb z májovej bryndze a sudovaného ovčieho hrudkového syra

Nikoleta Šaková1 , Martina Koňuchová , Andrea Puškárová2 , Mária Bučková , Tomáš Grivalský , Domenico Pangallo , Ľubomír Valík
1 Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, STU
2 Ústav molekulárnej biológie, SAV
nikol.sakova@gmail.com

V predkladanej práci sme sa zaoberali molekulárnou charakterizáciou čistých eukaryotických kultúr získaných z bryndze, sudovaného ovčieho hrudkového syra, vyrobeného z nepasterizovaného surového mlieka. Sledovali sme tiež hydrolytický účinok izolovanej mikroflóry, ktorý sme analyzovali použitím špecifických platňových testov. Lipolytický účinok mikroorganizmov bol sledovaný na Spirit Blue médiu s prídavkom Tweenu 80 a proteolytická schopnosť vybraných eukaryotov bola pozorovaná na Milk agare s prídavkom sterilného mlieka. Z izolátov čistých kultúr sme extrahovali DNA a analyzovali metódami založenými na PCR reakcii. V práci sme aplikovali primery určené na amplifikáciu vymedzeného medzerníkového ITS regiónu ribozomálnej DNA. Profily boli vizualizované štandardnou agarózovou elektroforézou a fluorescenčnou kapilárnou elektroforézou. Na základe týchto metód sme vytvorili jednotlivé klastre izolátov. Využitím dvojakého skríningu sme vybrali reprezentantov z jednotlivých klastrov na sekvenovanie ITS úseku.  Sekvenovaním sme stanovili kvasinky Candida zeylanoides, Trichosporon coremiiforme, Yarowia lipolytica. Zároveň sme identifikovali 7 druhov vláknitých húb, ktoré boli získané kultiváciou zo sudovaného ovčieho syra (Alternaria alternata, Geomyces pannorum, Geotrichum candidum, Fusarium tricinctum, Lecythophora hoffmannii, Penicillium commune). Tieto výsledky rozširujú znalosti o brydzi a predovšetkým o sudovanom ovčom syre.

Poďakovanie: 

Táto práca vznikla aj vďaka podpore Agentúry na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy
č. APVV-0590-10.

Zdroje: 

Diskusia