Cieľom našej experimentálnej práce bolo zhodnotiť vplyv drieňa obyčajného na vybrané pečeňové enzýmy, bilanciu hmotnosti tela potkanov a hmotnosť pečene v jednotlivých skupinách ZDF potkanov. Cornus mas L. je bobuľové ovocie obsahujúce široké množstvo bioaktívnych látok, ktoré priaznivo vplývajú nielen na kompenzáciu, ale aj na zlepšenie manažmentu komorbidít spojených s týmto ochorením. Na štúdium vplyvov drieňa obyčajného (Cornus mas L.) na diabetes mellitus 2. typu boli použité samce Zucker Diabetic Fatty potkanov (n=20), práve vďaka podobnému nástupu a demonštrácii symptómov tohto ochorenia. Potkany boli rozdelené do piatich skupín. Zdravej, štíhlej kontrole Lean (n=4) a ZDF diabetickej kontrole C (n=4) bola podávaná voda gastrickou sondou počas 12 týždňov. Pokusným liečeným skupinám K (n=4) bola denne podávaná gastrickou sondou kôstka drieňa 250 mg.kg-1, D skupine (n=4) dužina drieňa 2000 mg.kg-1 a DK skupine (n=4) dužina drieňa s kôstkou 1000 a 250 mg.kg-1. Počas celého výskumu bola všetkým potkanom zaznamenaná hmotnosť štyrikrát. Po troch mesiacoch priebehu výskumu bola aktivita pečeňových enzýmov ALT, ALP vyhodnotená biochemickým analyzátorom Monza RX (UK Randox) z odobraných vzoriek krvného séra. Po usmrtení potkanov sa odobrala aj pečeň, ktorej hmotnosti sa zaznamenali a zmeny vyhodnotili. Priemerné hmotnosti pečene boli preukazne vyššie (P<0,05) u všetkých potkanov línie ZDF v porovnaní s kontrolou Lean. Podobné výsledky sme získali aj po vyhodnotení bilancie hmotností zo štyroch vážení, kedy sme zistili, že nárast hmotnosti nastal u všetkých skupín z línie ZDF v porovnaní s Lean kontrolou, avšak nepreukazne (P>0,05), nižší nárast hmotnosti sme zaznamenali v experimentálnej skupine s prídavkom kôstky. Kôstka a kôstka spoločne podávaná s dužinou v skupine DK mali preukazný vplyv (P<0,05) na zníženie aktivity ALP enzýmu, ktorý bol zaznamenaný u všetkých experimentálnych skupín v porovnaní s kontrolou Lean preukazne (P<0,05) vyšší. Hodnotenie aktivity ALT bolo medzi sledovanými skupinami bez signifikantných zmien (P>0,05). Preukazné zníženie aktivity enzýmu ALP a tým pádom zmiernenie nástupu resp. progresie DM2T naznačuje potenciálne hepatoprotektívne účinky drieňa, čo považujeme za významný výsledok pri manažmente ochorenia diabetes mellitus 2. typu.
Kľúčové slová: Drieň obyčajný, pečeň, pečeňové enzýmy, ZDF potkany, Diabetes mellitus
V tejto práci sú prezentované výsledky, ktoré autor získal v rámci výskumnej úlohy/výskumného projektu VEGA 1/0144/19 a APVV 19/0243. Táto publikácia vznikla vďaka podpore v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra pre projekt: Dopytovo-orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SIFood 313011V336, spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
? Ine parametre
Velmi pekna praca, blahozelam k vysledkom. Realizovali ste pomerne narocny experiment, boli teda v danej studii sledovane aj ine parametre, okrem enzymov ALT a ALP? Neuvazovali ste napr. sledovat v krvnom sere aj ine metabolicke parametre, ktore je mozne stanovit pomerne lahko, bezne dostupnymi diagnostickymi ELISA supravami (napr. TAG, Chol, HDL a LDL a pod.). Vopred dakujem za upresnenie, ZB